用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Band2A選那間直資好?如津貼學校,報灣仔定將軍澳好啲? ...
go

Band2A選那間直資好?如津貼學校,報灣仔定將軍澳好啲?

Band2A男仔選那間直資好?如津貼學校,報灣仔定將軍澳好啲?

Totowang 發表於 18-11-30 11:23
Band2A男仔選那間直資好?如津貼學校,報灣仔定將軍澳好啲?
唔知道實際情況,好難俾意見你。
Band2A男仔選那間直資好?就好似住東區既男仔食邊種生果好一樣,個個人唔同。

回覆 王家爸爸 的帖子

其實我們住將軍澳,小學屬於灣仔區,大抽獎唔知報邊區好,我哋唔想報太谷嘅學校,校風好是最緊要,英中或有英文班嘅中學較好,大家可否比啲意見🙏🏻

Totowang 發表於 18-11-30 12:20
回覆 王家爸爸 的帖子

其實我們住將軍澳,小學屬於灣仔區,大抽獎唔知報邊區好,我哋唔想報太谷嘅學校,校 ...
如果係喺灣仔讀小學,B2A成績,自行、甲一、乙一全報鄧鏡波,機會好高。學校亦都唔太谷,校風亦都好,亦都有英文班。如果大膽啲,甚至自行一可以試下鄧肇堅。
將軍澳B1學生都需要讀B2學校,競爭大好多,仁濟王華湘可能喺比較務實既選擇。

王家爸爸 發表於 18-11-30 12:32
如果係喺灣仔讀小學,B2A成績,自行、甲一、乙一全報鄧鏡波,機會好高。學校亦都唔太谷,校風亦都好,亦都 ...
借位一問, 王家爸爸黃大仙男仔, BAND 1尾, BAND2頭, 如自行報協和(老師叫試),和培敦(自覺合適),會否太博? 其實我想搵一間arm阿仔程度, 關懷學生的學校

回覆 王家爸爸 的帖子

好多謝你的意見,非常感激!我想多問一下,照阿仔情況,直資報邊間較適合?
王爸爸,我想問問可以在哪裡查到那間灣仔中學有英文班?

醒目開學勳章

Totowang 發表於 18-11-30 14:09
回覆 王家爸爸 的帖子

好多謝你的意見,非常感激!我想多問一下,照阿仔情況,直資報邊間較適合?
其實大部份 Band2 都至少有一班英文班, 但要留意基本上中中開的英文班非全科英文, 只是部份科目, 例如Maths,  IS …等用英文!

回覆 臻媽 的帖子

明白,謝謝你!

Totowang 發表於 18-11-30 12:20
回覆 王家爸爸 的帖子

其實我們住將軍澳,小學屬於灣仔區,大抽獎唔知報邊區好,我哋唔想報太谷嘅學校,校 ...

我覺得學校近屋企比較好

男仔黎講,不論係b1 定係b2, 灣仔網一定好過將軍澳

SPA_family 發表於 18-11-30 13:07
借位一問, 王家爸爸黃大仙男仔, BAND 1尾, BAND2頭, 如自行報協和(老師叫試),和培敦(自覺合適),會否 ...
培敦唔熟識,唔敢評論;但係老師叫得你報協和書院,咁我估老師可能暗示你係B1C既可能性大過B2A。最好同老師確認下。

Totowang 發表於 18-11-30 14:09
回覆 王家爸爸 的帖子

純淨係你已講既資料估,我會建議直資報SSC、港同、中基,。SSC、港同,應該機會唔高,但係反正50蚊買個希望;中基收既話再決定讀唔讀。如果中基都唔收,就需要保守啲。
印象中,灣仔既B2學校都有英文班;不過灣仔既學校唔多,你可能逐間睇佢哋既網站確認下。

Chenglc 發表於 18-11-30 16:18
男仔黎講,不論係b1 定係b2, 灣仔網一定好過將軍澳
男女仔都係。

王家爸爸 發表於 18-11-30 16:44
培敦唔熟識,唔敢評論;但係老師叫得你報協和書院,咁我估老師可能暗示你係B1C既可能性大過B2A。最好同老師 ...

謝謝回覆,老師話阿仔成績雖然麻麻(呈一評係band 2b),但因為阿仔夠大膽唔怕醜,覺得佢有信心interview表現好。所以之前叫我試吓,今次呈二中文有大進步,有望追上band 2a, 但我都 驚side咗個自行位。

津校DSE成績計, 同屬B2A既王湘華較鄧鏡波優勝

B2男仔係灣仔抽鄧鏡波, 可以話10拿9穩; B2男仔係TKO抽王湘華, 有機會入唔到

B2直資, 其實唔係太多, 較鄧和王好的, 可考慮播道, 基崇, 或者可試吓考埋福中, NPL, 李國寶, 聖瑪加利

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

聖鄧  

SPA_family 發表於 18-11-30 17:12
謝謝回覆,老師話阿仔成績雖然麻麻(呈一評係band 2b),但因為阿仔夠大膽唔怕醜,覺得佢有信心interview表 ...
如果呈一係B2B,呈二係B2A,平均咗仍然係B2,所以如果真係咁,我覺得報間B1C既協和,機會未必大。不過唔試就一定唔得,所以試下又無壞,可能無壓力下,效果仲好都唔定。自行二揀間自己接受到既B2,唔好咁進取。

王家爸爸 發表於 18-11-30 19:59
如果呈一係B2B,呈二係B2A,平均咗仍然係B2,所以如果真係咁,我覺得報間B1C既協和,機會未必大。不過唔試 ...

謝謝意見

王家爸爸 發表於 18-11-30 12:32
如果係喺灣仔讀小學,B2A成績,自行、甲一、乙一全報鄧鏡波,機會好高。學校亦都唔太谷,校風亦都好,亦都 ...

借位一問,B2A自行報聖鄧有機會嗎?聖鄧不是B1c, 自行理應target高d的學生?我仔今年小五,我都好喜歡聖鄧

sumchanma 發表於 18-11-30 21:12
借位一問,B2A自行報聖鄧有機會嗎?聖鄧不是B1c, 自行理應target高d的學生?我仔今年小五,我都好喜歡聖鄧 ...
大抽獎有可能,唔可以話大;自行其實唔可能。