用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 決定做超大b的感受
樓主: muimui125
go

決定做超大b的感受  

回覆樓主:

10月b應該點?

回覆樓主:

9,10,11,12細b有多一個選擇做超大,
令6,7,8月b 變晒做細b,唔夠上一年出世的超大b競爭,亦不能選擇讀多一年

小朋友出生已經是福氣,姑勿論是什麼月份
不覺得將小朋友由細b轉超大b,是理所當然
不過這世代的教育就是這樣,父母和小朋友只能跟著走。
利申: 小朋友8月出世,考學校才體會到殘酷的現實,希望他長大後,讀書不成,不要怪我8月生他

祝各小朋友和我孩子有最適合他的offer (emoji)(emoji)

ppkid 發表於 18-12-1 11:19
令6,7,8月b 變晒做細b,唔夠上一年出世的超大b競爭,亦不能選擇讀多一 ...

可能你誤會了 ,這裡應該沒有人會覺得細b轉大b是一件引以為榮的事而是看到自己小朋友進步而開心和有感而發 相信每位家長也會的

fadgare 發表於 18-11-30 15:50
幼稚園時期k2前大細分別是較大, 但k2後差異會縮短許多。考小時如已做超大,又考不到心儀,有什麼後着和打算 ...

當然不是sure win,如果是,大家亦唔需要討論。樓主講是優勢,不是absolute, 至少亦有好多人肯做超大,不只是你一個。而且大B 易建立信心,上到堂個個做唔到佢做到,幾開心。形象化講兩個小朋友追逐,一個前面帶住跑,一個後面追,你覺得邊個開心d?

現實亦好多老師都是會比較多機會有能力,較定,聽話的小朋友。分別可能就由小小事件開始。

muimui125 發表於 18-12-1 11:26
可能你誤會了 ,這裡應該沒有人會覺得細b轉大b是一件引以為榮的事而是看到自己小朋友進步而開心和有感而發 ...

我用詞不當,唔好意思!
同意只要見到小朋友有進步,做家長已心滿意足

小朋友今年考k同上年考n已是兩個人,奈何同樣要面對比他大好多的小朋友(emoji)

令6,7,8月b 變晒做細b,唔夠上一年出世的超大b競爭,亦不能選擇讀多一 ...

我大仔都係8月出世,仲要係尾個隻。
我無覺得佢跟唔上wor~8月出世係好聰明的!

回覆樓主

如果有得揀都唔想做超大B,始終同班年份唔同,但如果真係年尾出世只可迫住去做。我仔10 月都要咁,現實殘酷,所以點解d人話生仔都要揀日子,事實5 月前出世係最好,有時做超大b 做得好,有d人會覺得好應該,嘩佢超大麻梗係好呢d說話⋯

racoy 發表於 18-12-1 12:18
如果有得揀都唔想做超大B,始終同班年份唔同,但如果真係年尾出世只可迫住去做。我仔10 月都要咁,現實殘酷 ...

同意

muimui125 發表於 18-11-30 07:48
小朋友是超大b,上年考k唔出聲,接近0 offer,今年以超大b身份,面試輕鬆自如做足100%對答有反應,同一個校 ...

岩岩路過見到呢篇文,好有回憶同感受,3年前同一樣細b出去考一個offer都無,得一個waiting, 之後決定做大b再去考過,即時有幾個offer,同樣入到心儀既學校,現在去考小一,更加覺得做大b無錯,出到去既表現亦有一定既信心,現在考小一暫時有2私3直既offer,所以我覺得你既諗法無錯。加油

我地細B家長只係將細B面對的煩惱正面D睇成係多一個選擇絕對唔係以此為榮...

你都眼見細B家長係煩惱轉唔轉大B居多....

muimui125 發表於 18-12-1 02:55
謝謝你, 我覺得無可否認做大b點都會比細b優勝d ,黎緊這一年家長也要全力投入付出,到出年再戰時,他不會 ...

謝謝你。我嚟緊一年都會努力同阿囝備戰

有得揀邊個想做超大,仲有我唔係想要優勢,只不過係唔想要劣勢……
同年少朋友,年頭年尾可以差一年,考k1,一月出世係2歲10個月同1歲10個月嘅分別,成50%……

nixphoenix 發表於 18-12-1 09:41
我女係11月超大b

其實佢上年係做超細讀k
好想知你勁心儀邊間龍校 細b時有無去考?唔開名可pm,謝謝你

fred1920 發表於 18-12-1 15:32
岩岩路過見到呢篇文,好有回憶同感受,3年前同一樣細b出去考一個offer都無,得一個waiting, 之後決定做大b ...

現在我也苦惱中,很多人說超大B 考小學較穩定。小朋友現在讀龍幼,我也很矛盾是否需要做超大B重讀。

678月中b我反而覺得其實表現同大b唔差好遠,其實有D學校未必考慮超大b,尤其9, 10月個D,老實講如果唔係12月個隻超細b,其實有幾多真係做到超大b

Samantha_Mex 發表於 18-12-1 18:38
現在我也苦惱中,很多人說超大B 考小學較穩定。小朋友現在讀龍幼,我也很矛盾是否需要做超大B重讀。
...
觀察今年考小,同學們超大/中/細b機會均等,無特別見超大著數些。有機會是評估老師對超大期望亦會較高,考小嚟講不一定做大著數咗。細b一樣有一線/神校2nd/offer,小一睇性格資質學術較多。

相信無超大B家長會為呢件事引以為榮,大部分家長都係為做細B定超大B而煩惱,如果有得選擇,邊個唔想做1-8月B唔洗煩。再者,好多學校收生都係收前一年的9月至下一年的12月,就算家長決定做超大B都係「合符資格」,唔明點解要講到好唔應該咁...
我自己11月女決定比佢做超大B,除咗target考直私(唔想追趕得咁辛苦)之外,我觀察佢性格比較怕醜缺乏自信心,做大B佢做學校的task做得到,自信心慢慢建立,對佢性格發展有好大幫助。
所以做唔做超大B,睇每個家庭的需要。決定做超大B的家長都唔好太擔心,呢個年代超大B都好common。

rchan1 發表於 18-12-1 19:19
相信無超大B家長會為呢件事引以為榮,大部分家長都係為做細B定超大B而煩惱,如果有得選擇,邊個唔想做1-8 ...

認同,我覺得只有自己小朋友年尾出世先知個種「苦」

回覆樓主

只有11,12月父母先會體會面試個種無力感,拍埋其他BB有明顯差距,老師又好似見你唔到,offer唔係waiting就係pm,換轉你係家長可以點?

回覆樓主

另外不要神化超大B 其實分分鐘佢只比1月B大一至兩星期