用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 決定做超大b的感受
樓主: muimui125
go

決定做超大b的感受  

flora625 發表於 18-11-30 10:01
我仔12月尾出世, 我好早就已經決定比佢做超大B, 其實純粹擔心佢太細上年我只係報N, 冇報K, 全都是村校, 其 ...

I think you made the right choice

回覆樓主:

最尷尬應該係10月。11,12 月做超大B ok 呀。名幼多數都會鍾意。

jajavy 發表於 18-11-30 15:13
同路人. 不過我見我囝每次面試都比上一次有進步和努力做指令, 我已經好開心 (雖然都仲未係有問必答).
嚟緊 ...

大家一齊加油!

回覆 carabean 的帖子

攪到啲7、8、9月仲慘,企左喺中間

回覆樓主

16年12月B 除N班有直接K offer外,出面考都係waiting(emoji)(emoji)

muimui125 發表於 18-11-30 07:48
小朋友是超大b,上年考k唔出聲,接近0 offer,今年以超大b身份,面試輕鬆自如做足100%對答有反應,同一個校 ...

正確的選著。
都唔差呢一年的米飯錢啦。
做超大B,後面的直私路截然不同,如果樓主你對選著學校好有要求,非band 1不可,就一定要選著做超大B。

muimui125 發表於 18-11-30 07:48
小朋友是超大b,上年考k唔出聲,接近0 offer,今年以超大b身份,面試輕鬆自如做足100%對答有反應,同一個校 ...

我囡12月大b今年in K1,真係間間都收到offer,湊多一年係值得,比佢玩多一年,開開心心下年就返學,返緊pg 到返k1為止

回覆樓主

人生流流長幾十年,真正玩多一年無相干,我正為細細入戲入龍校,小人的超大B是9月呀,整個幼稚園期都輕鬆愉快學習。

ysin 發表於 18-12-1 00:01
正確的選著。
都唔差呢一年的米飯錢啦。
做超大B,後面的直私路截然不同,如果樓主你對選著學校好有要求, ...
我也是這樣的覺得,我目標是直私的,雖然現在考到心儀幼稚園不代表之後會一切順利,但我會覺得做超細條路真的很難行,步步為營,現在做了大b覺得輕鬆自如一些,信心亦大d

karllambb 發表於 18-11-30 08:47
我識人靠超大B入名直資,結果年齡優勢越來越少,升中只入到band 2.

想講的是,超大入到直資唔算真正叻,如 ...

有不少家長擔心如果最後唔好彩全軍覆沒豈不是得不償失? 雖然我目標是直私,但我不會看得 非成功不可 的地步,選擇做超大b不能單單因為為想入直私,因為考小學亦有很多不能控制的因素,更重要是我不想小朋友在幼童階段因為出生月份而抹殺了某些機會,做超大b 令我覺得事情更自然了,其實他和一月的小朋友只是相差1,2個月,為何不為他選一路易行點的路可能我自己本身是比較保守穩陣派
你的小朋友很叻,我也相信細b總會追上的

Jcheung1215 發表於 18-12-1 00:45
我囡12月大b今年in K1,真係間間都收到offer,湊多一年係值得,比佢玩多一年,開開心心下年就返學,返緊pg  ...

我都覺得比佢玩多一年

上小學就完全另一個世界了

做細b直升,佢其實係玩少左幾個月
咁不如比佢玩多幾個月啦

jajavy 發表於 18-11-30 08:27
恭喜樓主小朋友今年以超大有心儀offer。我小朋友超細男仔,而家經歷緊你上年嘅情況,暫時都係零offer (除 ...
謝謝你, 我覺得無可否認做大b點都會比細b優勝d ,黎緊這一年家長也要全力投入付出,到出年再戰時,他不會只是有著月份的優勢,而是有著更充足的準備,我覺得心態不能只期望考幼稚園,而是希望想比佢玩多一年,準備多一年,才上小學,畢竟佢只是比一月的小朋友差1,2個月,不如玩多一年,好過玩少幾個月啦? 祝福你小朋友亦考到心儀學校

香蕉煎餅 發表於 18-11-30 08:18
介唔介意講下轉校重讀要年要幾錢呀?
我小朋友現在k1是學卷學校, 不用學費出年到私幼超大b repeat k1

ChanBi 發表於 18-11-30 12:25
回覆 Ca44 的帖子

明白,因為仲係好糾結...hahaaa
我覺得性格影響不大,我仔就係非常之坐唔定,但係今年超大b面試,佢就有坐定,做足指令,我覺得佢係開始識分適當時候做適當既事,始終都返了一年n + 2,3個月k了,都習慣在學校面對老師的時候應該怎樣做,所以表現得有分寸了

想問下有無人11月細b女做超大b架?好似女仔少d?同埋你地會揀K1轉校重讀k1?定k2先轉?
(我諗緊做唔做超大)

yuyu_yujai 發表於 18-12-1 08:20
想問下有無人11月細b女做超大b架?好似女仔少d?同埋你地會揀K1轉校重讀k1?定k2先轉?
(我諗緊做唔做超大 ...
我小朋友讀緊區內普通k1,班入面30人中已知的最少有2女1男係超大B
2個11月1個12月,我相信名幼/私幼超大B情況更多

所以我今年都幫小朋友再報K1
既然有多次機會何不試多次

我女11月呀今年考k1 4中3
仲有哥哥個間未出,
唸住出年再考龍校
有就有無就算

完全同意!我個女2015年11月B 上年同今年表現差天共地✨
我完全無比佢讀N/playgroup... 今年已有心儀K1 offer❣️
所以細B媽媽不要氣餒!超大B絕對有著數✨

我女係11月超大b

其實佢上年係做超細讀k
學校都好心儀的
佢各樣都跟到其實都諗住會繼續超細升k2
但因為本身勁心儀某龍校
所以只報咗呢一間
好好彩佢有offer所以今年轉做超大

其實我有掙扎過的
怕佢大咗覺得自己大過人唔開心
但其實佢而家班上11, 12月女仔超大b都有幾位
同5月前出世嘅同學仔其實相差半年左右

可能佢大個咗返學比起上年更投入更開心
不過好老實講
如果唔係呢間勁心儀龍校
我未必俾佢做超大
但我會覺得而家呢個世代做超大已經唔似我地細個咁罕見
小朋友心理壓力相對細咗
所以玩多年未嘗不可

同意!雖然我自己當年都係11月細B,亦從未有被年齡影響學習進度,但眼見而家學習要求高左好多,自己亦希望女兒能有選擇權利✨