用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 決定做超大b的感受
樓主: muimui125
go

決定做超大b的感受   [複製鏈接]

fadgare 發表於 19-5-1 20:54
識人九月細b女拔都收咗, 根本係看資質. 學術更加唔關大細事. 大把做細學術勁過啲大. 不過做大就多啲時間谷 ...
換然之一出世BB個腦是同大人一樣,只是大人多左知識

fadgare 發表於 19-5-1 20:54
識人九月細b女拔都收咗, 根本係看資質. 學術更加唔關大細事. 大把做細學術勁過啲大. 不過做大就多啲時間谷 ...

其實九月不算細B,細B指10月之後,女拔有沒有收10月後細B?

回覆 happyschooling 的帖子

做大b起學校做事能力,書寫、理解力、大小肌都一定比超細b好!一定會比做細b有信心,相反,細b比其他小朋友大半年以上,做事一定慢d,大小肌會弱d,因為能力未掌握到,起學校學習方面既信心會無咁強,會遇到挫敗機會較多!當然,間中會有叻既細b,但真係唔多!如果做細b,家長跟得好,其實細b都可以唔錯!(指學術),大小肌就跟年齡發展,所以真係有少少距離吃力一點,如書寫方面。(本人是多年觀察經驗,希望幫到你)利申:小兒做細b考k考5間有3間offer,上午/全日班/下午都有,証明家長有跟,都可以面試有好表現,不過最後我都係比小兒做做大b讀n,因為想未來既日子,起學校各方面有信心d

Bearay 發表於 19-5-3 01:55
回覆 happyschooling 的帖子

做大b起學校做事能力,書寫、理解力、大小肌都一定比超細b好!一定會比做細b ...
腦和大小肌都是跟年齡發展,但後天培訓可以增強,in other words 若細B天生體能好,再加職業治療師train 下的話,大小肌一樣可以catch up 甚至超越(average)大B,只不過大部分家長focus on 學業

回覆 muimui125 的帖子

睇左咁多post...真心覺得而家做家長的不容易...每一次要做決定, 都怕應響到個小朋友... 每個都想給他們最適合的..

各位加油~

我自己阿仔係12月超細B, 由n 班開始已經想比佢做超大b, 但個年又咁啱考到間心儀o既K所以就照讀, 其間一路讀都好想repeat, 但阿仔自己唔想,學校係學劵幼稚園, 所以無得重讀, 唯有自己比心機教下。學術ok, 但正如樓上講, 大小肌真係明顯係弱。除咗學術上, 仲要用多啲時間去公園玩,訓練下大小肌肉。

阿仔今年K3,嚟緊9月讀小一, 但由開學開始,為咗考直私,真係花咗好多心血,其間考咗7-8間小學, 好多都有second in, 但最後係無offer, 自己會不停諗係咪應該重讀呢, 如果係超大B 可能結果會好好多。好彩最後都有個唔錯o既offer。 雖然放心晒,但我會諗,如果有得再選擇, 我會由K1開始比佢做超大B, 咁家長同小朋友都會無咁大壓力。

做超細o既唯一好處對我嚟講係, 如果阿仔無直私小收,要讀抽獎o既小一而唔啱心水的話,可以讀緊小一時, 再考多年心儀o既直私小一。

回覆樓主

我小朋友都係細B, 男仔,依家K2, 佢同同學比較,大小肌肉真係差少少,寫字好快又話攰,寫得唔靚,冇乜信心,認字閱讀都冇同學catch up得咁快,我覺得佢未ready 去考小一同讀小一,成日想諗repeat, 但佢返學好開心, 我又唔想叫佢repeat K2, 只好照升k3, 照試考小一,睇下情況點先決定,可能都係讀住小一/轉校重讀多年K3先,下年再重考返自己心儀既小學

係年紀越少越易比較分別,去到小學距離會拉近,總之條路點行自己揀!

大細B讀書叻唔叻要看資質!我女11月細B,老師話女女學習能力沒問題,班上有些大b都比不過她!比如認字,語言能力方面都比不過。只不過集體社交方面,細b年齡小,需要時間適應。

cxyu841216 發表於 19-5-6 11:22
大細B讀書叻唔叻要看資質!我女11月細B,老師話女女學習能力沒問題,班上有些大b都比不過她!比如認字,語 ...

(emoji)同意
決定大細B最重要係發展進度是否能追上
如果細B已追過大B,重讀可能會悶
反之如果心態或能力未追上則重謮

但細B反而要留意手握力是否能適應跟上k3,這是唯一擔心

無論龍幼或名幼都好,如果有得選擇最好配合小朋友的興趣
‹ 上一主題|下一主題