用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 決定做超大b的感受
樓主: muimui125
go

決定做超大b的感受  

nixphoenix 發表於 18-12-28 10:50
我小朋友上年11月係心儀幼讀緊k做細b
其實學術自理各方面都無問題
所以上年只報咗一間超心儀龍幼

我仔係10月B, 有言語遲緩,上年細b考k, 連自己個名都講唔到,講到單字,以家係好普通學卷學校讀,今年再試,KV KM 有offer,都好纠結去唔去repeat k1.  

我只可以講超大B去考真係有優勢,但有幾間出名d學券已經超齡,唔收表。選擇唔多。

回覆 Kasiufung 的帖子

我都是一樣。上年細佬連說話都唔肯,令我心灰意冷,連家姐讀緊的幼稚園都只是waiting, 用了十萬分誠意才收細佬讀K1。今年情況大不同,已有心儀學校收了。我們傾向比細佬做超大B, 主要原因他今年雖然有進步,但還還是不夠。

nixphoenix 發表於 18-12-28 10:50
我小朋友上年11月係心儀幼讀緊k做細b
其實學術自理各方面都無問題
所以上年只報咗一間超心儀龍幼

謝謝分享!我今年同你上年的情況相似,煩惱中...
我囡1O月b,今年讀緊卷龍幼K1,學習一般(進步中),很喜歡老師同學,龍小是英私小而且大機會八成以上直升,但不能自行大抽獎,所以如果我想入非常心儀英津小,只可以叩門。

今年只考了另一卷龍幼K1,重考呢間是因為佢比本身讀緊既龍幼出名,而且佢俾自行大抽獎,所以我有機會用2O分入非常心儀英津小,如果入不到,都應該大機會直升中私小。

煩惱中因為新的卷龍幼其實各方面好少少,如果佢舊年俾offer,我一定揀,但現在已經讀緊好似一切順利OK,如轉校重讀K1,小朋友同我都要重新適應...

真心問意見,感謝各位!

honeymelonkids 發表於 18-12-29 06:17
我囡1O月b,今年讀緊卷龍幼K1,學習一般(進步中),很喜 ...

大家情況真係好似
我小朋友上年個間都係學卷龍幼

但好感恩好好彩佢超大考個間龍幼有offer
其實點解讀住一間龍又考另一間龍係因為本身另一間龍唔收11、12月細b
第一年想考都考唔到
另外資源各樣好似都比舊校好(但舊校其實都好心儀的)直屬嘅中小學亦都比較好
但轉個陣我好擔心佢唔適應唔開心
不過好感恩新學校好有愛心
我小朋友係舊校雖然學術、發展都無問題
但始終係細b佢自己又好勝
所以轉咗超大之後佢開心咗好多
可能佢覺得自己可以manage嘅嘢多咗好多
老師亦俾多咗機會佢試唔同嘢

我諗轉或唔轉小朋友性格都可以考慮一下
如果好似我小朋友咁好勝
我諗做超大佢自信心會建立得再好啲

回覆樓主

之前我地傾過幾句,唔知你記唔記得。恭喜你拿到心儀offer呀。我覺得做超大B係非常正確的,無論智力還是肌肉發展都足夠,良性循環還可以令到小朋友更自信!

人生路漫漫,唔駛急

honeymelonkids 發表於 18-12-29 06:17
我囡1O月b,今年讀緊卷龍幼K1,學習一般(進步中),很喜 ...

看幾樣野:
1)你住邊區(我估可能係11)
2)你個間名幼是否比現有好,例如師資和升小比例
3)俾自行和大抽獎,同只俾自行有好大分別,仲有是否影響到原本升小機會
4)同埋小學是否谷,或有沒有升中問題

細B能夠適應是指自己小朋友的能力是否能夠升小,另外是家庭經濟能力

Kasiufung 發表於 18-12-28 18:39
我仔係10月B, 有言語遲緩,上年細b考k, 連自己個名都講唔到,講到單字,以家係好普通學卷學校讀,今年再試 ...

做超大有一樣優勢,係能夠容易考直私
有不少直私小私下不收細B(即是接受申請但不俾2nd in)

Kasiufung 發表於 18-12-28 18:39
我仔係10月B, 有言語遲緩,上年細b考k, 連自己個名都講唔到,講到單字,以家係好普通學卷學校讀,今年再試 ...

請問有邊啲超齡唔收表?

nixphoenix 發表於 18-12-29 11:01
大家情況真係好似

請問係邊兩間龍幼?
想知邊啲龍幼有政府資助。

csc1016 發表於 18-12-29 22:30
請問有邊啲超齡唔收表?

cckg

csc1016 發表於 18-12-29 22:30
請問有邊啲超齡唔收表?

民生,創價,收到最大十一月,歐譚最大一月

星星的後裔 發表於 18-12-1 11:29
當然不是sure win,如果是,大家亦唔需要討論。樓主講是優勢,不是absolute, 至少亦有好多人肯做超大,不 ...

「一個前面帶住跑,一個後面追」
很同意呢句。我小朋友按預產期是9月尾出世,算細B,但早產變了7月頭出世。發展本身已經比足月慢,身形亦比同齡也細粒。仲有幾日2.5歳,昨天返健康院,底衫乾片得8.3kg及9.6kg,82.5cm高。言語也差不多遅半年。而家上緊早訓(E位)training 。上年考n冇offer,身體弱也決定不上也罷。今年考k in了14間也沒有offer,醫生仲話不如佢寫紙俾我轉兼收(I位)幼稚園。
與其各方面都要追追追,其實係咪跟返佢地發展情況比較實際?確實到長大了差距會收窄,但現在這刻如果格硬拉佢地上,其實大人細路都辛苦,我尢其concern學習能力對佢地學習過程中參與度及自信心的影響。

littlechen 發表於 18-12-29 22:07
做超大有一樣優勢,係能夠容易考直私
有不少直私小私下不收細B(即是接受申請但不俾2nd in)
...

我Target 津小,但好多天主教小學都好chur, 我纠結緊係米幼稚園要打好個底可以出去叩門,有選擇,定係靠大抽獎,小學再追,以家等佢Happy 吓。其實我要小朋友有自信,presentable, 唔需要好學術。以家都煩緊點選。

Kasiufung 發表於 18-12-29 23:03
我Target 津小,但好多天主教小學都好chur, 我纠結緊係米幼稚園要打好個底可以出去叩門,有選擇,定係靠大 ...

如果target聖心津小,最好11區,否則只有自行110和博叩門,風險不低,要有外補的準備

聖心叩門一定要111/110,所以揀了聖心等於無自行,所以最安全係中西區某英小和灣仔區某中小

如果要presentable,自信心好重要,最好做超大,始終表達能力有經驗會好好多

nixphoenix 發表於 18-12-29 11:01
大家情況真係好似

你個間龍11/12月收唔到係最穩陣的龍,其實應該要轉,可以係8-9成升小的情況下揀自行,呢様十分重要,所以call waiting 係甘多間最少

可以在穩陣升小的情況下做到自行只有12區某龍幼,神幼,和14區某聯繫幼

littlechen 發表於 18-12-30 02:42

如果target聖心津小,最好11區,否則只有自行110和博叩 ...

多謝你意見,我係31區,頭幾間津小都係天主教。尼兩間幼稚園又比較深同谷,一方面擔心嚇怕讀書。因N班試過讀英普課程深學校,佢完全吸收唔到。
另一方面又想比多一年搞好語言,怕越大,講野晤清楚會比人笑,更冇自信。

你的情況比較鑑界:
如果你想入到非常心儀英小,你要入心儀幼稚園和要冒險未必入到其津小
心儀個間幼小就算是港島而非11區,首輪未必有offer,要差不多到6/7月才有,到時如果自行沒有最心儀,也未有私小,叩門亦不符合110上津小,風險很高

所以目前最穩陣是以細B直上英小

littlechen 發表於 18-12-29 22:05

看幾樣野:
係呀,你估中咗係net11嘅學校但係我唔係住net11.
兩間龍幼其實師資同埋星小比例都差不多

讀緊嗰間吾畀自行和大抽獎, 新有offer個間就可以自行和大抽獎

其實兩間小學都會谷, 分別係一間英小 一間中小。

littlechen 發表於 18-12-30 02:42

如果target聖心津小,最好11區,否則只有自行110和博叩 ...

可以唔好講得咁隱悔嗎?(emoji)因為唔熟當區學校

csc1016 發表於 18-12-30 12:25
可以唔好講得咁隱悔嗎?(emoji)因為唔熟當區學校

12區:x真
14區:蘇x
神幼:已經好白