用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 決定做超大b的感受
樓主: muimui125
go

決定做超大b的感受  

asukav6 發表於 18-12-1 18:55
678月中b我反而覺得其實表現同大b唔差好遠,其實有D學校未必考慮超大b,尤其9, 10月個D,老實講如果唔係 ...

同意。

rickycyc 發表於 18-12-1 21:57
另外不要神化超大B 其實分分鐘佢只比1月B大一至兩星期

講出重點來,我仔係12月尾
大過1月1號既B幾日咋
我有查過下,2001年以前係要開學滿3歲先可以讀k1 ,同埋細B多數真係未ready去k1...

https://www.info.gov.hk/gia/general/200010/25/1025140.htm
節錄:
放寬幼稚園的入學年齡
  由二○○一/○二學年起,放寬幼稚園的入學年齡,由三歲降至兩歲八個月。

而兒童足三歲才入學,是比較理想的安排。」

「兩歲八個月兒童的大、小肌肉活動協調能力、聆聽和說話的能力,與年齡稍長的兒童存有差異;同時,他們的專注力會較為短暫,而情緒也會較不穩定。」
  「因此,幼稚園應安排一段稍長的過渡期,讓他們適應學校生活。」

MrBeast    發表於 18-12-2 13:56

睇能力啦,如果佢係叻仔,表現及能力不輸大B,你都迫佢後一年入學,咁當然係浪費時間

如果唔係叻仔,的確做唔到,咁唔係浪費時間架,同重讀DSe一樣之嘛,升到就升,升唔到就repeat

回覆 slowtravel 的帖子

same case....

回覆樓主:

Deleted

回覆樓主:

Deleted

KateC2012 發表於 18-12-2 21:58
無知一問,點解會係skip K3 ?

自行抽到小學

回覆樓主:

贊成讀多年開心多年

fadgare 發表於 18-11-30 15:50
幼稚園時期k2前大細分別是較大, 但k2後差異會縮短許多。考小時如已做超大,又考不到心儀,有什麼後着和打算 ...

我嘅做法就正如你講嘅一樣,我小朋友係龍年11月B, 讀私幼,佢幼稚園一路都跟得上,但上年小一直私面試全軍覆沒,幸好佢自行派位都入到間不錯嘅小學,小一學術上亦唔錯,但我覺得想俾小朋友一個機會,再試下一些比較好的直私龍小學。

好明顯佢今年嘅表現比上年好好多,學術上亦
好好多,因為考小一,都係考學術多。幸運地佢有神校入到2nd in, 雖然final result 未出, 但起碼知道佢今年唔係陪跑。入到神龍係bonus, 入唔到亦都冇損失。

所以,如果小朋友發展在幼稚園階段正常跟得上,我情原俾佢以細B考一次小一,可能有驚喜,如果冇,讀住小一再考小一,學術上始終有啲優勢。

PW0226 發表於 18-12-3 00:06
我嘅做法就正如你講嘅一樣,我小朋友係龍年11月B, 讀私幼,佢幼稚園一路都跟得上,但上年小一直私面試全軍 ...

聽完你咁講,又好似留番重讀機會俾小一,好似更好。

我女 9 月出世,算細 b,搵 N 班搵到我地傻,第一輪係冇得 in,到後補先叫有機會,但唔係 reject 就 waiting,只得一間收,又要搭校車,我地都諗過比阿女做大 b,不過最後讀收左果間之後,見到阿女 N 班表現由略落後到追上,到依家老師都讚阿女發展好好,見到阿女果種進步係非常開心感動,如果我比阿女做大 b,我可能不自覺會對佢有好大期望…

Samantha_Mex 發表於 18-12-3 12:42
聽完你咁講,又好似留番重讀機會俾小一,好似更好。

我個人認為係囉,咁未必個個細B 考小一都考得唔好㗎嘛,大 B亦都未必一定考到心儀學校。你最好問下幼稚園老師佢喺學習上和發展上嘅情況需唔需要重讀幼稚園,如果冇必要,留返個機會再戰小一,睇下可否更上一層樓囉

貝兒妹妹 發表於 18-12-2 10:40
(....續....) 其實老公係有另外一區嘅地區一線小學舊生分,轉校搬埋屋做超大b都只係因為考到終極心儀龍幼 ...
長知識了! 原來可以咁樣中自行skip k3! (但無知一問: 如果你地今年冇自行, 到你女女k3先自行的話, 係咪都仍然有20分可以自行架?)

boojiji 發表於 18-12-3 16:05
長知識了! 原來可以咁樣中自行skip k3! (但無知一問: 如果你地今年冇自行, 到你女女k3先自行的話, 係咪都仍 ...

貝兒妹妹 發表於 18-12-3 16:09
想問下點解你地會有咁既諗法想今年自行 / skip k3既? (因為我真係第一次聽, 想參考下)

boojiji 發表於 18-12-3 16:10
想問下點解你地會有咁既諗法想今年自行 / skip k3既? (因為我真係第一次聽, 想參考下) ...

佢學習上跟到,出年k3學卷用哂要比錢,今年又抽到龍小

唔係20分自行同大抽獎只得一次機會, 除左有醫生評估証明要重讀

PW0226 發表於 18-12-3 00:06
我嘅做法就正如你講嘅一樣,我小朋友係龍年11月B, 讀私幼,佢幼稚園一路都跟得上,但上年小一直私面試全軍 ...

agree 咁樣做比較安全。進可攻退可守。