用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 決定做超大b的感受
樓主: muimui125
go

決定做超大b的感受  

回覆 rickycyc 的帖子

AGREE

PW0226 發表於 18-12-3 15:07
我個人認為係囉,咁未必個個細B 考小一都考得唔好㗎嘛,大 B亦都未必一定考到心儀學校。你最好問下幼稚園 ...

個人覺得寧願遲一年入學都不repeat
K3,k3小朋友已到哥哥姐姐級,同學仔個個講去邊間學校升小一,但自己要repeat k3...我唔識點同小朋友講,我比較擔心影響小朋友自信心及自我形象多d。
我諗超大B唔一定有絕對既優勢,但我覺得年尾出生bb既家長,如果覺得自己小朋友如果未ready入學,選擇做超大B都係對自己小朋友make a right choice。
如果個小朋友好醒,身心都已經ready, 做細B都無問題。
無論點選擇,都唔會係浪費一年的,一年生活經驗,全部都唔會白過...

flora625 發表於 18-11-30 10:01
我仔12月尾出世, 我好早就已經決定比佢做超大B, 其實純粹擔心佢太細上年我只係報N, 冇報K, 全都是村校, 其 ...

校長說得對的PN返學純玩。我女都係15年12月細B ,17年1月插班PN , 9月升K1, 今年出去面試,下年去另一間心 儀龍幼K1

蚊蚊mosquito 發表於 18-12-4 08:01
個人覺得寧願遲一年入學都不repeat
K3,k3小朋友已到哥哥姐姐級,同學仔個個講去邊間學校升小一,但自己要r ...

同意,所以我情願讀住小一,再考多次直私小一,repeat K3 小朋友感覺真係會唔好

我小朋友又是做超大B,我同你5一樣的係上一年冇報K試。但他今次面試五間都表現唔錯

flora625 發表於 18-11-30 10:01
我仔12月尾出世, 我好早就已經決定比佢做超大B, 其實純粹擔心佢太細上年我只係報N, 冇報K, 全都是村校, 其 ...
認同你,何況讀書條路咁長,早人一年讀難道不用爭學位咩,我小朋友又是做超大B,大你仔一個月

gm147 發表於 18-12-3 13:43
我女 9 月出世,算細 b,搵 N 班搵到我地傻,第一輪係冇得 in,到後補先叫有機會,但唔係 reject 就 waitin ...
九月出世都唔算細,多數人9月照讀

ppkid 發表於 18-12-1 11:19
9,10,11,12細b有多一個選擇做超大,
令6,7,8月b 變晒做細b,唔夠上一年出世的超大b競爭,亦不能選擇讀多一 ...
其實好多9月10月B照讀,我識三個十月,一個12月都是今年照讀K,遲一年讀有選擇權不是什麼光榮事,而且大陸9月1日後出世的小朋友都要遲一年讀,想選擇都冇

rickycyc 發表於 18-12-1 21:56
只有11,12月父母先會體會面試個種無力感,拍埋其他BB有明顯差距,老師又好似見你唔到,offer唔係waiting就 ...

講中心聲,大b一定有優勢,香港教育制度造成,只能順流直流,入到心水幼稚園有offer機會大左好多!明顯囡囡(12月b)識得照顧同學仔,仲有好大的自信心,明顯見到佢今年活潑開朗開心很多!有好的自信心才能有好的成績,將來仲有小學,中學慢慢長路。我囡講野比較遲,所以一早知道做大b更適合,今年講野講多左好多,一個有自信的小朋友真係好大分別。

Jcheung1215 發表於 18-12-5 02:47
講中心聲,大b一定有優勢,香港教育制度造成,只能順流直流,入到心水幼稚園有offer機會大左好多!明顯囡 ...

有些全日制幼稚園講明未夠2歲不會安排面試,仲有另一個問題,好容易諗啦,比人細差不多1年做炮灰咩

回覆 凍奶茶少奶 的帖子

認同,我們細個時知道d同學大過我哋一年,都會話你在大陸落嚟或者話你重讀

回覆樓主

我都打算比小朋友做超大

kit2483 發表於 18-12-11 04:05
回覆 凍奶茶少奶 的帖子

認同,我們細個時知道d同學大過我哋一年,都會話你在大陸落嚟或者話你重讀 ...

但係而家時代唔同了
我小朋友個班最少有四、五位都係超大
而家超大真係唔算罕見
但老實講如果唔係龍校
我自己唔會選擇做超大

jajavy 發表於 18-11-30 08:27
恭喜樓主小朋友今年以超大有心儀offer。我小朋友超細男仔,而家經歷緊你上年嘅情況,暫時都係零offer (除 ...

咁你19/20會讀住 非心儀 k 1 先還是重讀另一間 n??

muimui125 發表於 18-11-30 07:48
小朋友是超大b,上年考k唔出聲,接近0 offer,今年以超大b身份,面試輕鬆自如做足100%對答有反應,同一個校 ...

我想問咁你當年是先讀住間k再報超大b還是重讀n 報k?

mrs.3845 發表於 18-12-28 08:20
咁你19/20會讀住 非心儀 k 1 先還是重讀另一間 n??

讀住K先,但嚟緊會考學之園N,如果收,先再諗

jajavy 發表於 18-12-28 08:45
讀住K先,但嚟緊會考學之園N,如果收,先再諗

我都係讀住 k 先, 我仔好慢熱,都唔想又轉。希望下年大個仔d再戰 k 會好點

回覆樓主:

9月10月都做超大B,搞到而家8月已經係細B.
家長將戰線越推越前。 So crazy.

回覆 貝兒妹妹 的帖子

謝謝分享,長知識了~請問本身做緊超大但點解會提早一年試自行o既?
另外有冇試in直私?

我囡個case係10月B,但佢生得好高大,由於已經讀緊PN又有間名幼收咗K1,我本身無諗住比佢做超大
但又好苦惱如果入到半龍幼,會唔會跟唔上最後升唔返小學,亦好苦惱下年考唔考多次超心儀龍幼好...

ceciduck 發表於 18-12-28 09:58
回覆 貝兒妹妹 的帖子

謝謝分享,長知識了~請問本身做緊超大但點解會提早一年試自行o既?

我小朋友上年11月係心儀幼讀緊k做細b
其實學術自理各方面都無問題
所以上年只報咗一間超心儀龍幼
報個陣只係諗住搏一搏
點知佢好好彩有offer
講真到轉校做超大b時我有擔心過佢會唔會唔開心?
但讀咗幾個月到而家佢真係自信開心咗好多
亦都安慰咗我呢個好多憂慮嘅阿媽
所以我覺得如果超大轉心儀龍幼係值得的
不過如果轉名幼
升小無乜保障
我自己就唔會㨂做超大b