用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 決定做超大b的感受
go

決定做超大b的感受   [複製鏈接]

小朋友是超大b,上年考k唔出聲,接近0 offer,今年以超大b身份,面試輕鬆自如做足100%對答有反應,同一個校舍,一樣既面試模式,成個感覺是bb轉變至醒目小男孩,有心儀offer,我感受很深。

之前果年我猶豫好唔好做超大b時,爬文後發現唔贊成的意見是因為 ”細b一樣可以好叻,一樣可以成功,唔應該浪費一年時間“
但係 我覺得:
1. 當然唔可以抹殺有好叻既細b,但比率真係有幾多,照正常情況,細b同大b表現真係差好遠
2. 考小學時,普遍地,超大b不會比細b表現更成熟和淡定嗎?
3. 點解會係”浪費時間”,讀多年幼稚園,開心多年,不好嗎?

我咁諗岩唔岩?真心請教

14    0    1    1

回覆樓主:

如果決心考直資私小,咁係值得,但諗住考津小官小,我覺得冇乜必要

回覆樓主

超大B指9-12月?

回覆樓主:

係咪大部份幼稚園都可以重讀?定要轉校?重讀一年普通學券校要幾錢呢?

好多野唔識,謝謝指教

muimui125 發表於 18-11-30 07:48
小朋友是超大b,上年考k唔出聲,接近0 offer,今年以超大b身份,面試輕鬆自如做足100%對答有反應,成個感覺 ...
唔好諗對與否,都做左決定,亦都比上年有得著,有心儀offer唔好諗咁多啦! enjoy school

小朋友是超大b,上年考k唔出聲,接近0 offer,今年以超大b身份,面試輕鬆自如做足100%對答有反應,成個感覺 ...

我同你心情一樣,但我仲未收到offer

回覆樓主:

樓主我有同感,上年我都有照報K,諗住入到心儀嘅會照讀,入唔到當汲取經驗,結果面試時呆呆豬,只收到一些不太心儀嘅offer。今年超大B表現完全唔同,好主動。

我目標唔係咩名幼龍幼,只係想順住佢發展,既然我上年試過,或者證明佢係未ready喇。

其實人生流流長,等一年時間好多咩?況且呢一年都唔係白過,都可以有其他嘢學到。

回覆 LittleSesame715 的帖子

是呀

香蕉煎餅 發表於 18-11-30 07:57
係咪大部份幼稚園都可以重讀?定要轉校?重讀一年普通學券校要幾錢呢?

好多野唔識,謝謝指教
我見普遍幼稚園通常唔會純粹因為想做報大b而比重讀,除非佢發展上真的好有需要讀多年我小朋友情況是轉校
學卷最多3年,多出的一年自己比學費

muimui125 發表於 18-11-30 08:14
我見普遍幼稚園通常唔會純粹因為想做報大b而比重讀,除非佢發展上真的好有需要讀多年我小朋友情況是轉校
學 ...

介唔介意講下轉校重讀要年要幾錢呀?

絕對認同,仔仔今年超大,面試主動,100%識做識答,又識氹老師(佢本身好鍾意氹人開心),同上年只係識講自己個名好唔同。雖然我覺得佢上年表現已經比我想像中好,都有offers,但我覺得俾佢讀多一年preschool先係正確。我知道愈大個大細b差距會收細,不過我真係唔想升小一再俾大細b呢樣野影響。加上,我覺得做得超大就唔怕谷,所以都會試下aim at直資小學。

小朋友是超大b,上年考k唔出聲,接近0 offer,今年以超大b身份,面試輕鬆自如做足100%對答有反應,同一個校 ...

恭喜樓主小朋友今年以超大有心儀offer。我小朋友超細男仔,而家經歷緊你上年嘅情況,暫時都係零offer (除左N果間可直升K)。我都疊埋心水做超大,下年再戰,但另一方面,眼見今年超大的也未必有絕對優勢,得到心儀offer。

回覆 muimui125 的帖子

我同你ge情況差唔多,都係決定比小朋友做超大b。

我個小朋友上年interview時正係trouble 2反應到達一個"極至"的時期,別人坐佢就要企,別人企佢就要坐。所以自己報ge學校冇間收。果時人地都話點都要搵到一間比佢讀幼稚園,又叫我留意教育局最後發放ge名單,但我決定直情遲一年入學。

跟住呢一年,我帶佢一齊探索,去了幾個旅行,增加了佢ge exposure。至於其他教學,都係主要自己/屋企人教。

今年同佢再報幼稚園,觀察到佢各方面都有成長。完全唔會落後比人。 完全沒覺得自己浪費時間。我不太在意別人想法,只在意孩子的發展和成長。

香蕉煎餅 發表於 18-11-30 08:18
介唔介意講下轉校重讀要年要幾錢呀?
我小朋友而家學卷k1 (不用學費)出年超大b讀私幼k1

特別是因為男仔, 所以做超大覺得對佢各方面發展都有利。
但細女也是11月尾b,今年報緊n,預左無學校收。。。都諗緊好唔好都做超大,不過女仔又怕佢大個左會唔開心, 苦惱

回覆樓主:

我識人靠超大B入名直資,結果年齡優勢越來越少,升中只入到band 2.

想講的是,超大入到直資唔算真正叻,如果俾佢以為自己好叻搞到自大,得不償失。

相反,我自己經歷係超細b真係叻而後來居上是超爽的,特別在中學時。

回覆 Ca44 的帖子

我想問下你嘅經歷係應該點界定小朋友READY未?

我仔12月尾出世, 我好早就已經決定比佢做超大B, 其實純粹擔心佢太細上年我只係報N, 冇報K, 全都是村校, 其中一間的校長打黎叫我考慮下報K, 冇需擔心佢太細, 校長仲話我報N會搞到我仔遲左一年先學到佢應該要學既野.......................
但我會諗........我仔都係比2016年1月1日出世的小朋友大幾日姐...........真係會拖慢我仔的學習進度嗎? 其實聽到校長咁講都會唔開心........不過我最後都係決定做超大B

flora625 發表於 18-11-30 10:01
我仔12月尾出世, 我好早就已經決定比佢做超大B, 其實純粹擔心佢太細上年我只係報N, 冇報K, 全都是村校, 其 ...

同你諗法一樣,15年12月和16年1月出世都係相差一頭半月。校長咁講唔同1月出世個D就全部遲咗一年應學嘅嘢。

flora625    發表於 18-11-30 10:30

面試時眼見其他小朋友表現好叻,對答好好又聽指令,當然佢地都有機會係細B..
但我唔係要同其他小朋友比較,我毎一日見住個仔成長,我明白了解佢發展到乜嘢階段,在於我個人角度,我係滿意我仔面試表現嘅.

所以既然學校唔收佢,或者係佢未達到要求,始終毎個小朋友成長發展速度都唔同
‹ 上一主題|下一主題