用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 顏寶鈴中學同福建中學邊間較好?
go

顏寶鈴中學同福建中學邊間較好?

我想問下唔颜寶鈴中學同福建中學邊問較好?佢哋嘅校風點樣?两間中學嘅學費邊間貴D?

生如夏花 發表於 18-11-29 21:24
我想問下唔颜寶鈴中學同福建中學邊問較好?佢哋嘅校風點樣?两間中學嘅學費邊間貴D? ...
顏寶鈴好一點,校風都可以,顏寶鈴學費貴D

回覆 Arabellahk 的帖子

謝謝建議🙇

Arabellahk 發表於 18-11-29 23:12
顏寶鈴好一點,校風都可以,顏寶鈴學費貴D

可以詳細分享顏邊方面好嗎?見福中是band1

AV1S 發表於 18-11-30 18:06
可以詳細分享顏邊方面好嗎?見福中是band1
顏寶鈴也是BAND1,英語語境不錯,DSE成績比福中好一點

yovin    發表於 18-12-1 00:51

生如夏花 發表於 18-11-29 21:24
我想問下唔颜寶鈴中學同福建中學邊問較好?佢哋嘅校風點樣?两間中學嘅學費邊間貴D? ...
顏寶鈴有得申請寄宿,仲有功課輔導,適合某些家庭須要,我有親戚在入面讀,曾寄宿過,現已畢業。

回覆樓主

英文語境和英文成績對你來說重要嗎?顏相對好一大截。

papapabababa81 發表於 18-12-1 06:42
英文語境和英文成績對你來說重要嗎?顏相對好一大截。
嚟緊面試福建,顏仲未報名,唔知會難入嗎?英文科唔算太好,屬A到B之間。

回覆樓主:

但我去簡介會時,內容好hea,由老師陪同學生'車輪轉'上台,只sale學校比賽獎項有幾勁,面試試題sample, 如何報名。冇提及學校發展,學生學習如何……約40分鐘已完場
全程英文+少少普通話,好趕時間咁,覺得只係比你哋知佢學校d英文有幾勁

回覆 joyce_baby 的帖子

你意思係話顏寶鈴嗎?咁求其的

生如夏花 發表於 18-12-1 14:39

你意思係話顏寶鈴嗎?咁求其的

正是顏,連校長係邊個都唔知!
佢全日開放,人多得像嘉年華會!
我長途跋涉,浪費時間,好失望!

回覆樓主:

剛剛去完福建簡介會, 見有女學生 穿校服但 明顯搽咗有色唇膏, 我有少少失望 ,初頭以為校規幾嚴, 加上搭小巴落觀塘見到 康寧道 都幾雜

回覆 Bobo_wong 的帖子

周圍都係屋邨,又唔會話雜,只不過你初接觸啫,比出邊周圍有商場,食肆的算清流了

多謝分享,福建今日都好多人,禮堂門口都塞滿曬人

回覆樓主:

一年有四次考試, 仲有無數小測,相信學校對學術上有一定要求。 課外活動項目 就多到記唔曬, 而且 同學都攞到 好多獎項, 全人發展方面應該都做得幾好。

回覆樓主:

如果 福建 同 中華基金比較, 大家又認為如何?

Bobo_wong 發表於 18-12-1 16:51
剛剛去完福建簡介會, 見有女學生 穿校服但 明顯搽咗有色唇膏, 我有少少失望 ,初頭以為校規幾嚴, 加上搭 ...

今日開放日,(因為要影相+接待)老師叫渣少少有色潤唇膏精神D, 男仔就要搽冇色潤唇膏, 唔好爆曬拆。我仔今日去幫手,昨晚D同學在我家傾攤位和接待事宜。

吾出外吃午飯的,中一至中五留校食。

Bobo_wong 發表於 18-12-1 16:51
剛剛去完福建簡介會, 見有女學生 穿校服但 明顯搽咗有色唇膏, 我有少少失望 ,初頭以為校規幾嚴, 加上搭 ...

你放心(校內平日上課)包嚴, 我仔肚屙 小息 過咗 才入課室, 都要罸寫 600字作文 去解釋事發前後的經過。

我仔返嚟問我 點寫到600字(中一), 我叫佢寫: 好肚痛好肚痛好肚痛好肚痛, 寫夠300字…… 但我個仔唔敢。 冇膽到死! 換轉係我 我睬個老師都傻。

admiral1008    發表於 18-12-5 22:35
小時了了    發表於 18-12-1 18:29

回覆 yovin 的帖子

咁個人處罰又嚴左啲,細膽的都驚左距咯

生如夏花 發表於 18-12-1 17:54
回覆 yovin 的帖子

咁個人處罰又嚴左啲,細膽的都驚左距咯

细膽的 通常從規蹈矩嘅!

好似我咁大膽 才會常常挑戰老師 和 駁嘴。

小時了了    發表於 18-12-1 18:29