用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 用緊DWE, 仲會唔會買其他書俾bb 睇?
go

用緊DWE, 仲會唔會買其他書俾bb 睇?

想問下大家,用緊dwe , 咁仲會唔會買其他書俾bb 睇?定係真係日日夜夜都只會睇呢套書?

唔該哂

我個顧問話英文的話頭幾年其實用dwe都夠,但到3歲真係識咗好多字,真係睇得明時,可以買啲故事書俾BB睇,ORT係不錯的選擇! 但現階段除用dwe外,返而要買返多啲中文故事書同BB一齊睇,等佢接觸埋中文,咁先令BB真正 雙語都發展得好。

shushuhappy 發表於 18-11-29 18:48
想問下大家,用緊dwe , 咁仲會唔會買其他書俾bb 睇?定係真係日日夜夜都只會睇呢套書?

唔該哂

當年仔仔3歲前買小小中文書,新雅套品德書是不錯的選擇,英文書我沒有買,用dwe已好足夠。到了3歲幾開始識睇書就開始買chapterbook, 4歲左右開始真係識睇內容,佢覺得好有趣,愛上左睇小說,4歲幾時買左OP, 不過佢唔太有興趣之後賣左。而家哥哥8歲,喜歡看英文電影小說。
我當年聽我顧問講,3歲前專心用迪士尼,我覺得呢點好重要,沒有看YouTube亦沒有去外面playgroup.

minecraftbb 發表於 18-12-4 02:33

當年仔仔3歲前買小小中文書,新雅套品德書是不錯的選擇 ...
唔好意思,想問下DWE係咪要成日看DVD,因為我考慮緊買DWE定OP. BB依家6個月. 謝謝.

babyyanyanpig 發表於 19-1-9 14:17
唔好意思,想問下DWE係咪要成日看DVD,因為我考慮緊買DWE定OP. BB依家6個月. 謝謝. ...

細B用DWE多元化啲。如果雙職父母,都係DWE較好。OP要伴讀,我會寧願到咗三歲用oxford reading tree。

babyyanyanpig 發表於 19-1-9 14:17
唔好意思,想問下DWE係咪要成日看DVD,因為我考慮緊買DWE定OP. BB依家6個月. 謝謝. ...

我顧問教我每日都係睇一隻DVD嘅時間,唔算係好多,反而多數會玩碌卡或者教材其他嘅玩具,我覺得比OP只係有點讀筆書多元化。

minecraftbb 發表於 19-1-13 01:05
我顧問教我每日都係睇一隻DVD嘅時間,唔算係好多,反而多數會玩碌卡或者教材其他嘅玩具,我覺得比OP只係有 ...

你顧問建議你每日看DVD時間多久啊?你小朋友幾大呀?我想買二手,想參考一下喔。謝謝