用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 以後不參加校際朗誦節
樓主: Wonderlady
go

以後不參加校際朗誦節

回覆樓主:

平常心,有的就當作bonus ,冇的話,就算作努力過,孩子也學到新的事情

回覆樓主

你的賽果都唔算驚典。同學家長說,他孩子那㘯的冠軍,冇語調又讀錯音,評判派錦旗時,問冠軍是那間學校,冠軍即時啞口,而冠軍爸爸即時衝前代答:孩子不懂普通話的!

正期待冠軍學校(名校)會update achievements ,看看誰是冠軍

Wonderlady 發表於 18-12-4 16:18
不過亦有可能,亞季軍的確不夠冠軍精彩,雖然冠軍有失誤,仍然可以是最高分
...

表演項目的比賽得獎未必一定無失誤,分享下一些經驗

仔曾經在鋼琴校際,佢第一句就彈錯一個音,我都打定輸數啦,但跟住佢又發揮得好好,結果得第三名,當日第二第三名都有失誤,當宣佈第二名第三名時,有家長反應好大,話彈錯音都有獎?  評判講解時都講得獎的都有共通點就係能夠表現到首歌的氣氛,雖然個別的參賽者有少許失誤,但不影響整體,所以有獎,評判話表演是要感動觀眾,人不是機器,只要流暢不影響整體,都可以接受。

不停在台下發牢騷的那位家長的女兒,剛剛排在仔前面,所以我好有印象,不錯佢彈得好穩陣而且無錯,不過首歌彈得好悶。

又另一次校際,有個參賽者全首歌都非常好,但最後一粒音彈錯了,全場都低聲叫哎呀,覺得唔抵呀,個中學生下台哭了起來,但結果佢得第一,評判話因為佢系全場50多人中唯一在某一段做到一個極重要的音色,雖然最後有一個小失誤,但都值得最高分。
但又另一次校際,仔又係有失誤,得79分,評判講解時,好嚴肅的講一個音都不可以錯,就算彈得幾好都唔會有merit,仲話有幾個的78,79的就系這個原因,收到分紙,寫佢有失誤,但同時又大讚佢做到佢講解時所講的只有少數人做到的地方。
這次仔系有因為分數低有唔開心,但我覺得這是一個學習的經驗。老師也說,每個評判準則都不同,所以要裝備自己,唔好以為次次可以過骨。

haihaimom    發表於 18-12-5 17:18
vpo0615    發表於 18-12-5 14:26
b3410    發表於 18-12-5 13:15

回覆樓主

回覆樓主

我自己看了好多場,不過多有時三甲都係大致係大約係某一D人!
好多時係小朋友無咩野,只係家長輸唔起

迷你人 發表於 18-12-24 06:13
我自己看了好多場,不過多有時三甲都係大致係大約係某一D人!
好多時係小朋友無咩野,只係家長輸唔起:nonon ...

其實學生係咪投入,有冇passion,同評判有冇connection,喺呢的art performance 相當重要。感情唔係扮出黎,不過好多家長唔明。好似我仔真係上網去search嗰篇選材既背景,做埋資料搜集先去演繹,雖然佢有字發音唔凖,但評判就讃佢可以帶聽眾走入去。