用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 以後不參加校際朗誦節
go

以後不參加校際朗誦節

賽果太沒有標準,太令人費解⋯⋯⋯⋯。唯有不再參與。

簽名被屏蔽

jli008 發表於 18-11-29 17:07
回覆 Wonderlady 的帖子

很難說標準與否,我覺得應該沒有估錯,所有的校際比賽都是一個人評審的,所以隨時有 ...

不會再浪費時間在訓練上,反正有沒有訓練也沒有分別。

Wonderlady 發表於 18-11-29 17:10
不會再浪費時間在訓練上,反正有沒有訓練也沒有分別。
為何這樣失望?是否今天的賽果很古怪,能分享下嗎?

回覆樓主:

校際得一個評判,有見過賽果係極不合理,冠軍有個主要字發音讀錯,亦好細聲。好難令付出過的參賽者服氣。

不過亦唔係個個評判咁離譜,睇你好唔好彩。

有時的確很懊惱。記得有次音樂節認真準備,練習了很久,竟然只有70幾分,小朋友非常傷心。而有時求其練幾次,臨時抱佛腳,又可以有名次。結論,唔值得花太多時間精力準備。

Wonderlady 發表於 18-11-29 16:16

其實好多比賽都是如此啦!不一定是校際朗誦節或者音樂節,有時候拿到冠軍的人確實表現欠佳,但就是符合裁判的口味,所以啊人夾人緣。我自己也會次次心理不平衡一下下,到了該報名的時候還是照樣報名,因為只想給孩子鍛煉的機會,不想太多就舒服啦!

b3410 發表於 18-11-29 19:55
有時的確很懊惱。記得有次音樂節認真準備,練習了很久,竟然只有70幾分,小朋友非常傷心。而有時求其練幾次 ...
與其抱著這個態度,倒不如不參加,我唔想間接養成孩子這樣的態度。近年,孩子漸長,較少參加朗誦節,唔太清楚行情。

很難說標準與否,我覺得應該沒有估錯,所有的校際比賽都是一個人評審的,所以隨時有 ...

有時唔一定贏先有得着,太精於計算也不一定係好事。其實同作文一樣,點解佢高我一分呢,你未必同意,但對方總有些地方值得學習。

咁我哋粵曲組賽果又幾正常喎, 我自己一邊聽一邊mark低D問題同邊個唱得好, 三甲賽果同評判一樣。

jc2009    發表於 18-12-5 16:23

簽名被屏蔽

jli008 發表於 18-11-30 11:41
所以就看各參加者運氣,香港給人感覺是公平公正,始終一個人的評審永遠都不算是最公正.這是十分肯定的. 所以 ...
另外, 可能呢D專業係有D特殊評分標準唔係我哋一般人識。好似阿女都由P2參加到P4, 我至識得聽邊個好邊個唔好。好似有次出面既公開賽, 阿女一直唱得好好, 點知中途甩咗一個音入唔到, 我以為死硬, 點知最後得亞軍, 台下觀眾都好奇怪, 因為季軍果位無甩漏。後來, 老師同我講 (佢當時在場, 聽到阿女甩音差D暈咗), 甩音當然會被扣分, 但就係扣甩音既分, 但比賽要睇整體, 阿女拉腔同感情控制好好, 唔甩音本來係冠軍的。我哋外行人唔識, 覺得冠軍個唱得好好, 原來阿女都唔差既。

我女從小一開始年年參加,抱著重在參與的精神,我自己訓練,但我從未去睇過她比賽~只要一年一年有進步我已經決定開心了,主要是她參與也多了一種歷練~

回覆 0030 的帖子

我調轉,學校老師教,我冇理,比賽嗰日我先第一次聽full version

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

表演藝術嘅野,從來都係主觀
我女由細玩朗誦、鋼琴比賽;一般有認真準備嘅,80+分基本上肯定,差在有無三甲
佢水準叫穩,但亦試過失手,老遠去到大西北得7x分——無失誤,純粹評判唔鐘意佢演繹方式,評分紙寫noisy (我女唔係彈琴大力嘅人),我女嬲到爆炸!呢個分數對佢黎講簡直係恥辱
咁多年後睇返,有贏過,有食白果,有覺得不合理對待,其實咪就係人生囉?
唔好嬲,當一種體會好了。下次繼續做返好自己,至係最重要的。學習路仲有好長呢

簽名被屏蔽

回覆樓主

Charlotte_mom 發表於 18-12-1 00:03
表演藝術嘅野,從來都係主觀
我女由細玩朗誦、鋼琴比賽;一般有認真準備嘅,80+分基本上肯定,差在有無三甲 ...

正正就是冇失誤,只是風格不合評判口味。但浪費了心思在放學後訓練,不如不練。反正冠軍都係呆呆滯滯。

我認為這樣形容別人的孩子實在有欠尊重

Wonderlady 發表於 18-11-29 16:16

係啊!今天比賽結果都係跌破眼鏡!全場冇人覺得係個小朋友可以拿冠軍,第一聲音細,第二有幾個字讀得唔準.在場很多人都覺得不公平,朗誦的聲線好又投入的有感情就冇得獎. 唉.有家長當場話比評判玩曬(emoji)