用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 EXPIRED
樓主: bananaGi
go

EXPIRED  

IloveJJ 發表於 18-11-30 14:24
你之前答我,話你仔係識每個標點點解,但運用先錯。你睇下呢度點講「頓號」?你確定你指既識,係咁樣嗎?
...
JJ媽, 本書幾好喎, 可否影個封面來睇下?

IloveJJ 發表於 18-11-29 16:25
我細仔數學和常識都試過,但只是二年級。不過能取100分,係要額外做練習,不能只溫學校既功課。
...
我仔數學今次兩份卷都100分, 小一到小四都從未試過。
仔可以自動自覺溫書就好了。

sillydad 發表於 18-12-2 10:38
我仔數學今次兩份卷都100分, 小一到小四都從未試過。

勁!可能呈分試將近,壓力造成正面影響。

IloveJJ 發表於 18-12-2 11:25
咁今次名次肯定好好!
中文最弱, 今年才剛剛上番8字頭, 希望保持到啦。
仔可以自動自覺溫書就好了。

回覆樓主:

吾好拿成績分數比較, 但呈分年就冇法啦!

sillydad 發表於 18-12-2 11:34
中文最弱, 今年才剛剛上番8字頭, 希望保持到啦。

以前我覺得對仔來講,數學最難。現在覺得中文才是最難,作文唔得好難搞。呈分真係要穩守數學,中文真係唔敢諗。

回覆樓主

ch-cheung 發表於 18-12-4 08:02
有,呀囡剛剛大測份份都滿分或爭1-2分滿分

中英作文都係?

回覆 bananaGi 的帖子

有,我女小四,數學有2位同學100分

2jkidsfather    發表於 18-12-6 17:03

little_yolky 發表於 18-11-30 08:35
錯, 唔止數學, 英文、聖經、常識都有人100分, 因為我哋唔考時事題。

小六常識不是會考時事嗎?

mybryan 發表於 18-12-7 09:32
小六常識不是會考時事嗎?
無喎。

仲有, 神人就真係神人, 好似我哋呢D凡人實在唔可以挑戰。剛剛派咗幾科卷, 得中文未派, 考第一果位四科居然有三科100分............

無敵是最寂寞, 最是痛苦..............

阿女, again, 又係衰寫錯字, 六年級都可以寫錯字.................仲要題目叫答ABC, 佢直接寫咗字..............唉!

little_yolky 發表於 18-12-7 09:48
無喎。

仲有, 神人就真係神人, 好似我哋呢D凡人實在唔可以挑戰。剛剛派咗幾科卷, 得中文未派, 考第一果位 ...

神人應該入神校:)

little_yolky    發表於 18-12-7 10:08

IloveJJ 發表於 18-12-7 10:22
咁唔係寫錯字,係睇錯題喎!不過我仔都經常寫錯字,細佬睇少書過佢,仲寫得啱過佢
...
寫錯字係常識, 睇錯題係聖經呀, 兩科嚟。

IloveJJ 發表於 18-12-7 10:23
你又唔係要考第一,無所謂啦!咁你女考成點?
差中文一科未派, 其他唔錯呀, 全部9字頭。係科常識好慘, 出得超淺, 但居然寫錯字, 得99分。聖經都好慘, 除咗睇咗題扣咗分外, 有題本來啱, 佢對卷時改咗個錯答案, 唔係又100的, 依家得返97。佢話中文都有咁情況, 有題又係由啱改錯咗。不過好彩數學對卷時check到計錯數, 執返2分, 剛剛過9字, 有91。但要18號至派成績表, 所以未知名次, 應該唔會有太大意外, 不過都要等出咗名次至考慮自行。