用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 EXPIRED
樓主: bananaGi
go

EXPIRED  

IloveJJ 發表於 18-11-30 14:20
你試下咪知囉!不過同一個時間,攞嚟做多啲數,會唔會收益更大呢?

好似我細仔咁,佢中英文無數學咁好, ...
聖誕咁長, 一半做中文, 一半做數啦。

IloveJJ 發表於 18-11-30 14:24
你之前答我,話你仔係識每個標點點解,但運用先錯。你睇下呢度點講「頓號」?你確定你指既識,係咁樣嗎?
...

過往標點分開數題出係冇問題,或找出用錯嘅標點都冇問題,但去到一段要補上標點就有問題,所以我覺得仔係明白標點嘅運用。 我覺得問題可能係喺閱讀上 (可能因為少睇中文書) 或 跟佢有言語障礙有關。

不過,我真心覺得呢類考題係難。

little_yolky 發表於 18-11-30 13:42
其實, 大家覺得如果阿妹科中文考試前溫完, 我再俾一D練習佢做下, 成績有無可能好少少..............mouth ...
我女考試除GS, 中英数从來只係做練习,最多温埋工作紙平日错既地方,課本係嘥錢買。

IloveJJ 發表於 18-11-30 14:24
你之前答我,話你仔係識每個標點點解,但運用先錯。你睇下呢度點講「頓號」?你確定你指既識,係咁樣嗎?
...

所以咪係囉, 好似地大物博, 人多兵多, 我就一定唔會用頓號。標點呢家嘢本來就係鬼佬嘢嚟, 有好多唔同既標準。又例如其中講既書名號《》之間, 有D編輯係唔同意用頓號, 因為書名號本身已經區隔咗, 有停頓既意思, 多一個標點對文字無好處。仲有個專名號, 都唔知學嚟做乜, 根本係唔會再用。有時睇D練習, 個逗號其實反而用句號會好D。但考試呢D嘢, 無分就無分, 無佢符。

Yanamami 發表於 18-11-30 14:58
我女考試除GS, 中英数从來只係做練习,最多温埋工作紙平日错既地方,課本係嘥錢買。 ...
吓? 我兩個考試從來只溫書同工作紙, 分別只係家姐背咗佢, 阿妹係睇咗佢, 唔怪得咁既成績啦!!!!! 我試過買練習攝响書架攝到升班都無人做, 就無再買了。

HaYi 發表於 18-11-30 14:14
一定喺,我校來說中英文都好少是温左會出番的嘢,我見過一D小学好注重書本用詞填充,有供詞同不供詞,成績 ...
我哋民主D, 只要啱就得。

S-Kwok 發表於 18-11-30 14:56
過往標點分開數題出係冇問題,或找出用錯嘅標點都冇問題,但去到一段要補上標點就有問題,所以我覺得仔係 ...
雖然係咁講, 但答啱一個就一分, 好過重組句子, 做餐死只要錯一組詞就全題無分。

little_yolky 發表於 18-11-30 13:42
其實, 大家覺得如果阿妹科中文考試前溫完, 我再俾一D練習佢做下, 成績有無可能好少少..............mouth ...

試下咪知囉 唔洗做好多。
例如重組句子、排句成段就做2、3條,
比喻同擬人通常會一set咁出,要學生分辨比喻及擬人,咁又做一set。
考試前睇下有咩問題,冇大問題就收工,有問題先再針對性去做。

我女考試除GS, 中英数从來只係做練习,最多温埋工作紙平日错既地方,課本係嘥錢買。 ...

温習平時錯嘅地方係好有用。

S-Kwok 發表於 18-11-30 15:06
試下咪知囉  唔洗做好多。
例如重組句子、排句成段就做2、3條,
比喻同擬人通常會一set咁出,要 ...
其實, 我都好想俾小朋友輕鬆下, 但考試月丫嘛。剛剛默完中文, 下星期就考牧童笛, 再下星期又英文考默, 阿妹噚日默完書, 一早做好功課又開開心心睇(漫畫)書去, 叫佢開始溫下英文啦, 即刻發脾四。唉!

似呀,中文書本係默書最有用,英文我地索性冇書,點都係工作紙,所以温書正常靠課外練習為主,但有時難找同類的

S-Kwok 發表於 18-11-30 14:56
過往標點分開數題出係冇問題,或找出用錯嘅標點都冇問題,但去到一段要補上標點就有問題,所以我覺得仔係 ...
BTW, 你小朋友係咪P3?

HaYi 發表於 18-11-30 15:11
似呀,中文書本係默書最有用,英文我地索性冇書,點都係工作紙,所以温書正常靠課外練習為主,但有時難找 ...

無真正100% fit既練习,屋企每科有三幾本,每本抽d啱洗既做,即係話每本永遠只用到-半至頂龙2/3.話时話,英文無乜練習好做,通常做proofreading, 禁就成本用番哂。

HaYi    發表於 18-11-30 15:34

little_yolky 發表於 18-11-30 15:02
吓? 我兩個考試從來只溫書同工作紙, 分別只係家姐背咗佢, 阿妹係睇咗佢, 唔怪得咁既成績啦!!!!!:scary ...

其實我覺得同學校考試型式有關。
阿仔學校考運用,唔考書,所以從來唔會背書。
中文: 只睇教咗啲咩,然後好似執藥咁揾練習做。
英文: 只考writing + reading,學校亦無課本。
數: 會睇下喺功課/測驗錯過嘅題目,了解錯嘅原因,再做練習。
IS: 考理解多,有睇課外書會著數啲。 但嚟緊考circulation, 我估學生要識label心房心室、接駁心臟主要血管名稱呢類要背嘅資料。

little_yolky 發表於 18-11-30 15:12
BTW, 你小朋友係咪P3?

五年級喇。
舊年開始有整段文字,學生補上標點,可能唔係太大段文字,仔都ok嘅。 今年第一次考試就衰咗,幾乎全錯。
另外,今年喺閱讀理解上都出咗問題。 係文章內揾合適嘅詞語填充,好多時都錯,但以往四年, 呢part佢係好穩陣,好少出錯。我都唔知問題出喺邊度

S-Kwok 發表於 18-11-30 15:18
其實我覺得同學校考試型式有關。
阿仔學校考運用,唔考書,所以從來唔會背書。
中文: 只睇教咗啲咩,然後 ...
我哋學校中英都係考運用喎, 但佢哋中文就溫下D詞語、成語、句式; 英文就溫下preposition、tenses、生字咁, 所以考語文好輕鬆架, 不過係阿妹中、數低分之嘛。常識同聖經就溫書同作業咁。

little_yolky 發表於 18-11-30 15:05
雖然係咁講, 但答啱一個就一分, 好過重組句子, 做餐死只要錯一組詞就全題無分。 ...

重組句子根本就係考埋抄寫,抄漏一組都即死

S-Kwok 發表於 18-11-30 15:23
五年級喇。
舊年開始有整段文字,學生補上標點,可能唔係太大段文字,仔都ok嘅。 今年第一次考試就衰咗, ...
咁你上面份習題都係五年級? 咁你好彩喇, 都算淺, 我哋D真係攞你命3000。但點都好, 點會全錯架, 起碼都啱2/3掛。不過我哋學校好老土, 會倒扣分。例如, 題目10分, 你答啱10個, 錯一個, 會得返9分。

至於文章入面搵填充, 阿妹都係10次有9次錯的, 咪就係因為睇書少囉。高年班文章D字多咗, 字又深咗, 一時間搵唔到就搵唔到架啦, 無辦法架, 要多睇書呀。

IloveJJ 發表於 18-11-30 15:27
我仔學校一向係考補上標點,我剩係見佢睇完本書,考試就識啦!

你仔係強人嘛。
如果個個都咁強,好多家長就唔洗頭痕,補習社就唔洗生存。