用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 EXPIRED
樓主: bananaGi
go

EXPIRED   [複製鏈接]

持之以恆 發表於 18-11-30 12:15
可以,我小朋友在三次呈分試中,英數共三次100分。
級一果個..............

little_yolky 發表於 18-11-30 12:09
乜你唔覺得修辭同標點呢D溫唔溫都無分別咩? 反正溫咗都係唔識。

修辭有得溫。仔都剛亂左設問和反問。明喻佢又以為只有像一個喻詞。呢part 都簡單嘅。標點唔溫的話,佢又唔記得書名號。剛教了分號,破折號又要做幾題穩固下。學校無notes 無練習的。功課做一、兩題就當學左。

IloveJJ 發表於 18-11-30 12:39
呢啲都要溫?識咗就識啦喎!我哋學校標點直頭無教無功課,就咁考。

咁你個唔洗溫,一講就明,唔可以當係一個 norm。正如加減乘除以到所以數學topics,理論上明左都係唔洗再做練習,但你會比仔唔溫就考嗎?標點,修辭平日唔多用嘅野,更加會易唔記得。

Olympian 發表於 18-11-30 13:02
咁你個唔洗溫,一講就明,唔可以當係一個 norm。正如加減乘除以到所以數學topics,理論上明左都係唔洗再做 ...
中文我見過一D高小補充D標點是睇常識,  (我唔記得是但作) ---->  看孟子很開心  , 答案可以是 <<看孟子很開心>> 成個書名, 亦可以是看<<孟子>>, 很開心.   睇下個小朋友識唔識個本係一個書名... 有時真係難攪..

little_yolky 發表於 18-11-30 12:09
乜你唔覺得修辭同標點呢D溫唔溫都無分別咩? 反正溫咗都係唔識。
對我個來說(唔高分的人) , 修辭反而可以溫下, 因為佢之前唔係好分到借同暗喻, 有時個喻句撈左擬人之後更亂,  同埋有D體裁如: 絕詩律詩個D, 而個D真可以靠做多少少而準備得好.   

HaYi 發表於 18-11-30 13:20
對我個來說(唔高分的人) , 修辭反而可以溫下, 因為佢之前唔係好分到借同暗喻, 有時個喻句撈左擬人之後更亂, ...

係囉,定義同實戰係兩回事,有時真係要實戰先知自己係咪完全理解清楚,所以我會比仔考試前做練習,做過就知自己是否完全理解。

HaYi 發表於 18-11-30 13:12
中文我見過一D高小補充D標點是睇常識,  (我唔記得是但作) ---->  看孟子很開心  , 答案可以是  成個書名,  ...

嗰啲比一段文字要學生補上標點先難。 我仔完全衰晒喺呢一環

HaYi 發表於 18-11-30 13:20
對我個來說(唔高分的人) , 修辭反而可以溫下, 因為佢之前唔係好分到借同暗喻, 有時個喻句撈左擬人之後更亂, ...
但係呢D都只可以溫咗而靈活運用, 唔似常識、聖經, 直頭背咗本書就得。

S-Kwok 發表於 18-11-30 13:36
嗰啲比一段文字要學生補上標點先難。 我仔完全衰晒喺呢一環
衰晒X2, 有時真係連我都唔明點解要咁用。

S-Kwok 發表於 18-11-30 13:35
係囉,定義同實戰係兩回事,有時真係要實戰先知自己係咪完全理解清楚,所以我會比仔考試前做練習,做過就 ...
其實, 大家覺得如果阿妹科中文考試前溫完, 我再俾一D練習佢做下, 成績有無可能好少少..............

little_yolky 發表於 18-11-30 13:42
其實, 大家覺得如果阿妹科中文考試前溫完, 我再俾一D練習佢做下, 成績有無可能好少少..............mouth ...

如果找一本同你校題形近的做下無坏呀

little_yolky 發表於 18-11-30 13:40
但係呢D都只可以溫咗而靈活運用, 唔似常識、聖經, 直頭背咗本書就得。
...

一定喺,我校來說中英文都好少是温左會出番的嘢,我見過一D小学好注重書本用詞填充,有供詞同不供詞,成績好的是精於背而勤力的人,識用但搭左個書外詞都冇分,

IloveJJ 發表於 18-11-30 14:24
你之前答我,話你仔係識每個標點點解,但運用先錯。你睇下呢度點講「頓號」?你確定你指既識,係咁樣嗎?
...

咩level㗎

IloveJJ 發表於 18-11-30 14:36
我唔知喎,總之响書局買,我哋呢區名校多,啲書局有啲好特別既練習或參考書,我仔當年又係標點符號會錯, ...

因為感覺都 好詳細 好似係中學 先至用得到 ,不過你個仔識睇 就會好有用, 我都 喺書展 買過一 啲 會考雞精書 程度 有啲其實 係基本知識 但係個仔冇心機睇 嘥曬
‹ 上一主題|下一主題