用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 EXPIRED
樓主: bananaGi
go

EXPIRED  

HaYi 發表於 18-11-30 10:21
高小計, 數學是close end , 100 分都唔出奇, 所以通常有bonus 題, 難下,  叻的是100+,  至於英數常, 我覺得 ...

明白, it depends on closed end or open end.  所以我一直覺得學校除咗數,其他科好難一百分。 IS 呢啲科,即使答啱解決方法,但解釋得唔好,都會冇分。

IloveJJ 發表於 18-11-30 10:04
所以真係唔需要追求100分! 小心雖然係優點,但唔係讀書做事最重要既野,追求100分比追求9x要花多好多功夫 ...
Aim high get low. 目標係100,通常9x. 目標9x, 玩下手得番8x..... 可以有目標,但無100唔洗死禁既心太好d. 我女从來無攞过科獎,不过因為佢平均地好,所以排名反而比攞某-科第一既同学高。

Yanamami 發表於 18-11-30 08:52
五, 六年班都有100分……唔洗掐死佢啩~其实小学階段真係鬥小心。呈分試只要無careless mistakes, 已夠殺哂 ...
咪就係careless mistakes囉, 佢好耐無試過咁低分呀。

C6見到佢份常識卷, 到C6想掐死佢, 本來100分的, 原本做啱晒, check卷時對調咗兩個答案, 扣咗4分

IloveJJ 發表於 18-11-30 10:01
聖經就唔好講啦!我知有啲學校卷淺,好多人100分添。但樓主咁問,佢就梗係覺得好難攞100分,咁可能佢學校 ...
哇, 你千祈唔好咁講, 我哋學校好奇怪, 英文卷好淺, 但聖經卷好深的, 高年班背金句要背埋出處章節, 仲要答long question。上次C6捉中問題, 家姐至有100分咋。

IloveJJ 發表於 18-11-30 10:01
聖經就唔好講啦!我知有啲學校卷淺,好多人100分添。但樓主咁問,佢就梗係覺得好難攞100分,咁可能佢學校 ...
中英當然都係考課外運用多, 你哋中文都仲考下課文, 我哋課文都唔考, 全部考天才。我哋都係一班得幾個9X, 不過, 英文就係級一個女仔上次100分, 佢連常識都係100分, 數學差少少, 俾第二個攞咗100分。數學可以100分既機率真係最大, 中文我哋應該從未有人試過100分。

IloveJJ 發表於 18-11-30 11:19
問題係,聖經得你學校要呈分啫,唔呈分,100分又有乜所謂啫!
我仔都話而家高年級,聖經難咗好多。
...

咦? 乜你哋教會學校聖經唔駛呈分咩? 我以為大部份教會學校聖經都要呈分, 我哋仲要X2呀, 等同音樂咁重要, 所以出得咁鬼深。

IloveJJ 發表於 18-11-30 11:48
咁你講呢啲係全級一個兩個,就唔好咁同樓主講,唔係等佢以為好多人係咁,就走去迫自己細路咪慘!
...
但我估樓主問得100分, 佢細路都非池中物。

Yanamami 發表於 18-11-30 11:04
Aim high get low. 目標係100,通常9x. 目標9x, 玩下手得番8x..... 可以有目標,但無100唔洗死禁既心太好d.  ...

仔嗰級有個同學仔就係咁,所有科嘅級獎都唔會有佢嘅踪影,但四年嚟都係級五之內。

Yanamami    發表於 18-11-30 12:21

little_yolky 發表於 18-11-30 11:22
中英當然都係考課外運用多, 你哋中文都仲考下課文, 我哋課文都唔考, 全部考天才。我哋都係一班得幾個9X, 不 ...

我又好奇喇,課外運用即係咩?
唔會係考課堂學咗嘅詞語、修辭、標點... ...等運用?

S-Kwok 發表於 18-11-30 11:59
...
乜你唔覺得修辭同標點呢D溫唔溫都無分別咩? 反正溫咗都係唔識。

可以,我小朋友在三次呈分試中,英數共三次100分。

S-Kwok 發表於 18-11-30 11:59
...
即係考樂器試既sightreading. 用已学既知識即場發揮同运用。

little_yolky 發表於 18-11-30 12:09
乜你唔覺得修辭同標點呢D溫唔溫都無分別咩? 反正溫咗都係唔識。

icic
所以我成日都覺得仔考試好似冇嘢温咁, 佢哋連詞語都有供詞,但考試前我都會比練習佢做當温習。

Yanamami 發表於 18-11-30 12:23
即係考樂器試既sightreading. 用已学既知識即場發揮同运用。

明白喇