用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 EXPIRED
go

EXPIRED  

EXPIRED

回覆 bananaGi 的帖子

有,仲要小六
我仔四份卷有三份100都試過

davywm    發表於 18-11-30 15:19

pamelaywy 發表於 18-11-29 15:02

有,仲要小六

好勁

你年年第一架?

IloveJJ 發表於 18-11-29 15:01
梗係有啦!到六年級都仲有人數學100分。

好厲害! 零出錯!

宜家d卷出得好陰濕! 竟然100

回覆 pamelaywy 的帖子

好勁!不論卷深淺,起碼小朋友對知識掌握程度好高!

pamelaywy 發表於 18-11-29 15:02

有,仲要小六
好勁!!!

小心是其中一個關鍵

我囡呈一常識100分, 剛剛呈二數學全班7個100,佢98

中, 英就好難有100

回覆樓主:

中文,IS 呢啲係咪好難100分?

数同GS常见,中英文少d机会。

Arabellahk    發表於 18-12-2 00:43

S-Kwok 發表於 18-11-29 21:51
中文,IS 呢啲係咪好難100分?

你指中學?其他科會有,中文應該極少。
我仔初中  math. is . chem. econ .中史 都試過滿分

IloveJJ 發表於 18-11-29 15:01
梗係有啦!到六年級都仲有人數學100分。
錯, 唔止數學, 英文、聖經、常識都有人100分, 因為我哋唔考時事題。

Yanamami 發表於 18-11-29 23:07
数同GS常见,中英文少d机会。
英文家姐P1考試試過100分, 阿妹P2聖經都試過100分, 家姐聖經就經常100分。P6家姐級一同學仔英文統測100分, 家姐得94分, 我差D想掐死佢。

有時, 攞100分真係要講小心。

Arabellahk    發表於 18-12-2 00:45

little_yolky 發表於 18-11-30 08:40
英文家姐P1考試試過100分, 阿妹P2聖經都試過100分, 家姐聖經就經常100分。P6家姐級一同學仔英文統測100分,  ...
五, 六年班都有100分……唔洗掐死佢啩~其实小学階段真係鬥小心。呈分試只要無careless mistakes, 已夠殺哂。

醒目開學勳章 貢獻勳章

要睇學校出卷style

多9x分嘅卷,就總會有人100分
年年最叻都係8字尾9字頭嘅話,就好難會100分

數學同英文reading (跟reader出嘅),相對容易攞高分我地呈分要考默書,呢張卷最多人滿分
有朋友個仔,年年平均分都>98!試過99.x!

davywm    發表於 18-11-30 15:20
恐龍家

高小計, 數學是close end , 100 分都唔出奇, 所以通常有bonus 題, 難下,  叻的是100+,  至於英數常, 我覺得唔應該出到close end的模式 , 如果多open end, 照常理應該好難有100,  所以呢3科卷可取100 都似乎出得過淺多過個考生叻呵.  

至於初小, 好多學校是以報勵為主導, 各科可能都易有100