用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小五視藝科考得唔好,可以點幫?
樓主: Freesia_cat
go

小五視藝科考得唔好,可以點幫? [複製鏈接]

chrischeung 發表於 19-1-7 16:49
回覆 mianyang_99 的帖子

本身是補開的嗎?
不是, 只是放聖誕假前仔派番晒D工作紙...我見我一D都唔識, 咪拿拿臨係BK搵老師, 剛剛聖誕假先開始補左3堂.....應付一月中個筆試...但又練下唱歌同吹笛.....執下D音準拍子..22号考筆試前會上多一堂

其實我唔知咁補有冇用...叫做盡人事幫個仔, 令佢冇咁驚(其實係我驚)

諗住長補?我仔吹笛ok,系驚筆試

chrischeung 發表於 19-1-7 17:02

諗住長補?我仔吹笛ok,系驚筆試
會呀....個老師太好...所以打算KEEP住一個月一堂 (我每堂上2HRS), 跟下學校教既野...

little_yolky 發表於 18-11-30 15:19
呈分比重教育局規定架, 視藝X3, 音樂X2。老師錯唔出奇架, 我阿女班主任都錯, 阿女即刻糾正佢, 轉頭仲問阿女 ...
為什麼視藝比重會比音樂高? 不是兩科都會藝術嗎? 為什麼會有分別?

另外,請問呈分體育科計分嗎?

wymyvonne 發表於 19-1-10 12:32
為什麼視藝比重會比音樂高? 不是兩科都會藝術嗎? 為什麼會有分別?

體育不計。反正視藝與音樂就是這個比例吧, 應該是教育專業人士考慮完定出嚟, 點解咁定, 無考究喎。

little_yolky 發表於 19-1-10 13:31
體育不計。反正視藝與音樂就是這個比例吧, 應該是教育專業人士考慮完定出嚟, 點解咁定, 無考究喎。 ...

多謝解答(emoji)(emoji)

這個評分似乎對男孩子比較不利(emoji)

男孩子普遍體育較好,視藝較弱

如果教育局重視學生均衡發展,為什麼會側重視藝,輕視音樂和體育呢?

真不明白(emoji)

wymyvonne 發表於 19-1-10 13:57
多謝解答(emoji)(emoji)

這個評分似乎對男孩子比較不利(emoji)
佢哋一定原因的, 不過無乜考究。

little_yolky 發表於 19-1-10 14:19
佢哋一定原因的, 不過無乜考究。

係呀,我一向都話唔公平架,點解體育唔呈分?點解中文數學要乘9音樂乘2?  俾我決定,一定音樂乘9,中文乘2囉

wymyvonne 發表於 19-1-10 12:32

现在世界趋势都把STEM叫作STEAM, 加了Art, 没有加Music 或 PE.Art 对creativity有帮助吧,加上现在[美学]是产品很重要的一环,是很受重视的。

mianyang_99    發表於 19-1-11 08:54
‹ 上一主題|下一主題