用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小五視藝科考得唔好,可以點幫?
樓主: Freesia_cat
go

小五視藝科考得唔好,可以點幫? [複製鏈接]

kwokbobo 發表於 18-12-17 09:04
咁音樂在呈分試通常考咩?筆試?唱歌?還是樂器? 如果樂器的級數唔同,咁分數咪差好遠?
...

你已講出晒呈分要考嘅嘢喇
有些學校比學生選自己擅長樂器考,冇就牧童笛,亦有學校在3次呈分試內將唱歌/奏樂器間住考,我女學校是每次呈分都要考晒唱歌+樂器(指定牧童笛)。
至於樂理(筆試),因當年大仔及亞女學校 都喺冇派卷亦冇講分數, 根本唔知整個內容如何考核, 最後出成績表是顯示grade!

我個人覺得有學樂器+考琴試+樂理試 對這科有着數,尤其筆試(以我女學校)!

kwokbobo 發表於 18-12-17 09:01
不是定了比例的嗎?可以隨意改變的嗎?如果間間學校乘的比例唔同,咁咪唔公平?
...

有sense.
所以可能是佢聽錯, 一喺老師講錯!

kwokbobo 發表於 18-12-17 09:04
咁音樂在呈分試通常考咩?筆試?唱歌?還是樂器? 如果樂器的級數唔同,咁分數咪差好遠?
...

仔學校唱歌+樂理+笛

唔考自己擅長的樂器,人人平等,自己外面學的樂器學到幾叻都無關係,不過樂理卷可能著數d

pooh仔 發表於 18-12-17 11:06
我女學校就喺呈兩個作品, 平面(畫畫)+立體(勞作), 應該將要呈作品計平均數。
因學校冇講呈分細節,及冇 ...

想問下平面畫畫係用水彩畫? 可否講下是什麼題目?

irischowys 發表於 19-1-7 11:20
想問下平面畫畫係用水彩畫? 可否講下是什麼題目?

這個真是不知道,女講完我都唔明點做,真喺好深奧㗎,亦都不會派回家, 學校要存檔!
成績表顯示乜grade, 唔太離譜(grade離女level唔太離譜)我就唯有信學校評分是公平公正!

LeeCC 發表於 18-12-17 11:33
仔學校唱歌+樂理+笛

唔考自己擅長的樂器,人人平等,自己外面學的樂器學到幾叻都無關係,不過樂理卷可能 ...
"仔學校唱歌+樂理+笛...."我仔一樣, 但佢冇學樂器, 呢三樣都好危險....所以我搵左個老師幫佢考試前上D雞精班,希望咪拉低成績

呀仔幼稚園開始上畫班.....而家小五間中D水彩畫會拎100分架

mianyang_99 發表於 19-1-7 14:56
呀仔幼稚園開始上畫班.....而家小五間中D水彩畫會拎100分架

唔知點解上小五後,視藝得B, 過去4年一直都係A的,仔仲話自己作品經常有份貼堂的

LeeCC 發表於 19-1-7 15:14
唔知點解上小五後,視藝得B, 過去4年一直都係A的,仔仲話自己作品經常有份貼堂的
...
老師手緊左?

mianyang_99 發表於 19-1-7 15:16
老師手緊左?
可能卦,我都唔知
一直A ,等我以為可以放心,視藝比重高過音樂,音樂A 佢肯定無問題的,系視藝差少少

mianyang_99 發表於 19-1-7 14:54
"仔學校唱歌+樂理+笛...."我仔一樣, 但佢冇學樂器, 呢三樣都好危險....所以我搵左個老師幫佢考試前上D雞精 ...

除非學校的樂理教得好深,否則都應該唔難的

LeeCC 發表於 19-1-7 15:19
除非學校的樂理教得好深,否則都應該唔難的
我樂理一D都唔識....所以唔知難不難呢.....不過原來個仔話首歌佢堂上冇mug點教就要考...佢完全唔知D拍子同KEY點唱, 好彩聖誕假個樂理老師同佢唱左幾次咋....上星期考完唱歌個音樂老師即刻問佢有冇興趣玩SOLo, 所以我估應該OK過到關

mianyang_99 發表於 19-1-7 15:28
我樂理一D都唔識....所以唔知難不難呢.....不過原來個仔話首歌佢堂上冇mug點教就要考...佢完全唔知D拍子同K ...
無乜教又要考,甘對本身無樂器底的同學唔系公平啊

LeeCC 發表於 19-1-7 15:32
無乜教又要考,甘對本身無樂器底的同學唔系公平啊

係架.....我覺得好多老師以為大部份同學都有學樂器, 所以音樂堂根本不會點教
所以而家真係MUG科都要補先得架

mianyang_99 發表於 19-1-7 15:35
係架.....我覺得好多老師以為大部份同學都有學樂器, 所以音樂堂根本不會點教 ...

我地當大家都無學甘教同考

我地學期初要報俾學校知學緊乜樂器,幾級,但這不影響音樂分數的

仔本身樂理五級,只係上堂時,老師問問題,仔舉手答,老師唔理佢,只係叫其他同學試,老師要無人識答先叫佢答

LeeCC 發表於 19-1-7 15:38
我地當大家都無學甘教同考

我地學期初要報俾學校知學緊乜樂器,幾級,但這不影響音樂分數的
咁你仔仔學校老師唔錯呢

回覆 mianyang_99 的帖子

吾知點補,音樂筆試佔分話多吾多,冇音樂底又死緊,五年班考一二級樂理,再上六年班真系我教吾到。

chrischeung 發表於 19-1-7 16:07

吾知點補,音樂筆試佔分話多吾多,冇音樂底又死緊,五年班考一二級樂理,再上六年班 ...
所以我咪拿拿聲搵個老師私補LOR.....都係溫番D工作紙......不過老師好好人....會教下佢D基礎野...

本身是補開的嗎?
‹ 上一主題|下一主題