用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 TSL & HKUGA
樓主: chenille_c
go

TSL & HKUGA   [複製鏈接]

回覆樓主

身邊有小朋友係hkugaps 讀初小,所謂happy school其實都要付出。該小朋友及身邊的同學都有不同程度的補習。如英文,正如樓上所說,冇正式grammar 練習,唔會有tenses 的練習,只會係project 中學過就當你識。。。

在港同,好多人都要外補是事實。

buzz1234 發表於 19-2-28 03:17
身邊有小朋友係hkugaps 讀初小,所謂happy school其實都要付出。該小朋友及身邊的同學都有不同程度的補習。 ...

我小女讀港小初小
成績都算ok
(港小冇名次,但每科都有科奬(全班第一)同全級頭十都有奬)
叫做兩類奬都攞下

但佢除左每星期外補英文一小時外都冇其他學術性補習,身邊同學亦好多都冇外補,反而非學術就好多(我女都有),例如音樂、運動、跳舞等,真係冇乜人冇去玩呢啲

而係學校學習,雖然happy但又唔係輕鬆,譬如英文係有學tense同phonics,不過唔算教得好深
中文會深啲,數學普通,但高小開始深

當然,讀港小如果家長/小朋友係比較hea,係可以好hea...

73662710 發表於 19-2-22 21:48
TSL 會唔會大多數人英文都超好?可唔可以考到好的名次好視乎中文成績?

我女女係TSL 讀左6 年,今年升中,如果唔想煩就去港同,但如果係除左港同有更多選擇就去TSL, 今年同學,非常叻嗰班,其實p5 已經去左其他神校如DGS ,今年亦有一批好叻人去左DBS St. Paul , 去協恩德望都有,而tsl 同學特性英文非常好,加上同學課外活動好強,而我女女個case 係入左英基一家學校,見校長時有讃女女英文creative writing 寫得好,女女係TSl 咁多年,佢過得好開心,又campus tv , 又參加好多課外活動包括學做一個YouTuber 剪片,又上過扭汽球,整公仔有好多sport  ...太多 ,多到上唔到咁多,老師非常用心教同學,tsl 同學非常活潑,老師會在班中煮pancake popcorn大家分享 , 英文方面,課程設計好好

回覆 buzz1234 的帖子

補習唔係港同獨有,喺香港嘅中產家庭好普遍,特別係父母都要上班嘅家庭。我就見到身邊朋友(乜學校都有)叻有叻嘅補,唔叻又唔叻嘅補。覺得學校語境唔夠,就搵net補oral。中英文都9x分,數8x分,就補數。港同英文的確少grammar 練習,但唔係冇,全年有兩本練習交替做。港同英文功課的確比較少,因為想你多啲時間睇書。練習做多了英文高分等於英文好係假象,大家去初中教育睇一睇就明白。啲家長就係講緊孩子小學時英文高分(冇睇書習慣),轉英中後,課本變英文書,查字典查到叫救命,有啲查咗字典都睇唔明,相反有睇書習慣嘅學生就輕易適應。我仔剛升中一,佢平時睇開嘅閒書深過課本好多,所以完全冇適應問題。

港同係的確比坊間學校少操練grammar, 但DSE 英文成績十分不俗,正是證明咗英文不是死操文法才是皇道。過份執著文法於起頭,反而嚇親小朋友學語言既興趣。

特別係我以前每次同個native 英文老師講要練多d grammar 方面, 佢都皺眉頭,更指出學校英文老師文章內亦有不通順的句子。

P.s. 我仔本身讀傳統小學,但個native 英文老師有做開港同, SPCC、 SPC  學生補習, 佢比較給我的評價。

其實何謂happy school? 唔付出就學得識? 以我所了解HKUGA係活動教學, 只不過課程上著重討論同實踐, 少抄寫背誦, 唔係唔使努力學習付出喎.

回覆樓主

回覆樓主:

小學吾同幼稚園, 係冇 happy school , 上堂要讀書學習, 家裏都要溫書, 唔好幻想啦!  

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

我同意樓上講
港小生有「補習」,正常啊,中產家庭有閒錢就正常學呢樣學果樣架啦
淨係英文,oral, comprehension, creative writing, grammar, listening, 邊有「學得晒」,有閒錢自然想學好d
這個同「要補習黎跟上學校進度」係兩件事,個別學生跟唔上進度,例如我女數學差,就真係要補,但唔係因為學校教得深教得快,而令學生家長騰晒雞唔補唔得呀。港小數學係跟坊間數學書嘅正常進度,拔尖班就多d挑戰題咁解

Charlotte_mom 發表於 19-2-28 10:43
我同意樓上講
港小生有「補習」,正常啊,中產家庭有閒錢就正常學呢樣學果樣架啦
淨係英文,oral, comprehe ...
係呀

其實外補好正常, 我女而家是K, 見佢學校既野難唔到佢都去外補,
就係覺得都識了不如去再學多D, 我諗家長都係咁啦, 得一想二
唔同以前, 以前家長覺得校內成績OK 就算...

Diversifyedu 發表於 19-2-28 10:28

其實何謂happy school? 唔付出就學得識? 以我所了解HKUGA係活動教學, 只不過課程上 ...

同意,愉快學習重點在學習,只是通過較愉快嘅方法去達至學習成效,例如透過閲讀學英文應該比透過做練習學英文會有趣啲,但我都有聽過有啲人真係好討厭睇書。我又以我仔做例子,小六冇畢業試,改交 graduation project,學生自己揀用中文或英文做,我仔用英文做,上網搵資料,睇YouTube,去圖書館借書搵資料(成人圖書館)借咗兩本英文書(成寸厚)睇晒做project(我大學時先係噤做),我絕對覺得佢學到嘅知識同技巧比畢業考試多。試問嗰啲書都睇得明,中一嘅textbook又點會覺得困難。我仔英文喺班上只算中上。大把人好過佢。

haihaimom 發表於 19-2-28 10:50

所以我覺得對小學生黎講,學習過程比結果重要,究竟家長想孩子透過什麼方法去學習,死記硬背?定消化運用?個學習方法係咪可以令孩子終生受用?學習如何去學習係非常重要,有時唔應該太看重分數,小學生啲分數有時未必好反映成效同真正能力,當然如果要升中考學校又冇辦法唔重視分數。

兩間水平相若,如果地區唔係concern, 有中學連繫對升中有保障,唔駛為升中谷成績,可以在無壓力之下學習。

回覆樓主

大家誤會了,我都十分認同愉快學習。而我的小朋友都在愉快學校的學校就讀。我提出上面的意見,係想講,唔係每個家庭的父母都可以”負擔”愉快學習的。愉快學習,在學校真的十分愉快,所以回家,家長要幫手跟。

小一二冇FA,中英作文都簡單,上小三後,家長們叫晒救命,出去外補。亦因爲愉快學習,不主張操練,結果係計數慢d,寫字又好多唔識。其實冇問題,父母幫手跟或請外援就可以解決了。其實條條大路通羅馬,真心覺得沒有最好的學校,只有最適合的學校。身邊有朋友讀傳統女校,女兒十分喜歡做補充練習,主動話要做。咁呢d小朋友可能真係適合傳統的學校。

回覆樓主:

如果有信心小朋友會屬於 TSL  "好叻果啲"就揀 TSL 。如果未能在tsl 爭取到上游(因為個個都朝著同一目標要往上游),要有心理準備升中可能升去比港同差的中學。睇下tsl 升中資料就知。

回覆樓主

TSL咁多fans還有一個原因係「物美價廉」,呢點港同亦是。地點不是問題的話,當然揀「物美價廉」外加有直升中學,更加「超值」!

醒目開學勳章

回覆樓主:

港同

可惜太遠,如果唔係我都揀佢
好鍾意佢間中學

Tsl 都好,但係唔可以懶...因為唔係一條龍
唔想再玩考學校遊戲
我會揀一條龍

回覆 haihaimom 的帖子

very well said!

mimi1102 發表於 19-2-27 11:49
其實以港同12年直升龍校嚟講, 學生質素距離大, 係意料中事. 最初我以為淨係港同係咁, 後來同其他有仔/女讀b ...

請問例如邊方面既特異功能?

laust 發表於 19-5-5 09:34
請問例如邊方面既特異功能?

以我所知有田徑方面的.
‹ 上一主題|下一主題