用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 TSL & HKUGA
樓主: chenille_c
go

TSL & HKUGA   [複製鏈接]

回覆樓主

ch-cheung 發表於 19-2-23 09:51
有比較過港同同TSL的英文課程,個人覺得陳的較實用

可否說明下, 我估大家也想知

醒目開學勳章 王國長老

ch-cheung 發表於 19-2-23 10:10
其中一個主題,例如四年班港同 學緊不同種類嘅詩,可能有啲似EngLit, TSL 教緊外國旅遊景點嘅主題,我較喜 ...

無睇過TSL英文科目內容
你講嘅港同都岩嘅。港同教英文唔似我以前細個學,主要focus實用同grammar,而係有d似教eng lit,樣樣摸下,詩呀,寓言呀,神話呀,故事呀,劇本呀,寫recipe寫遊戲規則,讓學生從唔同體裁中體會吸收。上到中學都係咁,唔會好structured咁去教grammar,但滲d滲d咁

回覆樓主

如有弟妹,兩間也沒有甚麼分數優勢?

其中一個主題,例如四年班港同 學緊不同種類嘅詩,可能有啲似EngLit, TSL 教緊外國旅遊景點嘅主題,我較喜 ...

一間6年, 要呈分考中學, 另一間12年, 課程設計一定有吾同。
又有可能, 同學讀完tsl 又考返hkuga, 结果都係一樣。

回覆樓主:

uga
1 dragon

回覆樓主

TSL係英小,港同係中小,TSL英文課程深啲亦好合理。

回覆樓主:

如果目標中學是好過hkuga, 就選tsl, 不過, 好多家長都高估自己小朋友及那有甘多位收晒全部tsl
穩陣都係hkuga 啦!

chenille_c 發表於 18-11-29 11:27
TSL: 英小
HKUGA: 有中學
點好呢?

最終看你target 什麼中學和是否想constant in competition mode.  要入神校,淨academic 未必夠,體藝有resource/talent ma?  also 車程(時間)an important factor

assado 發表於 19-2-23 14:25
一間6年, 要呈分考中學, 另一間12年, 課程設計一定有吾同。
又有可能, 同學讀完tsl 又考返hkuga, 结果都 ...

我朋友的大女正是2年前由TSL 升上港同,佢在TSL是級30左右,外學生考入港同的都是成績上游。相反在中學部成績下游的幾乎全是小學部直升的。我朋友仲話如果中學部想攪靚d成績首先要做的就係脫龍

回覆 Ocean419 的帖子

其實大把直中無龍小,點解你朋友要揀港同呢?港同今曰既成績都唔係全靠外校生掛。

醒目開學勳章 王國長老

Ocean419 發表於 19-2-26 19:25
我朋友的大女正是2年前由TSL 升上港同,佢在TSL是級30左右,外學生考入港同的都是成績上游。相反在中學部 ...

FYR今年DSE14個最高分學生(好似30以上唔記得,有份影大合照擺上網)之中,12個係港小升上
成績較差嘅學生之中(留班,讀唔到大學),有港小生,亦有外來生

如果港同要汰弱留強黎谷好成績,就唔係港同了

Ocean419 發表於 19-2-26 19:25
我朋友的大女正是2年前由TSL 升上港同,佢在TSL是級30左右,外學生考入港同的都是成績上游。相反在中學部 ...

直到黎緊呢2屆既DSE準考生,我頗肯定HKUGA中一收生並非擇優而取~~~

Charlotte_mom 發表於 19-2-26 20:38
FYR今年DSE14個最高分學生(好似30以上唔記得,有份影大合照擺上網)之中,12個係港小升上
成績較差嘅學生 ...

非常同意:如果港同要汰弱留強黎谷好成績,就唔係港同了

鍾意港同,因為佢有12年教學理念,點都會睇住班親生仔女。要搵汰弱留強既直資,大把選擇啦!

haihaimom 發表於 19-2-26 19:37

其實大把直中無龍小,點解你朋友要揀港同呢?港同今曰既成績都唔係全靠外校生掛。 ...

佢女成績考唔到神校,唔想等運到,所以住九龍都決定去港同,so far 讀得幾開心,在TSL 上游的在港同也一樣是上游,媽媽和女兒都覺得是一個正確的選擇

醒目開學勳章 王國長老

Ocean419 發表於 19-2-26 22:57
佢女成績考唔到神校,唔想等運到,所以住九龍都決定去港同,so far 讀得幾開心,在TSL 上游的在港同也一樣 ...

咁就好,揀學校最緊要揀間適合。有主動學習嘅心就會讀得好
所以港同揀學生時都幾著重學習態度。學生/家長點解想揀港同,想達到d咩,希望港同offer到d咩,學校都會去了解

小學校長講過,佢哋係12年一貫嘅課程,升中就好似升班一樣,冇特別要求。中學校長喺訪問亦講過,升中一個都不能少。港同就係咁樣。記得十多年前有個舊同事同我呻,佢個同學已經做咗隔離部門嘅主管,佢自己仲喺度浮沉。十幾年後佢已經喺另一間大公司做緊vice president,而家坐正都未定。7/8年前喺小一選校版,好多家長都冇諗過港同,港同vsTSL,真係十個家長十個都揀TSL。港同嘅進步係所有持份者上下一心努力嘅成果(亦包括噤多年學生和家長)。所以DSE都未考,唔好看輕而家下游既學生。當年嘅學生,好多都係被視為「下游」嘅學生。

qwe2132007    發表於 19-3-26 12:01

其實以港同12年直升龍校嚟講, 學生質素距離大, 係意料中事. 最初我以為淨係港同係咁, 後來同其他有仔/女讀band 1 (非神校) 的朋友傾開, 都一樣有同樣的現象, 就係叻嘅人可以好叻, 差嘅人亦可以好差.

係我女口中, 外校生叻嘅人係有, 但讀得差嘅人亦唔少, 尤其是依一兩年, 學校開始收有特異功能嘅人.

正如樓上講, 如果港同直升上書院係有篩選, 就唔係港同.
‹ 上一主題|下一主題