用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Shrewsbury School
go

Shrewsbury School [複製鏈接]

請問大家對此學校有乜意見?仔收到Y12 offer, 見EK好少提及此校,想聽下多啲意見,或者有冇用家分享一下,謝謝大家

3    0    0    0

bobo-mama 發表於 18-11-29 11:20
請問大家對此學校有乜意見?仔收到Y12 offer, 見EK好少提及此校,想聽下多啲意見,或者有冇用家分享一下, ...

是否在Shropshire ?

db7mu23 發表於 18-11-29 12:32
是否在Shropshire ?

是的

bobo-mama 發表於 18-11-29 12:40
是的

我仔3年前1個half term
host family 曾帶他參觀此校
並說此校好好 !

她跟著對我仔說 :
你依家讀緊個間中學
Completely Rubbish !

多大陸人, 學校收左好多大陸學生

Y10,11,12,13 都多大陸學生

但Y12,13最誇

Y10,11 多, 又唔算好多大陸人

去到 Y12,13, 好多大陸學生

PHY,FURTHER MATHS 亞洲人為主

多到嚇死你

FOR 學英文, 要早去, 不要Y12 才去

不過間學校,OK 都難入

Y12入學試的卷唔容易, 英基每年都收2,3個小孩

收的英基學生, 多數最後都有7a星以上

FOR 純讀書, 我覺得OK 既, 學校

db7mu23 發表於 18-11-29 13:06
我仔3年前1個half term
host family 曾帶他參觀此校
並說此校好好 !

個host family講笑啫...
你仔對Shrewsbury 有冇乜comment呀?

hehehaha2017 發表於 18-11-29 13:32
多大陸人, 學校收左好多大陸學生

Y10,11,12,13 都多大陸學生

Thanks for your comment.

都預咗多中國人,冇辦法,學術ok我就放心
請問知否學校樂團的情況?我仔對入樂團好大期望,上次和music director 傾得好開心,但我又怕好demanding, 始終sixth form都想花多啲時間讀書

bobo-mama 發表於 18-11-29 16:50
個host family講笑啫...
你仔對Shrewsbury 有冇乜comment呀?

仔 : 勁嘅學校,一定多唐人 !

我仔同學仔都入了sixth form,好似有獎學金。佢話同學仔成績都幾好。

db7mu23 發表於 18-11-29 20:09
仔 : 勁嘅學校,一定多唐人 !

唔該哂

jj100c 發表於 18-11-29 23:22
我仔同學仔都入了sixth form,好似有獎學金。佢話同學仔成績都幾好。

唔該哂

bobo-mama 發表於 18-11-29 11:20
請問大家對此學校有乜意見?仔收到Y12 offer, 見EK好少提及此校,想聽下多啲意見,或者有冇用家分享一下, ...

Music Director 好受學生愛戴,十月一大班學生來香港St John Cathedral 的表演水率 很高,如果是學樂器,他們有老師是香港音樂節評判
我好喜歡Shrewsbury 個鎮,在River Seven 旁船屋嘆下午茶,好寫意!

好學校,呢間都系我心儀既學校之一,因為呢間學校既足球同越野跑系主要運動之一,好岩我仔,加上學校亦好大好靚,成績亦好好,尤其呢2年。

不過上個月學校展無呢間,in 左第二想入既又收左(Y10 ),學費比Shrewsbury 平好多,所以就無報Shrewsbury了。
其實系Shrewsbury上年加左都幾多學費,加幅都好大同好多,明年應該上4萬一年,因此覺得貴,不過你仔只系讀2年,我覺得學費貴唔系重要既。

yuyueng 發表於 18-11-30 14:36
好學校,呢間都系我心儀既學校之一,因為呢間學校既足球同越野跑系主要運動之一,好岩我仔,加上學校亦好大 ...

是啊今年起
International each term +1000 pounds
Sixth Form each term + 1000 pounds
去到尾段收到通知都好”Surprise “; 不過學校有Coach 去Heathrow Airport ; 收費相宜;是差不多full Boarding School; Rowing; mountain bike ; sports no extra cost

kykyma2000 發表於 18-11-30 18:45

是啊今年起

Heathrow airport?唔遠咩?唔近喎!

yuyueng 發表於 18-12-1 23:33
Heathrow airport?唔遠咩?唔近喎!

雖然遠但是因為校巴直達,我們都放心

我女都收到offer, 10Dec要覆,依家未有決定,Oundle要明年先考,唔知點好。上網見Shrewsbury排名又好似唔係咁高。
請大家比下意見。

Summiesum 發表於 18-12-2 14:41
我女都收到offer, 10Dec要覆,依家未有決定,Oundle要明年先考,唔知點好。上網見Shrewsbury排名又好似唔係 ...
我想每年這個時候都有人好難選擇。想當年阿仔Shrewsbury 俾30%scholaship, Oundle未考,Tonbridge waiting list ...最後我選了訂金較少的Warwick, 就是以防萬一,到阿仔最後去Tonbridge時都被罰款十幾萬,如果選了Shrewsbury 的話就廿幾萬了

Summiesum 發表於 18-12-2 14:41
我女都收到offer, 10Dec要覆,依家未有決定,Oundle要明年先考,唔知點好。上網見Shrewsbury排名又好似唔係 ...

我仔冇報Oundle, 之前聽另一agent 介紹都係好學校
或者問下女意見,你女報Year幾?

回覆 Brianmommy 的帖子

點解有30%scholaship都唔留位呢間?仔最後入到Yonbridge, 好叻呀👍🏻
‹ 上一主題|下一主題