用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 一人一信致教育局局長, 嚴厲打擊用非自住地址申請大抽獎 ...
go

一人一信致教育局局長, 嚴厲打擊用非自住地址申請大抽獎   [複製鏈接]

家長們為小一學位已經勞心勞力, 需要作戰到最後等大抽獎的, 還有半年才有結果, 確實是一個煎熬.

作為家長, 只可以跟遊戲規則繼續玩下去...不忍看見有任何人, 違反規則, 報非自住地址申請大抽獎, 令某些校網承受更大的競爭. 包括: 借用朋友, 親戚或祖父母的地址, 或者租用空置劏房(非自用)或信箱等作申請大抽獎之用. 以非正式統計, 近年情況日益嚴重, 確不可再助長這些違規行為, 對真正當校網居住的家長及小朋友非常不公平, 希望教育局認真審視情況及嚴厲打擊虛報地址問題. 例如: 1) 檢視有否個別大廈或單位, 有不尋常多的申請. 2) 加強家訪或以神秘人形式到訪 3) 加重罰則, 除派位無效外, 作虛假聲明家長需要罰款或監禁 4) 鼓勵舉報

希望大家一人一信給教育局, 嚴厲打擊用非自住地址申請統一派位.

教育局局長 楊潤雄 先生, JP  [email protected]
香港灣仔皇后大道東213號胡忠大廈15 樓

謝謝大家.

3    0    0    1

Support! 贊成打擊違規行為! done!

回覆樓主

咁反正都係申訴,叫埋局長解決不可同時註冊多間直私啦,如要有註冊証先可註冊

kmartchan    發表於 18-12-27 10:47
MrBeast    發表於 18-12-3 09:26
Arabellahk    發表於 18-11-30 00:04

jessip2013 發表於 18-11-28 18:19
咁反正都係申訴,叫埋局長解決不可同時註冊多間直私啦,如要有註冊証先可註冊
...

呢樣嘢真係要搞搞,手執幾間私校offer,已經令到真心想讀直私嘅家長呆等,轉頭仲容許揸住私校offer去玩大抽獎,完全錯估了入讀小一的人數。其實手執一人一學位註冊証去註冊小學就最好~

kmartchan    發表於 18-12-27 10:48

回覆 jessip2013 的帖子

政府始終較難規管各私校, 家長選擇註冊多間直私, 始終不是違規, 到最後亦只可選一間就讀. 唯有寄望政府將來有更深層次的討論.

但虛報地址, 是違法行為, 直接影響大抽獎結果, 教育局一定要正視!!!

回覆樓主

年年都有嘅 post

回覆 chunchundaddy 的帖子

Onetwofree 發表於 18-11-29 08:33
回覆 chunchundaddy 的帖子

唔好咁緊張,我絕對讚成嚴厲打擊

年年都有人做尼啲嘢, 局長已經對尼啲事有抗藥性~ 佢哋會檢討架啦~ 家長嘈完咪又要接受賽果...總有少數人出矛招, 但大部份人都係跟規矩做嘢~ 有啲家長明知係犯法, 都搏一搏...捉到當唔好彩, 因為學校都政府根本唔會放太多資源去捉所有人...

applebot 發表於 18-11-29 09:10
年年都有人做尼啲嘢, 局長已經對尼啲事有抗藥性~ 佢哋會檢討架啦~ 家長嘈完咪又要接受賽果...總有少數人出 ...
其實係
好似舊年咁參加統一派位人數官方話有32,000 幾, 真係好難叫政府查哂咁多戶
現行既方法都係靠舉報多, 其次我諗就係d 重災區既區好似kln tong, 中西區呢d

如果是借地址, 或租地址呢d, 我諗是你識佢先知, 比如係幼稚園d同學呀,
街坊傾計唔小心講左呀果d
就係因為叫做識識地佢, 你又未必會舉佢啦

applebot 發表於 18-11-29 09:10
年年都有人做尼啲嘢, 局長已經對尼啲事有抗藥性~ 佢哋會檢討架啦~ 家長嘈完咪又要接受賽果...總有少數人出 ...

希望局長還會跟進一下直資私小只能留一間位。

不要對呢個政府有期望了.....

tinon2005 發表於 18-11-29 10:19
不要對呢個政府有期望了.....
高官都是帶大家遊花園

回覆 dreamdream081 的帖子

啲高官仔女個個都讀國際學校同外國留學, 懶得理你地死活 .....

佢地有幾多個同我地呢班家長咁玩呢個磨人的考小一遊戲丫....

kudon 發表於 18-11-28 18:34
呢樣嘢真係要搞搞,手執幾間私校offer,已經令到真心想讀直私嘅家長呆等,轉頭仲容許揸住私校offer ...

咁又好難,除非所有直私同日公怖得主。

反映左, 起碼引起局方關注, 打擊一個得一個.  

我自己就親手寫左信去比楊局長, 希望他正視.

回覆樓主

贊成樓主! 而家執法太鬆,靠舉報為主,一年捉少少人就想以儆効尤,邊會有用?

舊年,我地陪小朋友玩晒成個小一申請程序。

首先,K2下學期先到真道、音小嗰啲面試。之後再因應個人選擇,再到直私面試。同時又填自行同參加大抽獎。最後因大抽獎唔中頭獎,仲要玩埋扣門。

呢個遊戲真係令大人細路都攰。

講返寫信。如果唔係有證據咁舉報,有關當局又真係好難查證小朋友係咪住喺申報地址。

明白人人都想中頭獎。知有人虛報又中奬,當然眼紅。
但事實上,就算呢個虛報者被DQ,又唔代表會輪到你⋯(當然,機會率係有所提升)

始終都係「運」!(當然,虛報者要承受應有的制裁)

applebot    發表於 18-11-30 06:19

回覆樓主

係唔係34綱最嚴重
‹ 上一主題|下一主題