用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 一人一信致教育局局長, 嚴厲打擊用非自住地址申請大抽獎 ...
樓主: skpun0317
go

一人一信致教育局局長, 嚴厲打擊用非自住地址申請大抽獎   [複製鏈接]

skpun0317 發表於 18-11-28 18:38
回覆 jessip2013 的帖子

政府始終較難規管各私校, 家長選擇註冊多間直私, 始終不是違規, 到最後亦只可選一 ...
政府不僅要加強打擊用非自住地址申請大抽獎,同時還要規管私校,正是因有私校做後備,才助長用非自住地址申請大抽獎,如抽不中好學校,還可以讀私校。假設註冊私校後,不能參加大抽獎,或參加大抽獎後,只能上分配的學校,不可上私校,那麼大多數家長應不會冒險跨區用非自住地址去抽名校,因若抽不中名校,分配的學校可能不如私校。

回覆樓主

虛報恆常住址是可能被判虛假文書罪,唔排除有人搏唔告。另將有人報假住址歸咎私小註冊,真係躺著也中槍。我覺得較好的方法是教署認真及高調執法,擺d case 上 court. 令C9們唔敢搏。

skpun0317 發表於 18-11-28 18:38
回覆 jessip2013 的帖子

政府始終較難規管各私校, 家長選擇註冊多間直私, 始終不是違規, 到最後亦只可選一 ...

私校唔係必須品,所以唔可以亦唔應該每人只可手執一間私校。
私校收生制度本身就包含有競賽成份,那些家長又揀要參加競賽,但又不接受失敗結果。是否輸打贏要?
頭盔:一路手執一校,換過馬但無hold 位。

咁不如投訴埋計分計不公平....兄弟姊妹就讀必收呢個我明,點解咩宗教分又計埋一份,有好多根本為拎五分已去信....公平咩~~~~呻完

Arabellahk    發表於 18-12-1 00:53

Blueso 發表於 18-11-30 09:05
咁不如投訴埋計分計不公平....兄弟姊妹就讀必收呢個我明,點解咩宗教分又計埋一份,有好多根本為拎五分已去 ...

咪係,冇野係公平,不如全部抽獎啦

homesim 發表於 18-11-30 09:07
咪係,冇野係公平,不如全部抽獎啦
全部抽獎都唔公平㗎!人地有錢有資源去補習去遊學團,我無!

如何講私校應該是管下D 私校唔好再有未有牌就收生果D先啦. 或者係誇大學習成效昆D人去讀果D

hohoho888 發表於 18-11-30 09:19
如何講私校應該是管下D 私校唔好再有未有牌就收生果D先啦. 或者係誇大學習成效昆D人去讀果D ...

其實要管一人一校註冊,私校唔跟政府果套咪唔好續牌,上報註冊學生資料俾EBD唔會係過份要求吧?

jessip2013 發表於 18-11-30 11:35
其實要管一人一校註冊,私校唔跟政府果套咪唔好續牌,上報註冊學生資料俾EBD唔會係過份要求吧?
...
私校會包括國際學校嗎?

明白大家對現行教育制度的不滿,但現今制度未能規管私校收生,所以任何人也沒有違規!
呢個主題係希望得到大家支持,大抽獎有遊戲規則,不應該縱容虛報地址,希望教育局嚴肅處理,打擊違規的人士!謝謝!

贊成👍🏻

請家長諗下舉報有何用?

你只係舉報你知,你知得已好大機會係你朋友或你識既,唔通為左抽小學大家做晒二五仔? 最重要你舉報既,只係九牛一毛,對公平性亳無幫助。

應寫信強烈要求教育局不要因循,呢個分區派位制度根本已不合時宜,香港現交通比昔日已方便得多,而校巴網亦好發達,半小時港島都可去到西貢,加上家長教育水平已提高左好多,係21世紀實應全港任選學校,遠近應由家長自己判斷適合與否。

若再有家長執著分區派位,可能係既得利益,就更唔應該再講人地個地址係咪真確。

kwunpa    發表於 18-12-4 19:53
kwunpa    發表於 18-12-4 19:53

分區派位根本問題多多,過條馬路咁近,就無端端係另一區,隨時最近間學校反而唔報得。另外,窮就話虛報,有錢既又可以搬屋或直頭買個單位黎報學校,那又如何? 好難話人犯法。

呢個分區派位已幾十年歷史....舊啦,係時候改變,教育制度不可以總係一成不變。

Vanadium 發表於 18-12-2 01:31
分區派位根本問題多多,過條馬路咁近,就無端端係另一區,隨時最近間學校反而唔報得。另外,窮就話虛報,有 ...

我都聽過望住對面馬路學校,但是另一區報唔到的故事。香港樓宇太逼到到都係樓,除非只分"香港",&"九龍及新界"2區,如果唔係都未必能避免。

星星的後裔 發表於 18-12-2 01:58
我都聽過望住對面馬路學校,但是另一區報唔到的故事。香港樓宇太逼到到都係樓,除非只分"香港",&"九龍及新 ...
避免既方法就好似你咁講,超大區派位,或甚至唔分區派位任選。

果啲名校網如41,地產全部以41網招來,根本不合事宜,深水埗去Maryknoll使幾耐? 點解唔報得? 入學後調查下Maryknoll,又有幾多真係讀到小六係留係41網住?

呢啲舊制度不斷保障既得利益,估唔到呢度仲有人出post話要寫信去投訴有人唔跟呢個制度。

Vanadium 發表於 18-12-2 13:02
避免既方法就好似你咁講,超大區派位,或甚至唔分區派位任選。

果啲名校網如41,地產全部以41網招來,根本 ...

不論用什麼方法都有人覺得不公平,因為不同人對公平的定義都不同。
聽朋友講新加坡做法,可以參考。新加坡刻意不公佈小學升中的總體結果,令家長唔知學校banding,令你以為間間差唔多的假象,自然家長就近上學既意下慾會強左。當然政府都要幫手拉近校與校之間的差距。

回覆樓主

無知一問,俾人捉到會有咩後果?

ar_mak 發表於 18-12-2 13:55
樓主,而家你所見到既局面其實就係一個縮影,你係好想就你所講既野去進行討論,但現實就係永遠都唔能夠有效地 ...

而家樓主唔係整個完美制度,而係好落地咁提出令現行制度更有效既方法,如個post第二第三點。
「 2) 加強家訪或以神秘人形式到訪 3) 加重罰則, 除派位無效外, 作虛假聲明家長需要罰款或監禁 」
因每年只靠象徵式抽揸,而捉到又只不過派位無效,trade off下好多人咪搏一舗,橫掂尤其自己家校網又無咩心儀個種。
而事實填表申請政府資源,虛報本身應該好有問題,但因小一派位是一定政府會提供既教育資源,無可能定性為「呃」,所以一般只取消派位了事。

‹ 上一主題|下一主題