用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖言、張祝珊、觀瑪,自行點排好
樓主: sicky
go

聖言、張祝珊、觀瑪,自行點排好  

sicky 發表於 18-11-29 09:06
所以當老師建議我誇區試吓,我都好意外

可自行試一間誇區(放自一),看好不好運為小學爭光攞多一個張祝珊學位。

可能你校開始學李兆强,叫家長多D誇區。成功了,學校排名會提升; 失敗了,家長和學生自己承受風險。

tpmon 發表於 18-11-29 09:26

可自行試一間誇區(放自一),看好不好運為小學爭光攞多一個張 ...

我其實唔係好想誇區,但係1A好似剩底聖言一間,冇其他選擇。如果自一聖言自二揀觀碼,又好似冇乜必要咁。

mcl203 發表於 18-11-28 21:42
我唔知聖言如何~~~

呢間係觀塘多年來都係好出名的男校,仲係要B1生內叻嗰班先入到㗎!

眼光可以遠D:

LS, 九華, QES, 保一, 華英, 迦密

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主

咁請問華英會唔會更難入?

回覆樓主:

觀塘區係緊張學位

不要只想觀塘區

積極睇伊中,九華,林護等等
還有直資,真的眼光要跨出觀塘區
試想想觀塘區都有坐車去各中學
揀一間交通較方便既英中
愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

sicky 發表於 18-11-29 08:36
請問觀塘五大除兩間李兆強外,另外三間係咩?
請問九聖天, 柏德, 呂明才算觀塘區幾大, 定不入流?

回覆樓主:

如果論學術,觀塘幾間龍校小學,邊間較好?

murjbb 發表於 18-11-29 14:05
請問九聖天, 柏德, 呂明才算觀塘區幾大, 定不入流?
呢幾間係46區, 唔係48區....

sicky 發表於 18-11-29 08:36
請問觀塘五大除兩間李兆強外,另外三間係咩?
觀塘區只有3大,年年升中有超過50%學生入讀B1中學。
其餘都只係有一線人氣,二線升中派位表現既小學

sinsinlo    發表於 18-11-30 15:31
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Felix223 發表於 18-11-29 09:53
呢間係觀塘多年來都係好出名的男校,仲係要B1生內叻嗰班先入到㗎!
...

我知,只係用排除法,只係認為張祝珊機會平平,所以飛走剩番其餘兩間,三揀二嘛。PS, 我9拾幾年前住九東既,聖言記得既,雖然係9拾幾年前~~~

hkpapa852 發表於 18-11-29 18:20
觀塘區只有3大,年年升中有超過50%學生入讀B1中學。
其餘都只係有一線人氣,二線升中派位表現既小學
...

evacalbee 發表於 18-11-29 22:05
咁點解你叫樓主眼光放遠d去LS、QES?
油基顯級10內,好大機會屬B1A水平,梗係試B1A中學

sicky 發表於 18-11-29 09:38
我其實唔係好想誇區,但係1A好似剩底聖言一間,冇其他選擇。如果自一聖言自二揀觀碼,又好似冇乜必要咁。
...

EK專家hkpapa852 叫你試,你要信; 學校老師叫你試反而不可信。

greenapple1093    發表於 18-11-29 23:31

tpmon 發表於 18-11-29 22:23
EK專家hkpapa852 叫你試,你要信; 學校老師叫你試反而不可信。

感謝各位提供意見!(emoji)(emoji)‍♂️

mcl203 發表於 18-11-29 20:15

我知,只係用排除法,只係認為張祝珊機會平平,所以飛走剩 ...
未搬之前?

sicky 發表於 18-11-30 08:10
感謝各位提供意見!(emoji)(emoji)‍♂️
令朗可以係間區內受人追捧,一級150人以上既小學維持級10內,能力不會差得去邊,自行無需太保守。

tpmon 發表於 18-11-29 22:23
學校老師同你多少有利益衝突,例如叫你揀唔同區既英中,或者叫你睇低一線揀外區

既英中

,反正學校出廣告只講升英中比例,而且大部分老師認為列出既英中越多越好。

Ak112318 發表於 18-11-29 17:40
如果論學術,觀塘幾間龍校小學,邊間較好?
觀塘有「一條龍」學校?印象中係零間。

王家爸爸 發表於 18-11-30 08:24
未搬之前?

點解要我解釋咁多次?真係咁難明~~~

我好似無講過聖言既成績喎~~~