用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 初中打機
樓主: IloveJJ
go

初中打機   [複製鏈接]

tutik 發表於 18-12-9 12:49
謝分享,我兒暫時也末能節制,佢自己也知道,所以寧願被我去管制佢,测考月不打機,其他日子周未二十分鐘 ...

「测考月不打機,其他日子周未二十分鐘。Utude 做完功課睇十五分鐘。」

相對於我就讀中二的大仔來講,你個仔是極度節制了,實在值得讚賞!

我大仔自升中後已被放鬆至在家中任何時候都可以打機,條件是不可嚴重影響日常生活同學習。返學日佢都會打3小時以上,假日則更甚。

對細仔要求則會較高,因還在高小,稍後要考呈分升中,所以打機時間會較少,而事實上相信都比好多人多。(細仔於星期一至四不可打機,五、六、日可任打)。

我會將打機視為佢哋減壓嘅一種方式,雖然打機過程其實好緊張。

Jessy 發表於 18-12-9 00:26
咁緊要??? 咁你同事咪好SAD???

估計星期五有些衝突,不過同事不肯說。同事前夫出差了,孩子拒絕同事上樓。宿舍管理處因為同事前夫沒登記她的資料,也不能放她上樓,除非報警處理。

asweetmom 發表於 18-12-9 18:04
估計星期五有些衝突,不過同事不肯說。同事前夫出差了,孩子拒絕同事上樓。宿舍管理處因為同事前夫沒登記 ...
唉.....比我心UP死......
希望每天開心渡過 ;-)

Jessy 發表於 18-12-9 23:14
唉.....比我心UP死......

同事今天提早下班去學校堵孩子,過馬路的時候孩子突然上了一輛的士跑了!

asweetmom 發表於 18-12-10 18:48
同事今天提早下班去學校堵孩子,過馬路的時候孩子突然上了一輛的士跑了!
...

親子關係重要呀!這刻孩子一時之氣,家長也要調整心態, 打開心扉同孩子溝通。
爲人父母一定是心痛的,希望你同事早日跟兒子和好!其實她孩子已經好叻,青春期孩子思想開始獨立,她孩子也想得到父母更多信任。

planetearth 發表於 18-12-10 19:13
親子關係重要呀!這刻孩子一時之氣,家長也要調整心態, 打開心扉同孩子溝通。
爲人父母一定是心痛的,希 ...

這件事的確比較麻煩,當初同事離婚孩子其實想跟前夫,只是前夫經常出差才勉強同意跟同事,而且判的是共同撫養,現在同事好怕孩子乘機想跟前夫。

回覆 asweetmom 的帖子

孩子自己走返去爸爸宿舍。你同事去接佢,又唔理亞媽,自己跳上的士。孩子咁反感咁決絕,一場母子搞成咁都幾唏噓。
不過你同事話,一定要放學做好功課先准打機,唔係寧願佢訓覺都唔比打機,呢樣有保留。返咗成日學,朝7出門晚4到家,hea吓食個茶點打陣機,5點開工並不為過。做完功課先玩當然係最好,但當事人唔想,佢又唔係唔做,何必一定要人跟足佢時間表呢。

Jane1983 發表於 18-12-12 11:46
回覆 asweetmom 的帖子

同事自己沒想清楚,太心急去堵孩子,也是於事無補。

asweetmom 發表於 18-12-12 21:24
同事自己沒想清楚,太心急去堵孩子,也是於事無補。

小朋友走咗去,唔係同一屋檐下,两母子更少時間、機會和好。

欲速則不達,感情唔够鐵的話,唔好行高壓,對方唔受,盞一拍兩散  

rulerL 發表於 18-12-9 16:30
「测考月不打機,其他日子周未二十分鐘。Utude 做完功課睇十五分鐘。」

相對於我就讀中二的大仔來講,你 ...

還有一星期考試仲掛住打機唔溫書,剛同阿仔角力完激到爆燈沒收手機,講咗如果今次考試唔達標CUT哂補習唔想再嘥錢

alhy.love 發表於 18-12-25 12:48
還有一星期考試仲掛住打機唔溫書,剛同阿仔角力完激到爆燈沒收手機,講咗如果今次考試唔達標CUT哂補習唔想 ...

咁佢打機得嚟成績如何?

rulerL 發表於 18-12-25 14:15
咁佢打機得嚟成績如何?
如果是前10%,會自己温習,緊張自己學業,有更高目標,但近月愛上打機,由得佢打?

rulerL 發表於 18-12-25 14:15
咁佢打機得嚟成績如何?

成績好我就唔使咁嬲

持之以恆 發表於 18-12-25 14:46
如果是前10%,會自己温習,緊張自己學業,有更高目標,但近月愛上打機,由得佢打? ...

我會係。仔升上中學後打多咗好多機,但感覺成績比小學時還要好

小學不是區內一線(區內只有兩間屬一線),小兒學校和另外幾間最多只算二線頭,(是一間每級有5班150人之大校)。小兒小學時成績普通,排名在中間至略為中上而已。

但升上中學後(一間band 1B-1C中學),中一兩次考試成績出來後,卻有點兒令我有喜出望外之感。不知是同學程度參差,還是佢真係有所進步,原本預計佢排名會係中下甚至是百名之外,但竟然考獲前20%(我已非常滿意),當日家長日派成績表,當我見到佢排名時,我真的是O 咗咀。

不過不同人應有不同方式處理,關於你的問題,恕我無法作答。

rulerL 發表於 18-12-25 22:35
我會係。仔升上中學後打多咗好多機,但感覺成績比小學時還要好 。

小學不是區內一線(區內只有兩 ...
但佢温緊習都心思思去打機,一有時間休息又去打機,我就覺得有D問題。

持之以恆 發表於 18-12-25 22:40
但佢温緊習都心思思去打機,一有時間休息又去打機,我就覺得有D問題。

以我家長角度看,成日心思思想著打機,的確好有問題。但自己以前也打過機,連睡覺時都有遊戲的音樂聲徘徊在耳邊咁,所以我理解想打機的心理。

我都係嗰句:打機可以,尤其在中一、中二時,我幾乎係俾佢盡情放縱,前提是不可嚴重影響學業和日常生活(但其實如果成績太差我亦不能接受,能保持在大約中間水平我已收貨)。但稍後至中三起我會多加提點,因將要面對選科和高中的搏殺時候(注意:係提點,我不會苛責,對住青春期的少年男女要小心應對)。

2jkidsfather    發表於 18-12-27 09:03
持之以恆    發表於 18-12-25 23:00

IloveJJ 發表於 18-11-30 11:10
睇完大家分享,我決定以培養自律為目標。我會要求佢好似而家其他娛樂一樣既標準,即係不能因為娛樂而不理正 ...

自律是父母從小朋友小時教才有效!

skkeung 發表於 18-12-27 08:23
自律是父母從小朋友小時教才有效!

也有些人就是要受訓才學懂

‹ 上一主題|下一主題