用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 初中打機
go

初中打機   [複製鏈接]

4    0    0    0

回覆 IloveJJ 的帖子

我女唔喜愛打機 (佢係電競白痴), 佢只會用WHATSAPP 同睇下YOUTUBE, 不過我冇STOP佢, 因為佢都係做完功課, 溫完習, 至會睇手機, 每日都最多只有半小時至1小時, 有時可能係0小時, 所以我當比佢RELAX

我係屋企無权無勢……熄左wifi都开番。咪叫我set密碼之类,反面有之。两个女曰理万机,屋企無wifi仲惨过無阿媽。唔到我管唔到我理……

IloveJJ 發表於 18-11-28 13:51
請問大家既孩子,有無小學唔打機既呢?上到中學,人人有手機,咁係咪人人都打機呢?你哋俾手機之前,又有無 ...

依家仔同學冇打機? 平時傾偈冇提及?
我仔依家都有時限,即使只有星期六半小時,但同學仔有講,自然咩遊戲好玩都會識,會心思思想玩。 我覺得都好睇本性,我覺得你大仔應該唔會沉迷喎。 不過約法三章係好事

IloveJJ 發表於 18-11-28 16:20
而家無打,佢啲同學有,但小學唔會成日攞手機,所以無乜問題。
我成日出入見啲中學生攞住手機食晏放學,一 ...
如果佢要沉迷你约什么法都冇用!d仔一定会打机,视乎佢有冇節制。好難吾比手机佢,中学要用what'sapp 接收校隊同班上消息,i pad/电脑上網揾资料,做project等。我仔每日做完野都会打下机(考试除外),我最憎係果d组隊上線打的games,一开左場就停吾倒,中途我硬叫佢停佢都会肯停,但佢会被隊友鬧又话扣信誉分佢又吾开心。

佢自細都放學一定要即刻做功課的,依家咁多功課,佢真係想睇手機都冇時間

回覆樓主:

手機上網可以做的事情多了去了,我不在乎是否打機,只在乎佔了多少時間。

ilyrd    發表於 18-11-28 20:12

Yanamami 發表於 18-11-28 15:20
我係屋企無权無勢……熄左wifi都开番。咪叫我set密碼之类,反面有之。两个女曰理万机,屋企無wifi仲惨过無 ...

哈哈哈,非常有畫面感!

妹妹頭 發表於 18-11-28 17:39

佢自細都放學一定要即刻做功課的,依家咁多功課,佢真係想睇手機都冇時間 ...

我上下班看見中學生手中大都有手機,一邊走一邊看,如果他們上下學交通時間玩手機,每天1~2小時絕對有,父母也管不到。

回覆 asweetmom 的帖子

我女放學只須步行8分鐘就到屋企,而且佢冇數據,我唔擔心佢會晌街用手機

IloveJJ 發表於 18-11-28 19:51
咁唔係約定先好點嗎?
咁你又點呢?佢要組隊你又點處理?
我意思係就算你约定,佢沉迷起上来都冇佢符,不过你仔都吾会係咁。我地從小规矩係做完先玩,做阿妈無論任何時候见到d仔打机都会覺得好un眼吾钟意,但佢做完野组隊打(毎次半個钟左右散場)我又奈佢咩何呢!我都睇开左咯,以前p6考试会收机,但依家咁大個我想佢自律吾再行收机制

IloveJJ 發表於 18-11-28 13:51
請問大家既孩子,有無小學唔打機既呢?上到中學,人人有手機,咁係咪人人都打機呢?你哋俾手機之前,又有無 ...

唔出data plan, wifi only.

跟住安排多D課外活動, 少D宅在家, 已經幫到唔少。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

妹妹頭 發表於 18-11-28 20:40
回覆 asweetmom 的帖子

我女放學只須步行8分鐘就到屋企,而且佢冇數據,我唔擔心佢會晌街用手機 ...

街上的free wifi到處都是
‹ 上一主題|下一主題