用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 初中打機
樓主: IloveJJ
go

初中打機   [複製鏈接]

planetearth 發表於 18-12-5 11:37
小兒讀IB私校, 比較愉快學習. 功課壓力不大.他小一跟好朋友學識左打機, 我又心軟買遊戲機比佢, 玩玩下就幾 ...

謝謝回覆
可能我太守舊無法接受兒子花太多時間打機,之前有朋友勸我别太緊張,怕上中學後更失控。兒子亦問為何别的同學可以随時玩手機遊戲,他不可以。我只是叫他相信我是為你好,出事既例子太多了,他亦見識過同學太放縱既後果。

asweetmom 發表於 18-12-5 13:55
我同事遇到一個難題,孩子提出交換條件,成績打入前10(現在是2x),父母不能限制上網時間。同事很糾結,本 ...
比我就唔接受, 不能限制都應該有個譜, 但可以傾下再比多D時間用手機, 比多D自由佢, 佢唔BUY就算.
我只提供按鍵電話比我仔作溝通之用, 佢成日都有問我幾時可以比智能電話佢, 但佢平常太多野都係完全亳無自律, 佢唔自律就唯由我控制, 現在小六, 我都唔知升中學之後點, 但我都係傾向唔比.  
希望每天開心渡過 ;-)

asweetmom 發表於 18-12-5 13:55
我同事遇到一個難題,孩子提出交換條件,成績打入前10(現在是2x),父母不能限制上網時間。同事很糾結,本 ...

孩子不限制上網時間嘅定義係咩?  如果孩子由朝打到晚,父母可接受?  
我覺得即使孩子本身自律,亦需要商量確切上網時間

October. 發表於 18-12-5 23:08
條件咁辣,孩子唔同你玩啦。你同事應去了解吓B1A校 top10同 top 5有幾大差別。
...

同事心底那句是: 既然前10還可以有更多時間打機,那麼時間花在前5吧,沒理由成績更好是為了更多時間打機。

Jessy 發表於 18-12-6 00:11
比我就唔接受, 不能限制都應該有個譜, 但可以傾下再比多D時間用手機, 比多D自由佢, 佢唔BUY就算.
我只提供 ...

因為手機是成績好的獎品,不是白給的,沒理由沒收。

S-Kwok 發表於 18-12-6 11:26
孩子不限制上網時間嘅定義係咩?  如果孩子由朝打到晚,父母可接受?  
我覺得即使孩子本身自律,亦需要商 ...

之前同事不滿意孩子一放學就先打2小時機,不告訴wifi密碼。但是鄰居wifi不設密碼,孩子仍然可以在同事回家前盡情打機,晚飯後才做功課和溫習,一般11點完成。

上個開始鄰居wifi沒了,孩子便在商場打完機才回家,同事十分不滿,便吵了一個月。

今個月孩子找了一個同校的學生補習,每星期兩天,每次1.5小時。同事不同意孩子補習,怕有錢了更不受控制,孩子便提出前10交換不限制打機的條件。

S-Kwok 發表於 18-12-6 11:26
我覺得即使孩子本身自律,亦需要商 ...

同事觀察孩子每天最多打機2小時,也不是天天打,測驗考試前後(大約一個月時間)通常不打。
同事是想孩子完成功課溫習之後才打機,但是孩子說放學後很累,想馬上放鬆,沒心情先做功課。同事覺得打機也是高度集中精神的活動,也很累,倒不如睡2小時更好。

asweetmom 發表於 18-12-6 17:42
同事觀察孩子每天最多打機2小時,也不是天天打,測驗考試前後(大約一個月時間)通常不打。
同事是想孩子完 ...

孩子有咁嘅背景,我更加唔會接受呢個交換條件。  孩子提出呢個要求,想無枉管,即係心野,想由朝打到晚,家長確保孩子可以隨時抽身而出嗎?  呢個險我唔會冒,唔會有好多孩子好似planet 嗰孩子咁,否則,唔會有咁多家長頭痕。

同事是想孩子完 ...

孩子有其他活動可以放鬆嗎? 例如打波、睇書...

同事是想孩子完 ...

會否考慮每日開放時間。
條件不是用成績交換,而是不能因為要用商場wifi 而在街流連

佢打完機會乖乖溫習同做功課, 我覺得OK...  

tutik 發表於 18-12-6 00:00
謝謝回覆
可能我太守舊無法接受兒子花太多時間打機,之前有朋友勸我别太緊張,怕上中學後更失控。兒子亦問 ...

我昨晚問了兒子每星期用多少時間打機,他説大概30分鐘至1小時.不錯,是每星期不是每天.我問他爲什麼不再打機,他說打機其實已好悶,都是些重覆的東西.有新遊戲,他好快就打爆,重覆打的興趣又不大.
他説喜歡自己做的創作,整件野出來自己玩有滿足感.創作包括寫小說.
他説上網就喜歡看搞笑片,有故事性的,有時喜歡netflix煲科幻片,有時喜歡youtube煲科學教育短片,昨晚看到他由黑洞看到 基因剪輯的短片,看到好專注,其實跟我小時候借書看十萬個為什麼沒有分別.
個個細路性格不同,我都估唔到小兒可以打機打到悶. 以前有擔心 上癮問題.
我唔係想美化打機,衹是講小兒的實際個案參考。

S-Kwok 發表於 18-12-6 18:07
孩子有其他活動可以放鬆嗎? 例如打波、睇書...

放假會去附近公園打籃球,平時不打。喜歡看海洋方面的書,也是學校海洋學會會長。

S-Kwok 發表於 18-12-6 19:34
會否考慮每日開放時間。
條件不是用成績交換,而是不能因為要用商場wifi 而在街流連
...

同事說孩子已經快一年沒用家裏wifi上網,每月白白交錢。如果功課需要上網孩子就去圖書館做,小組功課除了和同學在學校/圖書館一起做,其他時間只用電話談不用whatsapp,說家裹不給上網。我覺得這些是孩子的沉默抗議,不給用就不用,外面有的是free wifi,不用求父母。有時候同事看孩子比較早完成功課,主動解鎖wifi,孩子並不領情,說睡前不想打機。

IloveJJ 發表於 18-12-6 22:54
你同事為何只在意成績?一個人成績好,就甚麼都可以嗎?
如果是我,我一定會問孩子為何要這個條件?看他有甚 ...

我覺得兩人矛盾點不在於花多少時間打機,而是甚麼時間打機。同事執著於在完成功課和溫習之後才可以打機,而孩子並不是隨時隨地都想打機,只想在放學後到晚餐前打機。

IloveJJ 發表於 18-12-8 23:28
咁咪俾佢嗰段時間打咪得囉!駛乜攪咁多交換條件?

同事就是不肯呀,覺得要麼去打球,睡覺也好,打機就不行。
不過現在說甚麼也沒用了,孩子跑去同事前夫公司宿舍住了,說暫時不回來。

asweetmom 發表於 18-12-8 23:33
同事就是不肯呀,覺得要麼去打球,睡覺也好,打機就不行。
不過現在說甚麼也沒用了,孩子跑去同事前夫公司 ...
咁緊要??? 咁你同事咪好SAD???
希望每天開心渡過 ;-)

planetearth 發表於 18-12-8 15:00
我昨晚問了兒子每星期用多少時間打機,他説大概30分鐘至1小時.不錯,是每星期不是每天.我問他爲什麼不再打機 ...

謝分享,我兒暫時也末能節制,佢自己也知道,所以寧願被我去管制佢,测考月不打機,其他日子周未二十分鐘。Utude 做完功課睇十五分鐘。看似嚴厲但我知個仔有偷雞。其實心引由朋輩之間引發,好似呢兩日考試有同學話畀佢聽有個game update咗,叫佢返去試下,都唔知係咪靠害,我仔同佢講呀媽唔比玩,我又問佢你自己覺得呢?佢都話考完試先玩。到考玩兩天,我會完全不管,但亦會準備其他東東分散佢。如此拉据非常累人,但希望佢大啲定力夠先放鬆。
‹ 上一主題|下一主題