用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 初中打機
樓主: IloveJJ
go

初中打機   [複製鏈接]

回覆樓主:

除非孩子沒有錢在手,否則買數據卡非常容易,便宜且量大,根本用不着父母替他上台。

IloveJJ 發表於 18-11-28 22:53
即係其實唔需要有數據都得?見好多人話中學一定要,又話要傾功課。

傾功課唔駛响條街度傾

可以學校面對面傾, 返屋企開group傾。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

IloveJJ 發表於 18-11-28 22:53
即係其實唔需要有數據都得?見好多人話中學一定要,又話要傾功課。

我家姐兩個仔女,中學多年來都係冇數據,個女有時會係商場痴一陣 wifi 先返屋企,屋企個 wifi 係有時限的。咁多年來…… 冇家變。

我仔張卡就只有10GB, 可以用一年,我地同佢講,一年先換一張,數據用晒就要等下年新卡先有得用。屋企 WIFI 全天候開放。沉唔沉迷,咁好睇個小朋友。我仔會打機,WhatsApp,  YouTube,  但亦會用手機上網搵資料做網上功課。其實只要佢唔係掛住打機咩都唔做,我會由得佢。同埋最重要,唔可以一路行一路打機。

分享一點,打機唔一定會影響成績,至少小學時級一級二都係打機之人,一上車就開始玩嗰種……

IloveJJ 發表於 18-11-28 22:52
我老公話如果响屋企有得打,打得多就會沉迷。如果只係出去痴同學打下,唔會打得耐,就唔怕佢沉迷喎!
...
總之係為禍,我聽吾少小学乖成绩好的媽咪講佢d仔上左中学成日掛住打机,至于有冇沉迷就吾知。

回覆樓主:

我三個女兒在用的數據卡,$198(20GB香港+2GB內地),在商場就用free wifi,快活似神仙,根本不用求父母。

IloveJJ 發表於 18-11-28 23:58
所以我咪而家响度諗下點處理囉!
我覺得完全吾打机/睇片係好難,我自己都未必得。只要吾影响日常生活同学習,得闲當娱乐调剂,我隻眼开隻眼闭。

kkhon 發表於 18-11-29 00:36
我覺得完全吾打机/睇片係好難,我自己都未必得。只要吾影响日常生活同学習,得闲當娱乐调剂,我隻眼开隻眼 ...

認同!

如果父母都係玩吓手機減壓,咁好難唔比子女用手機……  再者,越係打壓管制,越會反抗激烈。依家仲可能受管,遲d偷偷嘗過之後,可能沉迷既機會仲大。

另外,假如當你用手機上網覆緊EK, 你媽話你好成日「機不離手」,你有幾無奈同反感呢? 所以,「隻眼開隻眼閉」,自己冇咁勞氣都係辦法。

asweetmom 發表於 18-11-28 23:04
除非孩子沒有錢在手,否則買數據卡非常容易,便宜且量大,根本用不着父母替他上台。
...
呢個自己買而明知父母會有意見嘅行為,绝對比呢张卡,上网,打机更嚴重。

Tata1668 發表於 18-11-28 23:06
我家姐兩個仔女,中學多年來都係冇數據,個女有時會係商場痴一陣 wifi 先返屋企,屋企個 wifi 係有時限的 ...
用嚟減壓,自律,重出倒成績。嘩正到we we聲。

高小已經有手機, 一有時間唔係睇電視就打機... 中學都係, 功課仲少過小學... 但校內活動多左... 相對比小學時打機少左... 係第二日唔洗返學先會打夜D...

我無限一日打幾耐... 做好晒野學校無投訴成績唔太差就算... 青春期都無謂接觸咁多... 大家好來好去囉...

回覆樓主

我兩個仔都打機,無手機,在家用電腦、平板打,出街時都會用街wifi用平板。

兩個早在三、四年級已有打機、睇youtube,不過小學階段有時限。大嘅升中後任用任打(依然無手機),只要唔太過份、成績keep到就ok。細嘅依家小五,星期一至四停用,五、六、日、假期、假期前都係任打,一樣係唔太過就ok。

我唔要求佢哋要好出色,做好本份就得。

lojo11 發表於 18-11-30 10:11
高小已經有手機, 一有時間唔係睇電視就打機... 中學都係, 功課仲少過小學... 但校內活動多左... 相對比小學 ...
我同你睇法相似,  我個初小已有機, 是平的限speed data plan, 佢常睇Utube 同打機, 公事就whatapp 功課project等..
其實樓主唔用擔心, 你個仔本身冇大興趣打機, 入左你理想個D中學, 我估可以打機的時間真係好少,  你亦可以叫佢參加多些活動-----等佢冇時間...    (好似我個6天有活動, 一至五回到家都7:00, 沖涼食飯加上點都要做些功課 (我要佢10:00前完晒), 10:30前要睡, 平日往往只是返學放學 (MTR) 先可以打機, 有時隻眼開罷)

‹ 上一主題|下一主題