用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 求幫助: 九龍城私小b1級20-30, 如果揀b1c直資係唔係好嘥 ...
go

求幫助: 九龍城私小b1級20-30, 如果揀b1c直資係唔係好嘥  

九龍城私小男band one級20-30, 如果揀band one尾直資係唔係好嘥? 其實心儀直資坊間傳只係b1c/2a, 不過自己又覺得佢地語境好好! 應該等7月派b1英中定要offer先, 之後再扣? 唔識呀, 應該點呀

Minatabo03 發表於 18-11-28 10:28
九龍城私小男band one級20-30, 如果揀band one尾直資係唔係好嘥? 其實心儀直資坊間傳只係b1c/2a, 不過自己 ...

報多幾間直資, 有offer先再考慮, 唔一定限死讀某間直資
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆 gracelam 的帖子

THX, 會報其他呀, 就係收到2ND IN通知呀

aggressive的.只要合適便報,唔得便算,得左,選擇在自己手.

請問是九龍城網哪一間私小??

如是APS / KTS, 級20 - 30 的男生, 基本上都會搏 band 1B 以上學校。

九龍城私小男band one級20-30, 如果揀band one尾直資係唔係好嘥? 其實心儀直資坊間傳只係b1c/2a, 不過自己 ...

報名先啦,有人話沒有最好的學校,只有適合孩子的中學

我同樣面對你的處境,語境好+現在已經second-in應該只是一間。我小朋友喜歡這間學校,但老師認為佢要去區內band 1a 學校一定無問題,覺得我比佢去呢間學校有點浪費。不過如果有offer,我會take,之後也會試其他學校,睇吓天意如何安排

回覆樓主:

語境好2A校是否指聖馬迦利男女?

九龍城私小是否指九真或聖若望?

bbeasy25 發表於 18-11-28 13:13
我同樣面對你的處境,語境好+現在已經second-in應該只是一間。我小朋友喜歡這間學校,但老師認為佢要去區 ...

正是如此!也應該是同一直資!你小朋友是男定女?

sukitelfold 發表於 18-11-28 13:26

不是以上兩間

IYY 發表於 18-11-28 12:54
請問是九龍城網哪一間私小??

如是APS / KTS, 級20 - 30 的男生, 基本上都會搏 band 1B 以上學校。 ...

所以無論老師定朋友都覺得嘥左

Minatabo03 發表於 18-11-28 19:46
所以無論老師定朋友都覺得嘥左
試 DBS / SPC / 港同啦 !

唔玩唔知身體好,唔考唔知能力高

sukitelfold 發表於 18-11-28 13:26

你認真?聖若望

收左先諗!唔好咁快閂埋門
你自行有冇諗住報邊間?

IYY 發表於 18-11-28 19:56
試 DBS / SPC / 港同啦 !

無特異功能喎,得咩?連英華都驚吾得,今年金豬年

ilyrd 發表於 18-11-28 20:07
唔玩唔知身體好,唔考唔知能力高

個細應該身體好,係老人家吾嚇得姐

Raleigh 發表於 18-11-28 20:51
收左先諗!唔好咁快閂埋門
你自行有冇諗住報邊間?

都有心儀,不過又要等到7月先知(重點係呢間直資係小朋友其中鍾意既一間,其他佢鍾意都係津校)

Minatabo03 發表於 18-11-28 20:54
無特異功能喎,得咩?連英華都驚吾得,今年金豬年
KTS 的級 20 - 30 名 wor !!!  別妄自菲薄, 請你問問前輩們貴校在這個名次會去那些級數的學校。
我覺得 KTS 水平高, 級 20 - 30 名應搏直資 DBS / 港同 / SPC; 自行可搏李兆忠 / QES / SJC。

IYY 發表於 18-11-28 21:01
KTS 的級 20 - 30 名 wor !!!  別妄自菲薄, 請你問問前輩們貴校在這個名次會去那些級數的學校。
我覺得 KTS ...

真心多謝意見,不是吹噓學校和小朋友有幾好,只是覺得既然佢鍾意(當然大家也不用等多半年),是否策略應該照要(有幸有的話),再等7月試扣心儀中學!