用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 求幫助: 九龍城私小b1級20-30, 如果揀b1c直資係唔係好嘥 ...
樓主: Minatabo03
go

求幫助: 九龍城私小b1級20-30, 如果揀b1c直資係唔係好嘥   [複製鏈接]

Minatabo03 發表於 18-11-28 21:06
真心多謝意見,不是吹噓學校和小朋友有幾好,只是覺得既然佢鍾意(當然大家也不用等多半年),是否 ...

叩心儀津校唔容易,叩1尾2头直資容易。KTS头30名,減去10个女仔,同去一線直資既男仔,條数唔难計。今年5班P6, 全級15x~160人,考30名內仲要惊?果间直资应該全数獎学金俾你仔去讀先得,不过如果係我,都吸引唔到我~

真心多謝意見,不是吹噓學校和小朋友有幾好,只是覺得既然佢鍾意(當然大家也不用等多半年),是否 ...

如果是KTS的級20-30的話,說實話!英華有機會唔收,原因不是你小朋友水準不足,而是英華會覺得你會當佢地係水泡。未必會真係讀。每間中學都有佢地心目中會收的學生程度。

Minatabo03 發表於 18-11-28 20:54
無特異功能喎,得咩?連英華都驚吾得,今年金豬年
我prefer SPC多过YW.

Yanamami 發表於 18-11-28 21:18
叩心儀津校唔容易,叩1尾2头直資容易。KTS头30名,減去10个女仔,同去一線直資既男仔,條数唔难計。今年5 ...

Thx Yanamami, 我知你了解我地學校,回覆也很中肯,因為我沒有常常回去,不太認識其他家長,所以都係自己上下網,去下talk睇下環境,謝謝你的解答和幫忙,當然黎緊家長日我會再仔細請教下老師(之前他已經説嘥哂),我會再認真想想,謝謝妳

Raleigh 發表於 18-11-28 21:25
如果是KTS的級20-30的話,說實話!英華有機會唔收,原因不是你小朋友水準不足,而是英華會覺得你會當佢地 ...

又係聽其他家長講,話要級10內先有機會,又要飛天循地,自問小朋友未去到那個境界,見呢間直資語境好好,個細又鍾意多過李X寶和顏X玲,所以唸住條路係咁

心儀官津b1a? 好難入果D?其實自行收的機會都好大,唔值得依家就take 直資。如果是b1c /b2a 直資,放榜後叩門應該也可以叩到。

Minatabo03 發表於 18-11-28 21:35
Thx Yanamami, 我知你了解我地學校,回覆也很中肯,因為我沒有常常回去,不太認識其他家長,所以都係自己 ...
以前女有个男同学同你仔-样排名,可能太進取(心儀LS),又或者唔識填表,派左去1x志願嘉道理,叩门都入番SPC(之前有offer但無take到)。

b3410 發表於 18-11-28 21:43
心儀官津b1a? 好難入果D?其實自行收的機會都好大,唔值得依家就take 直資。如果是b1c /b2a 直資,放榜後叩 ...

不是呀,都係唸黃x南,銀禧呢D

Yanamami 發表於 18-11-28 21:47
以前女有个男同学同你仔-样排名,可能太進取(心儀LS),又或者唔識填表,派左去1x志願嘉道理,叩门都入番SP ...

嘩,真係一門高深的學問,睇黎低估了學校和太盡信講到間間都好似好難入

Minatabo03 發表於 18-11-28 21:53

华英、迦密啦!多d同老師溝通,佢地相當有經驗,好少死錯人。

Minatabo03 發表於 18-11-28 19:43
正是如此!也應該是同一直資!你小朋友是男定女?

男仔

你真係好保守喎,如果銀禧自行實入到喇!

你仔係考港基嗎?都幾難入2ND IN架, 加油

Raleigh 發表於 18-11-28 21:25
如果是KTS的級20-30的話,說實話!英華有機會唔收,原因不是你小朋友水準不足,而是英華會覺得你會當佢地 ...

去到20-30都驚當水泡?Please....

Yanamami 發表於 18-11-28 20:38
你認真?聖若望

我認真問喎⋯⋯諗唔到Aps/KTS用家,會問呢D問題嘛!

Queenielam88    發表於 18-11-29 09:22
bettyay    發表於 18-11-29 07:36
Yanamami    發表於 18-11-29 07:22

sukitelfold 發表於 18-11-29 06:48

認真⋯如果地點不是問題,級20-30我會努力去試SPC及SJC。。。機會也大,特別SJC,又免費、今年借埋前spccps舊址擴充,地方又大咗,學習空間及環境又寬敞咗。

IYY    發表於 18-11-29 14:07

sukitelfold 發表於 18-11-29 06:48

同感而且今年小六好團結,有一個全級的升中群組,鋪天蓋地的升中資訊源源不絕,仲有已包括上了中學的KTS家長同在分享心得如20-30,直資我只會take SPC或同級或以上level直資學校的offer, 自行可考慮QES, WY等
即使不在群組,睇咗學校升中派位情況,應該也不用擔心的

papapabababa81 發表於 18-11-29 06:13
去到20-30都驚當水泡?Please....
情況確實存在,連SPC都可能會被當水泡,何況英華晤好打頭

IYY    發表於 18-11-29 14:08

bettyay 發表於 18-11-29 07:40
情況確實存在,連SPC都可能會被當水泡,何況英華晤好打頭

我認同你,成績咁好SPC有機會連面試機會都冇呀,因學校應該試得多被人放棄學位,所以不想浪費面試名額!

IYY    發表於 18-11-29 14:10

如果目標只係呢兩間,駛乜考直資?放乙1必入啦!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題