用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 求幫助: 九龍城私小b1級20-30, 如果揀b1c直資係唔係好嘥 ...
樓主: Minatabo03
go

求幫助: 九龍城私小b1級20-30, 如果揀b1c直資係唔係好嘥   [複製鏈接]

sukitelfold 發表於 18-11-29 06:48
我認真問喎⋯⋯諗唔到Aps/KTS用家,會問呢D問題嘛!

是我認知不足,就算是用家都低估了所有!眼見已經有同學被神校招手及收左,自問小兒沒有字典厚的奬項,沒有特異功能,所以也怕入到都讀得辛苦,況且未考呈三,而該直資也可以為未來出國舖路,正如topic個個都話嘥哂,所以才會出post請教

sukitelfold 發表於 18-11-29 07:33
認真⋯如果地點不是問題,級20-30我會努力去試SPC及SJC。。。機會也大,特別SJC,又免費、今年借埋前spccp ...

Thx sukitefold, 我會再認真考慮

Minatabo03 發表於 18-11-29 08:20
是我認知不足,就算是用家都低估了所有!眼見已經有同學被神校招手及收左,自問小兒沒有字典厚的奬項,沒 ...

出國舖路更加應該考慮SPC

bettyay 發表於 18-11-29 07:35
同感而且今年小六好團結,有一個全級的升中群組,鋪天蓋地的升中資訊源源不絕,仲有已包括上了 ...

我在群組內的, 群組確是給了我很多資訊,只是我放小兒喜愛在首選及其他少少家庭安排在內,未有在群組提出這「奇怪」的問題

bettyay    發表於 18-11-29 08:32

hkpapa852 發表於 18-11-29 08:07
如果目標只係呢兩間,駛乜考直資?放乙1必入啦!

因為小朋友喜歡該校並知會不用開turbo考嘛個呈三,因為佢話turbo壞壞地了

Minatabo03 發表於 18-11-29 08:20
是我認知不足,就算是用家都低估了所有!眼見已經有同學被神校招手及收左,自問小兒沒有字典厚的奬項,沒 ...

不用理那些神級對手,睇清自己位置就可以!現階段的位置可以比你想的更好
你的對手不是學校的同學,係全港升中學生,阿仔已處位置已經頗高,放心

bettyay 發表於 18-11-29 08:35
不用理那些神級對手,睇清自己位置就可以!現階段的位置可以比你想的更好
你的對手不是學校的 ...

應該是band 1A 的成績。SPC 應該沒有問題。自行可以伊利沙伯同英華,aggressive 可以伊利沙伯同SJC.

Minatabo03 發表於 18-11-28 21:40
又係聽其他家長講,話要級10內先有機會,又要飛天循地,自問小朋友未去到那個境界,見呢間直資語境好好, ...

我識人考10-20 分內去到神都可以考差不多名次。除非您小朋友數強英弱、否則讀band1a 應該沒有問題。
KTS 頭30名的平均分應該不會差太遠。認真同仔仔再討論一下,會不會他喜歡小池大魚。
唔想開Turbo 的心態是不正確的學習態度。

sukitelfold 發表於 18-11-29 08:23
出國舖路更加應該考慮SPC
SPC 去美國讀書多嗎?是否如果打算將來去美國讀的話,讀SPC更適合過幾間男校B1A?

b3410 發表於 18-11-29 09:05
SPC 去美國讀書多嗎?是否如果打算將來去美國讀的話,讀SPC更適合過幾間男校B1A?
...
SPC个朵(係美国唔清楚)係UK係幾出名的~

Minatabo03 發表於 18-11-29 08:27
我在群組內的, 群組確是給了我很多資訊,只是我放小兒喜愛在首選及其他少少家庭安 ...
老老实实,為己為人為学校,唔好霸左边緣同学个直資位,对佢地黎講更珍貴。

回覆 bettyay 的帖子

謝謝你的意見

Sophie0804 發表於 18-11-29 08:57
我識人考10-20 分內去到神都可以考差不多名次。除非您小朋友數強英弱、否則讀band1a 應該沒有問題。
KTS  ...
明白及謝謝意見! 學習態度我相信KTS一定無問題, 個個都好努力, 只是始終男仔, 都係想玩, 而且由小五學期中到而家, 日日唔係補課就面試班, 早出晚歸, 大人有時都要喘不過氣, 更何況小朋友

Yanamami 發表於 18-11-29 09:13
老老实实,為己為人為学校,唔好霸左边緣同学个直資位,对佢地黎講更珍貴。 ...

會, 一定!

sukitelfold 發表於 18-11-29 07:33
認真⋯如果地點不是問題,級20-30我會努力去試SPC及SJC。。。機會也大,特別SJC,又免費、今年借埋前spccp ...

唔好老點數主, KTS近8年也沒有入SJC! 以前我以為KTS冇人報SJC, 去年我見好多同學去自行, 叩門也不少, 結果依然一個也沒有, 最後我自己的結論, 他們不喜歡我們KTS的同學

Mat_Dad 發表於 18-11-29 10:10
唔好老點數主, KTS近8年也沒有入SJC! 以前我以為KTS冇人報SJC, 去年我見好多同學去自行, 叩門也不少, 結果 ...
LS都好似少左……why?

Mat_Dad 發表於 18-11-29 10:10
唔好老點數主, KTS近8年也沒有入SJC! 以前我以為KTS冇人報SJC, 去年我見好多同學去自行, 叩門也不少, 結果 ...

見到我寫「努力去試」四個字嗎?

@’老點‘二個字會否語氣重咗D呀?⋯⋯兄弟!

Yanamami 發表於 18-11-29 10:24
LS都好似少左……why?

Who knows? 我只知最叻幾個男仔去哂SPCC

sukitelfold 發表於 18-11-29 10:28
見到我寫「努力去試」四個字嗎?

@’老點‘二個字會否語氣重咗D呀?⋯⋯兄弟!

唔好意思, 見你寫SJC也機會大, 心中有氣, 一時口快.氣重了.

回覆 Mat_Dad 的帖子

唔鍾意KTS學生咁嚴重, 知唔知點解?
‹ 上一主題|下一主題