用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 高主教幼稚園
樓主: Redbean88
go

高主教幼稚園  

babyscn1 發表於 18-12-7 23:54
我係細b,n無,住元朗,in既時候答嗮所有問題,好好笑容同禮貌,都係reject,連waiting都無
講真對高主呢 ...

其實咁多小朋友都識答晒問題,冇可能個個都waiting... 呢個唔係淨係高幼咁!
民生,培正都會!咁樣就睇清間學校未免太誇張...

icebbs 發表於 18-12-8 17:34
其實咁多小朋友都識答晒問題,冇可能個個都waiting... 呢個唔係淨係高幼咁!
民生,培正都會!咁樣就睇清 ...

同意! 我反而有興趣點解帖主會住元朗報k會報到港島, 我住港島地鐵沿線都唔報民生培正九龍塘名幼。

yubaba 發表於 18-12-8 18:20
同意! 我反而有興趣點解帖主會住元朗報k會報到港島, 我住港島地鐵沿線都唔報民生培正九龍塘名幼。
...
可能佢諗住如有offer就搬,我都住元朗,都有報,可惜只有waiting.....

icebbs 發表於 18-12-7 17:56
年年都有rejected letter
仲要唔少reject
請問知道通常有幾多waiting架?

cksai 發表於 18-12-8 18:42
可能佢諗住如有offer就搬,我都住元朗,都有報,可惜只有waiting.....

咁係無問題, 只係學校望到地址唔會同我地諗埋。

回覆樓主:

個老師勁讚話佢好叻, 都收reject (emoji)

回覆樓主

我仔仔是12月超細B讀緊高幼K3, 當年係call waiting 入高幼,今年高小第一round收左佢,明年9月讀小一。對細B黎講,k1寫字會比較吃力,但到K3已完全掌握唒。我仔仔K1時比較差,班中屬於中下,但K2同K3 巳經同超大B沒分別。所以細b讀高幼係冇問題。老師亦照顧得好好,仔仔好喜歡上學

回覆樓主

Waiting的如果有心讀寫求位信會有用的,高幼K1下學期要寫字但在校內完成。暫時除了星期五有張工作紙和閱書報告平日沒有帶回家的功課。老師嚴有愛心好有方法教小朋友。囝囝之前無讀N但返高幼好開心,加油

lorlor78 發表於 18-12-8 21:15
個老師勁讚話佢好叻, 都收reject (emoji)

唔通老師話小朋友唔叻咩,好多老師都nice
但唔可能個個都收,佢地一定係從某些特質覺得小朋友唔適合

cksai 發表於 18-12-8 18:44
請問知道通常有幾多waiting架?

寫信有用

tigerdad 發表於 18-12-9 10:49
唔通老師話小朋友唔叻咩,好多老師都nice
但唔可能個個都收,佢地一定係從某些特質覺得小朋友唔適合
...

其實讚有程度的分別gei

lorlor78 發表於 18-12-9 12:46
其實讚有程度的分別gei

唔係淨睇叻唔叻架。咁會唔會有D特質唔適合呢? 例如個性, 多數學校都比較喜歡謙厚低調的家庭。

yubaba 發表於 18-12-9 13:39
唔係淨睇叻唔叻架。咁會唔會有D特質唔適合呢? 例如個性, 多數學校都比較喜歡謙厚低調的家庭。
...

Agree(emoji)

回覆樓主

中b, n 無,答晒問題,waiting only

其實都預左

yubaba 發表於 18-12-9 13:39
...

老師自己有一套想法,旁人又如何能了解。

不是非黑則白,事實只是如此,如何 分析,  只有當時人有资格回味。箇中非旁人所知所明。凡事一点定斷,只令人 啼笑皆非。

lorlor78 發表於 18-12-9 22:41
老師自己有一套想法,旁人又如何能了解。

不是非黑則白,事實只是如此,如何 分析,  只有當時人有资格回 ...

你講得啱呀! 一點定斷, 啼少皆非! 我咪講收唔收有好多可能囉! good luck to u. 祝你找到和你孩子最相配的學校。

回覆 yubaba 的帖子

一出offer, 落選既總會話間學校唔好,有d甚至話朋友個小朋友面試果日爆喊又或者呆坐都收,反而自己個小朋友答晒就唔收......最近睇得太多呢d。其實,只係幼稚園,緣份遊戲,做父母應該有面對結果既器量.......

Redbean88 發表於 18-12-10 02:14

一出offer, 落選既總會話間學校唔好,有d甚至話朋友個小朋友面試果日爆喊又或者呆坐都 ...

態度正確, 極同意!

Redbean88 發表於 18-12-10 02:14

一出offer, 落選既總會話間學校唔好,有d甚至話朋友個小朋友面試果日爆喊又或者呆坐都 ...

right, 所以我从无提及学校好與不杍,只有嘆息。

yubaba 發表於 18-12-10 00:12
你講得啱呀! 一點定斷, 啼少皆非! 我咪講收唔收有好多可能囉! good luck to u. 祝你找到和你孩子最相配的 ...

希望你小孩學習表現穩定