用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 瑪利曼小學 中文是普教中嗎?
go

中文是普教中嗎? [複製鏈接]

如題
   2    0    0    0

不是, 好似今年最後一年 (一級好似中文最好o個批同學會用普教中), 但學校覺得成效冇咩大分別, 所以會改番, 唔會普教中了
我女因為唔係中文叻, 咁多年都係廣東話上中文堂既

porporchi 發表於 18-11-28 11:19
不是, 好似今年最後一年 (一級好似中文最好o個批同學會用普教中), 但學校覺得成效冇咩大分別, 所以會改番,  ...

不是, 好似今年最後一年 (一級好似中文最好o個批同學會用普教中), 但學校覺得成效冇咩大分別, 所以會改番,  ...

回覆 貝兒妹妹 的帖子

MPS既小朋友既中文普遍真係唔多好, 特別係高Form d既學生更中英分別更大
小一唔洗擔心, 咩都慢慢來, 我女係mps 4年, 真係冇一年見班主任時會講成績問題 (我女成績唔多好既)

porporchi 發表於 19-1-16 09:31
回覆 貝兒妹妹 的帖子

MPS既小朋友既中文普遍真係唔多好, 特別係高Form d既學生更中英分別更大

回覆 貝兒妹妹 的帖子

MPS叫做唔係好傳統既小學, 因為佢唔係修女學校, 所以冇咁嚴, 比起其他天主教女校。課外活動很多, 不過要自己接,有舞蹈班,多是小二開始,時間是放學後即刻上。

porporchi 發表於 19-1-18 14:32
回覆 貝兒妹妹 的帖子

MPS叫做唔係好傳統既小學, 因為佢唔係修女學校, 所以冇咁嚴, 比起其他天主教女校。 ...

請問中、英&數用邊本教科書?謝謝

English is lighthouse, i forget the one for Chi and Maths. Should be the easy ones.
For English, lighthouse is so called the most difficult one, but they dont rely on the textbook, they learn English from reading stories.

porporchi 發表於 19-1-16 09:31
回覆 貝兒妹妹 的帖子

如老師一直對成績唔多好嘅都吾提點吓,成績方面要靠家長自己留意?

回覆 princesscupcake 的帖子

做家長見到都識做野啦, 佢地有細班, for 能力弱一點既學生, 學校又唔比壓力學生同埋家長既。不過高form 了, 家長自己都識緊張, 呢個係mps culture, 我揀得呢d學校就係希望學校唔係只睇成績。家長日時, 老師話: 成績方面父母由派回來既卷見到分數就已經心中有數, 我地家長日可以傾一d 係學校度小朋友既表現行為, 呢d 家長未必會知....我聽到好感動
佢地有d 老師真係好好呀!

回覆 porporchi 的帖子

係咪學校已經轉哂廣東話教中文?

回覆 christy2011 的帖子

是, 冇普教中的!
‹ 上一主題|下一主題