用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 心儀Marymount,應否放棄直資offer留待機會大抽獎?或ta ...
樓主: Lojimisme
go

心儀Marymount,應否放棄直資offer留待機會大抽獎?或take 直資   [複製鏈接]

請問如果2月先出直資offer,如果中,註冊,係咪大抽獎會stop咗?

回覆 Iris2008 的帖子

Yes ar

ruudi82 發表於 18-11-28 10:44
我當年大仔12網心儀SJP , 自行20分唔入, 抽獎唔中, 派了第7志願。
如果女, 我一定要有BUCK UP 先會選Marym ...
想請教一下, 咁當年派了第7志願之後, 你地next step係?

lulumelody 發表於 18-11-28 08:27
直資好多都有補。
好多補習社爆晒額都係津小學生, 包括灣仔區軒官/女校/ 各津小, 想報名都要排隊, 我11月問已經報吾到.....問過5-6間補習社, 都係名津小學生迫爆間centre,  直資小學頂多係專科學下英, 數.......直資壓力係少D人人都知, 所以先掙扎要不要放棄抽獎

Lojimisme 發表於 18-11-28 07:43
家住灣仔區,本身有一個次選私校offer 在手,20分自行MPS落空。將會有幾間直資陸續出offer,期待有好消息但 ...

首先要睇下邊間直資收先。另外看看瑪利曼有自行後沒有大量超收。如果統一位唔多,加上直資又比瑪利曼好(應該也唔多啦?!),咁就當然去直資啦!

否則就瑪利曼,搏一搏。加多個穩陣乙二,應該ok掛?!反正12區仲有選擇!

mytambb 發表於 18-11-28 11:27

首先要睇下邊間直資收先。另外看看瑪利曼有自行後沒有大量 ...

穩實乙二有乜?寶血都未必得,唔通寶覺?

蝦米豬 發表於 18-11-28 11:34

李賜豪.
不過今年好多人20分中 Marymount, 如果有back up, 又LIKE 英文小學, 可以博

蝦米豬 發表於 18-11-28 11:34

每人風險承受能力不同,要樓主自己看看吧。我個人比較喜歡寶血。乙二李賜豪也很穏。以樓主個案來説,已經有一私小在手,理應也可一試。

回覆 mytambb 的帖子

但寶血太少位, 我都LIKE 寶血多D, 因有宗教

如果接下來有一缐(熱門)的直資offer,我覺得應該先take offer放棄大抽獎機會而等最後再去扣門, 雖然今年大抽獎機會大左,但有時世事既野要比你就六合彩都中倒,唔好彩就機會大都未必中,所以有後備位好重要,我識人個女自行20分入MPS,但係佢係早好多年前去抽嘅,當然順利好多, 但前幾年到佢個仔抽自行只得10分(唔係首名子女,冇宗教分,爸爸以前讀嗰間執咗)咁自行梗係抽唔中啦,佢可能覺得個女有運,個仔都應該OK掛,住喺同區名校隔離,博大抽獎中,完全冇報定私校或直資小學,點知中咗同區出名嘅寶校,好頭痕,要趕住周圍揾學校in,但好私校或直資可能冇位,咁剩低嘅選擇又少咗,除非學費係你好大考慮,否則一鳥在手,好過百鳥在林

boojiji 發表於 18-11-28 11:24
想請教一下, 咁當年派了第7志願之後, 你地next step係?

我兒子有蘇小/德雅BACK UP,

如果冇BACK UP, 我第一未必選SJP, 可能ST JAMES 算。

其實12網, 中第3同中第7都冇分別......

基本上, ST JO/ST JAMES/ 軒小/3大女小, 都要擺第1, (我當年仲有華小, 而家冇左仲少左位爭)

擺第二要李賜豪(寶血擺第二入機會可能都係50%, 李小應該有70%)

其餘應該擺第3 -第7都穩入

我當年係擺晒最TOP個批去1-6, 然後將應該要擺第3的擺去第7..都入到

記得大致係St Jo/軒下//St JAMES/華上/華下/軒上/黃焯菴

12網, 擺第1/2, 應該唔難選擇, 難GE係, 擺第3邊間會好D。假如我冇BACK UP, 我係會係呢4間到選1間擺第3
黃焯菴小學/李陞大坑學校/官立嘉道理爵士小學/北官,

以下評語係當時搵資料時我得出的結論, 冇事實根據架:

北官: 因地理環境小人選, 小班教學
黃焯菴: 呢度有家長唱好, 應該係宗教令人卻部左小小姐
大坑/嘉道理爵士: 升學率係差D, 但話晒英文教學都有D賣點

BTW: 講返扣門, ST JO 當然係見到冇得見啦, o個年去左扣軒上/軒下/ST JAMES/循道/德信/英皇同學會小學, 有得見但冇一間成功

回覆 ruudi82 的帖子

再補充一點, 我都係住12網, 今年仲有個女升小一, 雖然都好心儀MPS, 但經歷過大仔扣門經歷後, 我都唔想再試多次了, 所以我女升讀St Clare 唔抽獎了。
雖然我大仔當年有私小在手, 但扣門排隊時, 見到其他家長 阿媽就眼紅紅喊晒口, 阿爸就口黑面黑咁, 我諗12網抽得差, 作為父母都應該心理壓力好大..(扣門其實好難, 私小都大把人冇OFFER, 扣門得幾個位, 你話難度大唔大)

mytambb 發表於 18-11-28 11:27

首先要睇下邊間直資收先。另外看看瑪利曼有自行後沒有大量 ...
請問怎樣才知道自行有冇大量超收?我見當日綱上/學校門口公佈的數字是收了60個。是否要等自行註冊完成後教育局/學校會再有公佈?

rinarina 發表於 18-11-28 11:39
李賜豪.
不過今年好多人20分中 Marymount, 如果有back up, 又LIKE 英文小學, 可以博
...

Lojimisme 發表於 18-11-28 12:13
請問怎樣才知道自行有冇大量超收?我見當日綱上/學校門口公佈的數字是收了60個。是否要等自行註冊完成後教 ...

Net 12  3今年冇超收

Lojimisme 發表於 18-11-28 12:13
請問怎樣才知道自行有冇大量超收?我見當日綱上/學校門口公佈的數字是收了60個。是否要等自行註冊完成後教 ...

是的,教署會公布。亦有人已經回答,12區三大未超收。即今年就讀人數少了,一線統一派位位沒減少,應該可以一試。

不過利申:我是直資家長,現也十分滿意。

ruudi82 發表於 18-11-28 11:58
我兒子有蘇小/德雅BACK UP,

如果冇BACK UP, 我第一未必選SJP, 可能ST JAMES 算。

想問最後大仔讀左邊間?

mapp2009 發表於 18-11-28 12:16
Net 12  3大女校 今年冇超收
其實過去6/7年, 灣仔3女校同St Jo都未試過係自行階段超收

年年統一派位3女校都係得56個位, St Jo就70個位

點解少咗? 自己諗諗

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

MPS扣門唔係全部IN 晒, 就算你入咗FORM, 做PORTFOLIO, 校長都係揀人, 從呢兩年的家長FEEDBACK, 佢地揀唔係你個囡有幾長CERTIFICATE, 有幾多PRIZE攞, 係校長覺得啱FEEL就見, MPS最忌怪獸家長, 太谷的家庭都唔係佢地TARGET.  所以扣門機會基本可以話UNDER 50%.  而且大抽獎, 12網成功機會都係天地網, 我自己會手執直私, 再博扣門, 扣到就SUPERLUCK, 唔得就係應該, 因為唔係你個囡唔得, 係連見都冇得見.

講多少少, 就算插班, 佢地通常都話冇位, 連考都冇得考.

利申, 不是本屆家長.  

JANECHEUNG0603 發表於 18-11-28 08:05
其實大抽獎機會係咪都微?
其實有數得計, 灣仔區12網, 截止2017年個屆, 大抽獎最多人參加個年有988人.

自己可以計吓機會有幾大

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題