用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 心儀Marymount,應否放棄直資offer留待機會大抽獎?或ta ...
樓主: Lojimisme
go

心儀Marymount,應否放棄直資offer留待機會大抽獎?或take 直資  

lambeanmama 發表於 18-11-28 08:33
1. 朋友去年0-0-0叩MPS 成功。無人士無宗教,本身住東區。她早段已take 直資offer.

2. 你可在稍後階段wit ...

我剛上學校網站,000今年無得扣

Please find School-based Criteria for Primary 1 Special Admission below for reference:
 Personal merits: abilities, talents and potential
 Demonstrated family support
 Putting down ‘Marymount Primary School’ as ‘First Choice’ in Discretionary
Stage and/or Central Allocation Stage for POA by the EDB
 Cultural affiliation

agathasweetie 發表於 18-11-28 21:41

Please find School-based Criteria for Primary 1 Special Admission be ...

年年都係咁寫,年年都有 000 叩入

agathasweetie 發表於 18-11-28 21:41

Please find School-based Criteria for Primary 1 Special Admission be ...

呢個已經出現左好多年,睇多次再想多次意思係乜~~~

回覆樓主:

呢個世界運氣嘅嘢好難講,有人住新界有2個女,甲一抽中,搬屋,一次過解決兩姐妹入學問題。也有人為了12網搬去12網,3條1都唔中,派咗去寶校,雖然有私小在手,但不是心儀,四處叩門

boojiji 發表於 18-11-28 17:21
想問下呢位細仔既下場係點.....

(我都係大女細仔)

最後佢係入咗同區2-3缐嘅津貼小學(只可話你知唔係12網,非港島區),我都唔知將佢擺喺邊個界別,佢都有三十幾年歷史,但冇咩人識,至少我住嗰區十幾年嘅朋友都唔識,位置比較偏僻,少人在forum討論,有討論嘅又冇咩劣評,間學校在進步當中,個小朋友而家讀得開心,喺班入面表現出色,佢阿爸阿媽好似都冇再諗轉校插班嘅事了

jclee11002 發表於 18-11-28 21:51
最後佢係入咗同區2-3缐嘅小學(只可話你知唔係12網,非港島區),我都唔知將佢擺喺邊個界別,佢都有三十幾 ...

其實咁都唔錯吖   小朋友讀得開心今時今日真唔容易

mcl203 發表於 18-11-28 21:45
呢個已經出現左好多年,睇多次再想多次意思係乜~~~

麻煩你指出意思,本人只得一個仔已在IS,不太了解LS小一制度,只是路過見到呢個又剛好我表姐心儀這間學校,所以略花時間看看

agathasweetie 發表於 18-11-28 22:26
麻煩你指出意思,本人只得一個仔已在IS,不太了解LS小一制度,只是路過見到呢個又剛好我表姐心儀這間學校 ...

佢係話學校選學生既準則,但無表示唔可以去叩門嘛。呢D係官式口吻,若再細心D去睇,佢無話優先㗎~~~

mcl203 發表於 18-11-28 22:48
佢係話學校選學生既準則,但無表示唔可以去叩門嘛。呢D係官式口吻,若再細心D去睇,佢無話優先㗎~~~
...

長知識了,我表姐好似係000, 叫佢試下無防嘅

ruudi82 發表於 18-11-28 12:12
回覆 ruudi82 的帖子

再補充一點, 我都係住12網, 今年仲有個女升小一, 雖然都好心儀MPS, 但經歷過大仔扣門 ...

請問叩門有咩要準備? 學術要去到咩level? 係咪做卷考中英文寫作?thanks!

回覆樓主

大抽獎一定易過叩門,抽獎講彩數,我自問無乜,所以會袋住先,之後再叩

agathasweetie 發表於 18-11-28 23:05
長知識了,我表姐好似係000, 叫佢試下無防嘅

我只會信果D聲稱無111,連申請表唔俾/叩門信都唔收既,先至係真正執行。去到升中,甚麼學術X%,面試又佔幾多%,呢D係表面野,學校真係想收某位學生,一定有辧法~~~

mcl203 發表於 18-11-28 19:57
其實,你講果3個考量點都並不重要~~~

請問點先重要,thanks

simpson.chan 發表於 18-11-29 01:18
請問點先重要,thanks

咪順其自然囉,考慮個人因素,無須刻意考慮果3個原素,去決定是否去叩門~

simpson.chan 發表於 18-11-28 23:36
請問叩門有咩要準備? 學術要去到咩level? 係咪做卷考中英文寫作?thanks!
你居然問個扣門失敗者? 你不如問下D成功人士好過啦
我只聽過一個小朋友, 流利英話/普通話, 有幾間名私OFFER, 再加一手CERT, 扣入了ST JO

mcl203 發表於 18-11-29 08:17
咪順其自然囉,考慮個人因素,無須刻意考慮果3個原素,去決定是否去叩門~
...

我見過叩St Jo 成功 - 名幼、數理超班。無放大堆cert入portfolio 只是放數學,獲接見

回覆 mcl203 的帖子

心誠則靈, 其實 EK 多 post 都唔駛上來問.

bj1315 發表於 18-11-29 09:21
我見過叩St Jo 成功 - 名幼、數理超班。無放大堆cert入portfolio 只是放數學,獲接見
...

請問最後有收?

50686345 發表於 18-11-29 11:28
請問最後有收?

收吖,仲讀得幾好 佢000 一早註冊了直資。
每年都有人叩得入,又不是個個同一款。只能肯定不用任何一個1