用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 心儀Marymount,應否放棄直資offer留待機會大抽獎?或ta ...
樓主: Lojimisme
go

心儀Marymount,應否放棄直資offer留待機會大抽獎?或take 直資   [複製鏈接]

catcle 發表於 18-11-28 13:47
MPS扣門唔係全部IN 晒, 就算你入咗FORM, 做PORTFOLIO, 校長都係揀人, 從呢兩年的家長FEEDBACK, 佢地揀唔係 ...

其實係幾百人爭幾個扣門位, 1%就差唔多

回覆 hkpapa852 的帖子

請問響邊度睇到果區幾多人抽?我想知自己果區競爭大唔大…唔該晒…

hippo1115 發表於 18-11-28 13:31
想問最後大仔讀左邊間?
蘇小,
因為谷黎講, 蘇小同德雅差唔多, 升中BAND1率可能都差不多...但德小校網對男仔唔好, 同埋女仔小五/小六係叻D的, 因德小女仔比較多, 怕唔夠女仔爭, 所以選左蘇小。

patyce 發表於 18-11-28 14:07
回覆 hkpapa852 的帖子

請問響邊度睇到果區幾多人抽?我想知自己果區競爭大唔大…唔該晒…
小一入學報告書:

https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/primary-1-admission/POA2017_annual_report.pdf

呢份係前年既,即升讀2017-2018年度小一既學生既派位統計

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

既然已有間可接受的私小在手,咁就等大抽獎吧,不要再想直資了。
就算抽唔中都可以叩門,就算叩唔入,都可以將來插班,如果插唔入,即係無緣或根本不是讀 MPS 的料子,無謂強求

hkpapa852 發表於 18-11-28 14:24
小一入學報告書:

https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/prim ...

988/2 (女仔人數) - 60(軒上/下)-50 SJ JAMES-100(ST PAUL)-100(SF)-10(寶血)

以上斷估, 有174個選Marymount 約...,,有34%??

Net 12 中三大女校機會其實真的不算細。MPS唔搏大抽奬一般人幾乎冇嘜可能入到。不要指望咁易俾你叩,你以為自己個女好勁,幾廿萬張cert,Ms Ho 只會覺得你好怪獸,in 都冇得in。

CMMM 發表於 18-11-28 15:53
Net 12 中三大女校機會其實真的不算細。MPS唔搏大抽奬一般人幾乎冇嘜可能入到。不要指望咁易俾你叩,你以為 ...

幾年前好似得幾十個有得in, 無得in者包括110的校友,不知無親無故有得in的有多少個?

我女情況差唔多,入Marymount可以步行返學,我鐘意到放棄30分直入區內熱門津小,一心10分都搏後面111入Marymount,直私都是求其報左幾間,身邊個個都話我太冒險。女女雖然無考幾間但有兩個offers,自行放榜後見朋友個個失落,徹夜難眠,第二日決定註冊唔可以抽獎私小。
我會選擇俾佢叩門同插班,如果女女真係適合Marymount,或者希望在明天呢?

sawn 發表於 18-11-28 16:26
我女情況差唔多,入Marymount可以步行返學,我鐘意到放棄30分直入區內熱門津小,一心10分都搏後面111入Mary ...

策略正確,好多人乙一放mps都係有backup,當中不乏聖心、聖保祿叻女

B.B.BaBa 發表於 18-11-28 14:37
既然已有間可接受的私小在手,咁就等大抽獎吧,不要再想直資了。
就算抽唔中都可以叩門,就算叩唔入,都可 ...
樓主自己(MPS早年有女校男生嘅)或太太係咪舊生?如果係,叩門可能都機會大啲嘅,學以上話齋,叩唔入咪試插班囉,都係無緣嘅,咪小五小六時努力啲考入去MSS囉,希望在明天,一樣係好學校!

回覆 taiyeung 的帖子

其實真是掙扎好耐,放棄初心不易,但又要面對現實。最近先慢慢改變想法,能夠抓在手上的機會唔係搏彩搏翻返嚟ga,係要靠日積月累的努力爭取返嚟先踏實。

ruudi82 發表於 18-11-28 12:12
回覆 ruudi82 的帖子

再補充一點, 我都係住12網, 今年仲有個女升小一, 雖然都好心儀MPS, 但經歷過大仔扣門 ...
唔該晒你既詳細解答!!! 我都係兩個仔女係唔同gender, 不過就係大女細仔...都會開始諗下...究竟target齋校好, 定係要就埋個細既好....

jclee11002 發表於 18-11-28 11:56
如果接下來有一缐(熱門)的直資offer,我覺得應該先take offer放棄大抽獎機會而等最後再去扣門, 雖然今年 ...
想問下呢位細仔既下場係點.....

(我都係大女細仔)

12 網有邊個唔係女就心儀 Marymount 男就 St Joe, 41網就 Maryknoll 及 La Salle. 咁自己衡量自己有幾多叩門本錢 (例如中英數能力, 係咪舊生, 係咪"熱心教友"). 唔係就諗下另外兩間女校, 一d 都差. 在派位中心等攞結果那一刻, 真係驚到死.

回覆 mntabo 的帖子

Thks for your info

雲牛 發表於 18-11-28 17:24
12 網有邊個唔係女就心儀 Marymount 男就 St Joe, 41網就 Maryknoll 及 La Salle. 咁自己衡量自己有幾多叩 ...

其實,你講果3個考量點都並不重要~~~

Lojimisme 發表於 18-11-28 12:13
請問怎樣才知道自行有冇大量超收?我見當日綱上/學校門口公佈的數字是收了60個。是否要等自行註冊完成後教 ...

其實比我,今年出生率學生人數少咗,我會keep私小,搏抽Marymount ,中咗可以顧埋個細,反正有plan b。

Lojimisme 發表於 18-11-28 07:43
家住灣仔區,本身有一個次選私校offer 在手,20分自行MPS落空。將會有幾間直資陸續出offer,期待有好消息但 ...

其實你那次選私小和首選直資,心儀程度是否相差很遠?如果抽唔到MPS,讀呢間私小而之前放棄左直資,真的會覺得好唔甘心嗎?如果呢間私小都係鍾意既,我會留私小抽獎,因為你唔同完全沒backup的人,抽唔到MPS,總算為女女做了父母所能做的。而且留私小抽唔到你也可叩門,但留直資就只能叩門冇左抽獎呢個機會。當然,如果你呢間次選真係「好次」就唔好keep了

回覆 WinnieCatCat 的帖子

其實我覺得樓主真係攞到一線直資後就會有答案,未有心儀offer時都會對marymount念念不忘。
‹ 上一主題|下一主題