用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 將軍澳B1B男仔誇區選擇
go

將軍澳B1B男仔誇區選擇  

將軍澳小學級20-30 男仔,冇特異功能,有能力誇區嗎?

扒文後覺得冇機:
聖言
觀瑪
聖馬可

有其他有機嗎? (其他區都考慮)
九華?

直資:
英華?
福中?

回覆 aiho 的帖子

觀瑪福中應該有機不過觀瑪福中同同區三大英中比,應該三大英中dse成績好d
如想外區,可試港島民生

回覆 aiho 的帖子

TKO B1B 成绩想自行跨区的話,成功机会應該不高!
東区: 聖馬可,中婦,張祝珊全部都收B1A成绩
就算差小小的民生,也超看重成绩,2年前我校B1A~B成绩的学生也未能成功(TKO 一線津小)

观塘区: 聖言,保一全都只收1A

顺利天主教,观瑪,觀塘官立,蒙民偉等可能有机会

遠些少九華应该机会好微,学校雖然成绩只是1B,但名氣令不少1A生去考,競爭大,或者筲箕湾官立会有些机会!

可是,TKO 四大英中DSE成绩都比較好,又為何捨近取遠?

直资可试羅氏基金,福中,優才,真道,颜宝玲,中基等,反正可以有offer才考慮!

英華可以试,但机会甚微,朋友囝1A成绩,英文甚佳,也未能考入,因為位少又多人爭,最後自行跨区考入1A津校。

回覆 TLHE 的帖子

同意,迦密主恩成績接近聖保祿聖言。景嶺英文dse 4依幾年都~60%,已經去到1b英中英文水平

christy2011 發表於 18-11-28 06:14
回覆 aiho 的帖子

觀瑪福中應該有機不過觀瑪福中同同區三大英中比,應該三大英中dse成績好d

請問官瑪是邊間?

回覆 TLHE 的帖子

多謝詳細分析,其實我心儀宣基,自行一間應該會係其中一間,只係唔知應唔應該都往區外試一試多一間

aiho 發表於 18-11-28 01:38

扒文後覺得冇機:

有冇問下師兄師姐同樣成績入邊間參考吓

舊年我個仔級三十以外,老師評為b1a接近b1b位置, 仔&我地都首選聖馬可,次選呢,就係主恩/宣基/中婦和幾間跨區中揀,最後自二選左中婦。雖然最終衰左要等大抽獎,不過我都無後悔,始終本區既4大英中,dse成績係好,但未必可以配合到自己個仔既發展,自行搏過衰左,都叫曾經爭取過。

回覆 Chenglc 的帖子

最後去咗邊?

扒文後覺得冇機:
8 啩問句, 你小朋友好似開始呈分未?

諗諗中學目標先.

要求學術為先? 定學習自主? 男校? 男女校?

交通又是否考慮?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章

TLHE 發表於 18-11-28 07:50
回覆 aiho 的帖子

TKO B1B 成绩想自行跨区的話,成功机会應該不高!
咁睇好多b1b(甚至1c)自行都只收b1a,咁真係去考直資好過,起碼1c/b學生有得搏。

醒目開學勳章

扒文後覺得冇機:
唔同小學有唔同講法喎

回覆 hkpapa852 的帖子

未,只係research階段

Chenglc 發表於 18-11-28 10:32
舊年我個仔級三十以外,老師評為b1a接近b1b位置, 仔&我地都首選聖馬可,次選呢,就係主恩/宣基/中婦和幾間 ...

馮晴同信義會升中成績會否有分別?

hkpapa852 發表於 18-11-28 11:50
8 啩問句, 你小朋友好似開始呈分未?

諗諗中學目標先.

HKPAPA852,借位問下聖馬可同中婦你點睇?

回覆 aiho 的帖子

最後大抽獎階段入左b1b學校。中一註册當日,學校比左編號5x作爲pre-s1坐位,以同校的小學同學坐位推算,呢個應該係按呈分成績由高向低排。以自行衹收4x人計算,b1a~b1b學生要入b1b校,真係要面試表現好才行

回覆 mybryan 的帖子

信義會無提供各間中學既人數,好難比較。不過一般都係話馮派得過信

Chenglc 發表於 18-11-28 13:19
回覆 mybryan 的帖子

信義會無提供各間中學既人數,好難比較。不過一般都係話馮派得過信 ...

I c

anniellm 發表於 18-11-28 13:10
HKPAPA852,借位問下聖馬可同中婦你點睇?
學術要求:

中婦高過聖馬可少少, 但兩間DSE成績係相近, 不過兩間既DSE成績都不見得比迦密主恩優勝

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

mybryan 發表於 18-11-28 12:46
馮晴同信義會升中成績會否有分別?
3/4年前曾有人將信義會升中派位結果登出嚟, 計落約有3X%學生升讀B1中學.

馮晴近幾年, 每年都有5X%+學生升讀B1中學

有明顯差距