用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 將軍澳B1B男仔誇區選擇
樓主: aiho
go

將軍澳B1B男仔誇區選擇   [複製鏈接]

aiho 發表於 18-12-11 00:41
咁其實B1B即係區內外都冇機會,只能等大抽獎(emoji)
B1B去挑戰跨區B1A,機會接近0,未計人地本區,好多將軍澳B1A都會試誇區B1A甚至B1B!將目標放返係B1B,將軍澳四間B1未必無機會,我識人去年B1B都入到景嶺!

回覆 aiho 的帖子

咁又未必,Band1b觀塘和東區都有機會,反而TKO就冇乜機會,當然唔係最Top嗰幾間,可能係b1b-c。但要有心裡準備自行成功,就冇得抽TKO的英中。其實唔試出去,大抽獎成功機會都唔會增加,唔通真係相信升中會有誠意分?有報自行,叩門成功機會大D?我就選擇搏一搏,自行兩個都跨區,大抽獎先填區內。

回覆樓主:

宣基是否一定冇機?
如觀塘B1B 有咩選擇?

回覆 小黃豆B 的帖子

上年我校入景嶺,全都是放乙二的band1生

回覆 aiho 的帖子

個人認為b1b冇特異,宣基機會接近0。觀塘St cat,觀瑪有機,但有人認為只係得1c,睇你想唔想?

回覆 山海兒女 的帖子

印象st cat 晤係全in.論成績將軍澳英中同依兩間成績差不多

回覆 christy2011 的帖子

小女上年就係b1b,知道自行宣基一定冇望,所以只揀區外。沒想過St cat竟然有得in,最後仲成功咗。有同學考得比小女好,一心一意宣基,最後只派乙二景嶺,叩門宣基,冇得面試。

山海兒女 發表於 18-12-11 06:56
回覆 christy2011 的帖子

小女上年就係b1b,知道自行宣基一定冇望,所以只揀區外。沒想過St cat竟然有得in ...
宣基自行仲多人報過主恩,我認識一d B1A都嫌主恩校舍又舊又細 ,所以選擇報宣基。不過宣基應該會比較睇重學生特別專長,搏學生可以替學校揚名,反而主恩好似都係比較睇重學業成績。
就以我兒子學校去年派位結果睇,假如普通1B生,區內自行都係最好以景嶺或將官為目標!

回覆 山海兒女 的帖子

將軍澳四間英中自行晤易入。st cat 同景嶺成績差不多,不過英文應該景嶺強d

回覆 小黃豆B 的帖子

宣基多活動,迦密景嶺重讀書

回覆 小黃豆B 的帖子

有無18年四間英中入u %

aiho 發表於 18-12-11 00:41
咁其實B1B即係區內外都冇機會,只能等大抽獎(emoji)
都可以咁理解……除非你有特異功能或者超班面试能力
B1B 考 B1A(跨区), 机会近0
B1B 考 B1B(本区), 机会都好微,尤其TKO 区2大B1B英中自行都有好多B1A考
B1B 考 B1C (本区), 机会大些,但又唔甘心,会想博大抽獎

回覆 小黃豆B 的帖子

你囡囡覺得st catherine 如何?多不多功課測驗?由將軍澳去st catherine 要幾點出門口? 謝謝。Sorry, 應是問山海兒女

christy2011 發表於 18-12-11 07:26
回覆 小黃豆B 的帖子

有無18年四間英中入u %

無啦,我兒子都升了中學,無再關心呢d,專心讀好現在的學校就算。不過今年因為兒子有份表演,所以去了主恩簡介會,校長話三大有30-40%(實數唔記得左),但理大護理有關科目都逐漸多學生報!

多謝各位意見,我其實好想好想仔讀基督教中學,所以會諗宣基 (覺得迦密完全冇機),星期日去完景嶺又感覺一般(我非只考慮成績),即係冇咩可以選 
聽講觀瑪自行都要級十先有機,都係未必得。。。。 好苦惱

aiho 發表於 18-12-11 09:51
多謝各位意見,我其實好想好想仔讀基督教中學,所以會諗宣基 (覺得迦密完全冇機),星期日去完景嶺又感覺一 ...
宣基隨時比主恩更難入!我小朋友小學上兩年入到宣基的人數比主恩更少!

回覆 aiho 的帖子

你現在要考慮的,是如果一心一意搏宣基,唔成功,有機會係景嶺,甚至王華湘,你想唔想?一樣冇宗教。如果現在試觀瑪,蒙民偉,收咗就冇機會入宣基,你又想唔想?
九華應該連面試都冇,東九龍(滙基)會唔會試?

回覆 aa06 的帖子

小女好喜歡st cat,因為係佢自己揀的(我第一次行入st cat,係同佢注冊嗰日),我從來冇諗過佢會得。不過,開學幾個月,覺得學校真係好啱佢,雖然佢會覺得辛苦(功課比小學時多,活動又多,而且學校遠咗),但佢好enjoy 。我住近TKO MTR station ,所以通常0715出門口,學校0745係裕民坊有校巴,之前買定車票,搭一次比一張就可以。

aiho 發表於 18-12-11 09:51
多謝各位意見,我其實好想好想仔讀基督教中學,所以會諗宣基 (覺得迦密完全冇機),星期日去完景嶺又感覺一 ...
想讀基督教中學點解諗觀瑪? 觀瑪係天主教

觀塘區只有蒙民偉係基督教B1中學 (不過佢唔比宣基/景嶺好)

反而可以考慮遠一點, 黃大仙協和, 東區既港島民生/聖馬可

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 山海兒女 的帖子

七點三出門口又唔錯喎,校車每程貴嗎?囡囡讀成點?
‹ 上一主題|下一主題