用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 將軍澳B1B男仔誇區選擇
樓主: aiho
go

將軍澳B1B男仔誇區選擇  

Chenglc 發表於 18-12-2 13:55
東區網好過將軍澳網好多,學樓上網友話齋,用嘉諾撒做保險線去抽,收獲應該唔錯 ...

嘉諾撒好咩?

回覆 ChungMelody 的帖子

校風好好1C女校

christy2011 發表於 18-12-2 10:36
回覆 tpmon 的帖子

官瑪dse 成績不及將軍澳1c 宣基景嶺

有冇statistics 証明?

可惜hkpapa852 對這兩間數據不多。

christy2011 發表於 18-12-2 19:55

校風好好1C女校

1B 嚟!有冇人讀過?是否冇咁谷?

宣基官網有各科Level 4 %景嶺官網有主科Level 4%, 早前有人post麻校內學生才知嘅dse 各科des 成績

主科dse Level 4 中/英/數/通識

官瑪(1B)   : ~43%/50%/60%/50%
嘉諾撤(1B) : 58%/38%/50%/50%

景嶺(1C)   : 65%/59%/65%/47.5%

宣基 (1C)  : 61%/48%/63%/70%

christy2011 發表於 18-12-3 06:26

宣基官網有各科Level 4 %景嶺官網有主科Level 4%, 早前有人post麻校內學生才知嘅dse 各 ...

你冇quote 官瑪 DSE statistics wo

官瑪主科 dse Level 4

中/英/數/通識: ~43% / 50% / 60% / 50%

https://www.ktmc.edu.hk/uploads/files/Page%20Content%20Files/Academics/HKDSE_2018_analysis.pdf

christy2011 發表於 18-12-3 10:53

官瑪主科 dse Level 4 中/英/數/通識: ~43% / 50% / 60% / 50%
咦,終於出咗啦!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 christy2011 的帖子

唔好意思,不太明白為何前兩間學校主科,特別是英文科 DSE 4+ % 不高,仍標誌為 1B 呢?

manmonster 發表於 18-12-3 18:13

唔好意思,不太明白為何前兩間學校主科,特別是英文科 DSE 4+ % 不高,仍標誌為  ...
坊間認為既banding同實際表現
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

係,其實四間都係好學校,入到其中一間都開心

回覆 hkpapa852 的帖子

係,官瑪都登麻dse 成績

其實將軍澳的四間英中都是唔錯的, 只是好多人以為外區的學校勁的. 我相信假以時日, 將軍澳的英中會越來越好的.

回覆 aa06 的帖子

回覆樓主

咁其實將軍澳同聖馬可和大坑真光,又有冇得比呢?是否區外這兩間強些?
大家對大坑真光又有咩評論呢?
謝謝(emoji)(emoji)
hello

waitingbaby2006 發表於 18-12-3 22:53
咁其實將軍澳同聖馬可和大坑真光,又有冇得比呢?是否區外這兩間強些?
謝謝 ...

大坑香港真光(女校)和油麻地真光女(女校)都是好中學。

聖馬可(男女校)是東區一間好中學。

以上的中學知名度比任何一間將軍澳中學好。

waitingbaby2006 發表於 18-12-3 22:53
謝謝 ...
將軍澳我唔熟, 不過我知聖馬可去年的DSE成績大跌. 唔知發生乜事. 大坑真光就一向好穩定. 校風非常好, 唔會太谷.

pccw2017 發表於 18-12-4 21:58
將軍澳我唔熟, 不過我知聖馬可去年的DSE成績大跌. 唔知發生乜事. 大坑真光就一向好穩定. 校風非常好, 唔會 ...

今年真光成績升了。咁,你知唔知真光有咩課外活動?
hello