用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如轉校,有乜選擇
go

如轉校,有乜選擇  

小女小一,讀津女校,剛考完試成績好差,英文啱啱合格,中文吾合格,仲要好低分得30,數吾合格得50分。可能要轉校,但吾知轉邊間好,大家有乜意見呢?

happyheart 發表於 18-11-27 22:58
小女小一,讀band one 津女校,剛考完試成績好差,英文啱啱合格,中文吾合格,仲要好低分得30,數吾合格得5 ...

好多小一第一次考試都係唔理想,所以未必要咁嚴重到要轉校,試試有無方法解決?
你覺得邊方面出了問題?

小女小一,讀band one 津女校,剛考完試成績好差,英文啱啱合格,中文吾合格,仲要好低分得30,數吾合格得5 ...

第一次,睇埋下學期,同大囡定細囡

有朋友由轉去德萃,聽說不錯

回覆樓主:

第一次考試成績不能作準。正如樓上所言,原因是什麼?不用咁快就諗到轉校。

考試前溫書情況如何?平時功課和測驗是否跟得上?

Fish777 發表於 18-11-28 07:38

唔洗叫人轉,轉呢d學校以後比咩成績人地睇,轉反出來都難

Felix223 發表於 18-11-27 23:09
好多小一第一次考試都係唔理想,所以未必要咁嚴重到要轉校,試試有無方法解決?
你覺得邊方面出了問題?
...

agree,尤其是名津,考試一定深。樓主㨂得這種學校,預咗吧。

寶貝豬媽媽    發表於 18-12-1 12:39
寶貝豬媽媽    發表於 18-12-1 12:39
天助自助者,  別再怨天尤人

唔洗太擔心, 我囡小一第一次測驗周, 所有課都係岩岩合格, 主要係happy幼稚園上所以未試過默書考試, 所以唔係太識睇題目, 之後佢一月考試已經跟上, 下學期成績都無問題。

你先了解小朋友問題在那方面先, 再努力, 睇定d先。

Mrs.Luckycat 發表於 18-11-28 08:10
agree,尤其是名津,考試一定深。樓主㨂得這種學校,預咗吧。

其實小一生上學期此現象好正常,就算普通小學都差不多,英文合格即不是大問題,反而中文得三十分,樓主你要平日跟貼D女兒的中文科,認字不足、造字、仿句、閲讀理解..看看邊part 項目比較失分,去重點改善。唔係,比你轉去另一間「普通小學」一樣係中文科唔合格。轉校,真的唔需要。

轉校只係逃避問題,應要協助小朋友,諗吓點改善。

否則去邊間都死。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Felix223 發表於 18-11-28 08:22
其實小一生上學期此現象好正常,就算普通小學都差不多,英文合格即不是大問題,反而中文得三十分,樓主你 ...

不要誤信普通小學就容易合格,普通小學的英文水平可能比一線較低,主要原因小朋友家庭語境較弱,但中文方面,有些家長真係可以話臥虎藏龍,這些家長的小朋友的中文真係超班。

班主任有無講咩?而家先11月,仲有得追,未必一定打定輸數。不過如果下半年仲有兩科主科唔合格,留班的話,你接受嗎?

追番上去、留班、轉校,都係選擇,有好有壞。

LeeCC 發表於 18-11-28 08:50
不要誤信普通小學就容易合格,普通小學的英文水平可能比一線較低,主要原因小朋友家庭語境較弱,但中文方 ...

普通小學d中文、數學、常識都攞你命!我今年仔剛升小一,深深體會到...開學初期,因為係用中文,都係重災區!我仔其他幼稚園同學仔不論去直資/名津一樣遇到呢d情況,反而D現時同班同學仔多是有學券幼稚園上,中文早有一定程度,佢哋會成績好d。

回覆樓主:

最緊要係小朋友點諗? 而家是否喜歡返學? 要考慮小朋友身心健康。

個人認為無須太介意是否band 1 小學,開心上學對往後的學習是最緊要。

回覆 Fish777 的帖子

德萃好易入?

回覆 ret818 的帖子

我都想問問,我女兒小三,想同佢轉校,音樂上有天份,但讀書沒有興趣,有小聰明的,有什麼學校適合?

ret818 發表於 18-11-28 12:32
回覆 ret818 的帖子

我都想問問,我女兒小三,想同佢轉校,音樂上有天份,但讀書沒有興趣,有小聰明的,有 ...

音小

你抽入? 叩門入?

好難得的機會有得讀!

你再唔得,佢會叫你走,唔洗咁早自己走。

回覆樓主:

樓主只想及早找到合適佢小朋友的學校。

其實除了考試成績唔理想,平日上堂,做功課和默書有沒問題?

Fish777 發表於 18-11-28 07:38

有朋友GH 半年頂吾住, 插德萃, 讀得開心好多。