用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如轉校,有乜選擇
樓主: happyheart
go

如轉校,有乜選擇  

如果小朋友返學學既嘢係一早識晒, 要應付當然無乜難度.

但如果長期係咁, 咁返學做乜呢? 係咪應該轉去托兒所好D呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

mcl203 發表於 19-1-24 16:06
教育小朋友,事事要有岩定錯,呢D咪係個人意願要成為他人必做既行為常態化囉~~~

我認為我KG教得淺,你 ...

我上一句仲回緊你"而且唔知啱定錯", 點解你又會總結出"事事要有啱定錯"?   定係我視障睇錯?! otherwise一定係我有障礙理解唔到。。。好深呀!

回覆樓主:

我覺得提前準備冇問題, 尤其是想入例如樓主個女讀緊嗰間女名津, 可以在幼稚園時期循序漸進地慢慢教佢, 唔需要話一下子谷, 佢適應咗上到小學就唔會覺得咁辛苦. 估計可能是因為樓主母校諗住入硬有學校收所以就冇咁緊張, 但其實就算畀你入到, 課程一下子咁深跟唔上係好正常, 所以提前準備係必須. 如果不準備上到去乜嘢都唔識同學又叻過佢, 對佢自信心同情緒亦都唔好. 不過事已至此唯有幫多些, 自己教多啲等佢明白同埋適應, 而不是馬上考慮轉校.

Elenalan 發表於 19-1-24 16:11
我上一句仲回緊你"而且唔知啱定錯", 點解你又會總結出"事事要有啱定錯"?   定係我視障睇錯?! ot ...

若事事係無對或錯,何須強求對或錯。你對=/=我錯,我對=/=你錯~~~

hkpapa852 發表於 19-1-24 16:09

但如果長期係咁, 咁返學做乜呢? 係咪應該轉去托兒 ...

只係講緊數學一A上册內容,點解會扯到長期學習呢?

mcl203 發表於 19-1-24 16:09
所以咪個人標準去常態化囉,點解唔學我,學我一定無問題~~~
喂,你果位係公子,我果位係港女,點學呀~ ...

我又咁講,通常初小女仔會比男仔學野醒d,係通常,EK當然大有人在個仔係特別醒/定,讀書方面唔擔心,所以初小多數成績比較好是女生,d女生又好教d又聽話,但每個學生起步/開竅的時候係唔同,所以不可以話跟不上便是學障!
有d仔可能去到初中先開竅,都無計。只要家長肯陪小朋友去面對同解決,慢慢來便會有改善。

hkpapa852 發表於 19-1-24 16:09

但如果長期係咁, 咁返學做乜呢? 係咪應該轉去托兒 ...

其實好多小朋友都係超前學習, 我認為返學主要係學社交同情緒管理, 學習溝通和交朋友.

Felix223 發表於 19-1-24 16:19
我又咁講,通常初小女仔會比男仔學野醒d,係通常,EK當然大有人在個仔係特別醒/定,讀書方面唔擔心,所以 ...

唔可以咁既,一係用你果套,一係用我果套,一定要有常態化,要統一標準,當中必要分對錯~~~

mcl203 發表於 19-1-24 16:15
若事事係無對或錯,何須強求對或錯。你對=/=我錯,我對=/=你錯~~~
...

我睇法係,唔係事事,係總有某d事冇絕對嘅對錯,例如而家討論嘅育兒/教學方向,只有是否適合(自己覺得啱聽咪take, 唔啱咪當見識)。如果自信絕不介意孩子「完全跟唔上」學習只係時間問題,冇現實問題(e.g.留班/勸退),甚至在意現實,絕對冇任何問題。

mcl203 發表於 19-1-24 16:15
...

呀....我剛翻睇你呢條留言,我先覺得自己有d搭錯線?! 乜你嘅「你」和「我」係指你和我?!

失覺哂,我真係冇意圖去證明你錯(我初來ek連你有幾big potato我都唔識有怪莫怪),我都話連自啱定錯都唔知lor,而且我只係淺窄眼光去了解幼稚園課程(我真係唔知有d幼稚園冇教順數倒數10以內組合加減)。sorry我要clarify一直冇以"證明你錯"為我發言目的,你係咁回我咪又係咁回你搞到接龍咁lor

Elenalan 發表於 19-1-24 16:38
呀....我剛翻睇你呢條留言,我先覺得自己有d搭錯線?!  乜你嘅「你」和「我」係指你和我?!

失覺哂 ...

吹水吹水~~~

IloveJJ 發表於 19-1-24 14:28
唔好一聽到「學障」就咁驚訝!事實上有好多小朋友有學障,讀寫障礙、專注力不足,都可以叫學障,家長唔認清 ...

你大仔......成績好似非常ok喎.....如果專注力不足,應該唔會有咁好成績喎.....咁都要看精神科醫生!
天助自助者,  別再怨天尤人

香港學位是留比有準備的人,大家接受現實吧,另有高人講過:沒有唔得的學生只有唔得的家長

MrBeast 發表於 19-1-24 16:43
香港學位是留比有準備的人,大家接受現實吧,另有高人講過:沒有唔得的學生只有唔得的家長 ...

個問題係小一唔會咁快判死罪!

Felix223 發表於 19-1-24 16:54

其實「完全跟唔上」唔係死罪,小一啫,只要家長接受就得。我補過一個學生,小三都仲係全科肥佬,到小四已可追番,中學上番B1。凡事都有可能。

Felix223 發表於 19-1-24 16:54

但影響深遠,要盡早處理。
ps 曾經我都是pro happy kg, 但三年happy 換來6年痛苦,唔底啊

IloveJJ 發表於 19-1-24 14:28
唔好一聽到「學障」就咁驚訝!事實上有好多小朋友有學障,讀寫障礙、專注力不足,都可以叫學障,家長唔認清 ...

真係好驚訝。幼稚園學過的數,小一skip 左唔重溫,便是學障。

咁我以前肯定係智障。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

MrBeast 發表於 19-1-24 17:50
ps 曾經我都是pro happy kg, 但三年happy 換來6年痛苦,唔底啊
...

我見過有D一早處理好,去到中小就已被處理左,高小遠遠先見到佢~~~

shadeslayer 發表於 19-1-24 17:51
真係好驚訝。幼稚園學過的數,小一skip 左唔重溫,便是學障。

咁我以前肯定係智障。

學校唔溫自己唔可以重溫咩? 定係為啖氣要企硬,由得佢「完全跟唔上」(我理解=唔合格)然後怨學校? 如果怨係有用都幾好呀,work就得。

MrBeast 發表於 19-1-24 17:50
...

認真D講,個人經驗,其實真係要睇小朋友學習態度,和練馬師既經驗和功力,唔一定要狂操C谷。

自己小朋友曾經係一二班輕鬆練跑,都有D Place,OK得。 某年,自降落七班,仲輕鬆D跑,又得,又見識多左。又到某年,又自行申請上番一二班跑,仲去狂操游水,原來又跟得番喎,又有Place,又得。宜家轉左馬房多年,練馬師中意硬操,又可以喎,有辦法應對。

所以我只會重視態度,操鬥志,從來都係教小朋友技不如人非重點,去盡先輸問心無愧,輸左理得佢,最重要係睇自己。

小一二問前途,早左D瓜~~~