用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如轉校,有乜選擇
樓主: happyheart
go

如轉校,有乜選擇   [複製鏈接]

Elenalan 發表於 19-1-24 12:38
你意思係你仔幼稚園沒有教「順數、倒數、單雙數、數字組合、10以內基本加減」?
因為我女係讀學卷校, 坊間 ...

佢間幼稚園,唔會好formal咁學習順數、例數等。我知道佢地有玩「火箭倒數」。
所謂「加數」,真係去到好後期才「玩」。
佢地真的在遊戲中學習。沒有操練。老師亦沒有與我們討論「學術」。
天助自助者,  別再怨天尤人

shadeslayer 發表於 19-1-24 13:06
學習係要不斷 reinforce 知識。如果無需要,書商為何不取消1A?

我從來冇贊成過學校要skip 1上A, 我只係指出與其靠學校, 家長都有責任幫孩子適應, 早d了解學習問題, 就唔會造成「完全跟唔上」o既後果。

Elenalan 發表於 19-1-24 13:06
我可能真係唔了解, 所以我咪有疑問, 呢d唔係一早o係幼稚園就教哂? 我覺得如果有教, 幼稚園當時老師亦有評 ...

所以話你間KG係谷既系列囉,我地果間都算港島好出名㗎,睇番K3評估,都係去到1-12加數,1-10減數D簡單野。咪當佢地流呀,男女各30,>95%升強校,算弱既係去基灣級數,8個DB,8個SPC,9個MPS,仲有SPCC,SSC,RC,SC,SH,DGJS,國際,上到小學一樣得~~~

Mrs.Luckycat 發表於 19-1-24 13:09
佢間幼稚園,唔會好formal咁學習順數、例數等。我知道佢地有玩「火箭倒數」。
所謂「加數」,真係去到好後 ...

咁同我女間幼兒園類似, 堂上用遊戲(e.g.角色扮演購物), 家課主要用填色工作紙。
不過去到k3下學期尾, 我地有為期幾週o既小一適應課程, 以小一上課時間表為藍本, 以及每日俾幾樣家課(當中包括模擬抄寫、簡單加減數(3-4條)。

mcl203 發表於 19-1-24 13:13
所以話你間KG係谷既系列囉,我地果間都算港島好出名㗎,睇番K3評估,都係去到1-12加數,1-10減數D簡單野。 ...

請你睇下我上條回覆, 咁都叫谷?
我地K3下學期先有簡單10以內加減

mcl203 發表於 19-1-24 13:13
所以話你間KG係谷既系列囉,我地果間都算港島好出名㗎,睇番K3評估,都係去到1-12加數,1-10減數D簡單野。 ...

你是否特別喜歡以名校來衡量教學成效? (我見你成日講校名)?

subb 發表於 19-1-24 09:11
都係, 我女有D幼稚園同學,
只是一般2線小學, 但小一 數學1上A唔教,
一開始是1上B, 原因是1上A是幼稚園已 ...

咁樣係教快半年,學校應該講清楚,家長自行判斷。

但此風不可長。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

Elenalan 發表於 19-1-24 13:19
你是否特別喜歡以名校來衡量教學成效? (我見你成日講校名)?

你知邊間?~~~

mcl203 發表於 19-1-24 13:20
你知邊間?~~~
8個DB,8個SPC,9個MPS,仲有SPCC,SSC,RC,SC,SH,DGJS,國際,上到小學一樣得~~~

以上呢d我冇本事讀, 我都識o既

IloveJJ 發表於 19-1-24 10:17
樓主話幼稚園係Happy school,但有出去上中英數,咁其實已比好多人有準備,咁都咁低分,我會覺得佢女能力 ...

你個仔唔會唔合格,便想像學障兒才唔合格?

讀唔到教快半年數學的6歲兒,便推出可能係學障?

呢個世界變左好多。

Elenalan 發表於 19-1-24 13:21
8個DB,8個SPC,9個MPS,仲有SPCC,SSC,RC,SC,SH,DGJS,國際,上到小學一樣得~~~

以上呢d我冇本事 ...

人地係入左呢D喎,唔通要我幫佢地改名?我指呢D咁富有經驗既小學,都係從基本開始教,唔會視學生係學障兒童囉~~~

shadeslayer 發表於 19-1-24 13:19
咁樣係教快半年,學校應該講清楚,家長自行判斷。

但此風不可長。

此風絕不可長! 同意!
但如果成個區o既津校都係咁上下(冇完全skip書唔教已經比較好), 你對津校o既家長有何意見去幫佢地?
轉校? 讀IS? 移民?

我係積極o既消極派, 與其(短時間)改變唔到現況, 我寧願自己付出多d去幫孩子適應。

Elenalan 發表於 19-1-24 13:26
此風絕不可長! 同意!
但如果成個區o既津校都係咁上下(冇完全skip書唔教已經比較好), 你對津校o既家長有何 ...

咁你個小朋友之前幼小唔谷,你自己谷定先??

shadeslayer 發表於 19-1-24 13:22

你個仔唔會唔合格,便想像學障兒才唔合格?

如果教快半年係指從未學過o既課程, 你o既意見係合理。
現在係講緊幼稚園有教過, 所以某d小學選擇skip (冇話skip係o岩), 如果因為咁造成「完全跟唔上」(唔係「合格但分數不高」), 作為家長係咪都要諗下自己有冇責任, 可以做好d呢? 只係指責學校, 學校又唔會為你一人而活, 都解決唔到眼前問題。

Elenalan 發表於 19-1-24 10:45
我地學校冇skip 數學一上A, 不過會好快就教完, 當溫習。我覺得如果學校skip 1上A, 家長都可以幫孩子溫番幼 ...

對兒童認知有認識的人也知兒童學習的 spiral learning 。老師唔教的就唔叫「放教」,家長唔溫就叫「放養」?

咁老師使鬼要讀教育?使鬼咁高人工?

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

Felix223 發表於 19-1-24 13:29
咁你個小朋友之前幼小唔谷,你自己谷定先??

幼稚園冇做過任何額外數學練習, 亦從沒有補數。
小一第一學段第一次小測前做過兩個數學練習(因為怕佢唔識計時做卷, 我女一向手腳慢冇時間觀念), 之後都冇做額外數學練習, 因為覺得學校o既堂課和功課都足夠應付了。咁算唔算谷?

我唔敢講之後我會唔會再俾佢做額外練習, 但我暫時未覺得有需要。

有閱讀習慣算唔算「軟谷」? 佢六歲, 已經自己揀書睇了, 我只係負責帶佢去圖書館或者書局俾$就算買書都要問佢意見鍾唔鍾意先買。

AndrewHo_FB 發表於 19-1-24 13:03
如果要轉上一線小學, 可能要考全級頭三名, 不然的話可能連面試機會也沒有.

如要轉入三缐的, 你們又是否願 ...

呢個世界,總有 B2/3 學生。個個以為自己孩子一定B1,個個谷,死谷的心態,係教育亂象的原因之一。

Elenalan 發表於 19-1-24 13:06
我可能真係唔了解, 所以我咪有疑問, 呢d唔係一早o係幼稚園就教哂? 我覺得如果有教, 幼稚園當時老師亦有評 ...

大人學野,也不一是學一次記得幾年,有邊個唔係考試識一百分,一個月後可能得90分。

咁難理解嗎?

shadeslayer 發表於 19-1-24 13:33
對兒童認知有認識的人也知兒童學習的 spiral learning 。老師唔教的就唔叫「放教」,家長唔溫就叫「放養」 ...

一個老師有冇權自己決定skip定唔skip 1上A?
你o既理論一向非常觀念正確和理想, 但現實問題仍然要用現實方法去解決。

我指放養, 係完全唔考慮小一適應問題, 只係將Happy一字放大, happy school等於學校學左d乜家長都唔需要理? 如果一早就知要升讀津小, 家長應該都要諗下將來要面對o既學習問題。一係心態上從容面對, 唔好理其他人步伐。如果做唔到咁從容自若, 就要做好準備功夫, 否則只係苦了孩子(因為家長o既心情和壓力, 小孩子絕對感受到)。

Elenalan 發表於 19-1-24 13:11
我從來冇贊成過學校要skip 1上A, 我只係指出與其靠學校, 家長都有責任幫孩子適應, 早d了解學習問題, 就唔 ...

點解某孩子不能在小一數學,跟到教快的數學課程,便是「有學習問題」?點解某孩子需要在小一數學1A上重溫,便被視為學習問題,學障?

我問你會考各科,你係未 100% 記得?如果你唔記得10%,係咩問題?學習問題定學障?

老實說,好得人驚。

‹ 上一主題|下一主題