用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如轉校,有乜選擇
樓主: happyheart
go

如轉校,有乜選擇  

IloveJJ 發表於 18-11-30 12:09
「點解而家小一咁難」,「同TSA有關」。如果家長抱著咁既心態,你都係轉去寶校啱啲。
事實上,只有寶校先 ...

我認同當人人去準備,而你卻乜都吾做,純呻學校有幾難。其實未必你小朋友問題,只是d 人不斷進步姐

回覆樓主:

樓主不用灰心,慢慢陪囡囡,觀察傳統學校嘅優點和缺點。入程度高的小學,再上band one中學不是唯一出路。看見現在不少小朋友有各樣情緒問題,沒有被肯定的經驗,如何有信心的去面對一路上的挑戰?

回覆樓主:

其實沒有绝對好的學校,識人入到DGS ,父母很開心,小朋友一路成績也Ok,點知原來個囡每日都面對不同壓力和競爭,日積月累,到高中更出現嚴重失眠,父母才知她有抑鬱,咁DGS對於小朋友是否一間好學校。
其實都係一句,沒有绝對好的學校,只有適合的學校。最重要小朋友返學開心。

謝謝你們有鼓勵性的説話。當然我會同佢溫習和配合補習,只怕她短期內未能發揮水準啫!到時再算喇!

happyheart 發表於 18-11-27 22:58
小女小一,讀band one 津女校,剛考完試成績好差,英文啱啱合格,中文吾合格,仲要好低分得30,數吾合格得5 ...

一次考試就要轉校?

樓主你小一就咁,如果小二更加令你驚,我女小一除左有次數學七字頭外,大多數八九十分以上,前提下冇乜點溫習,但現在小二第一次評估完真想嘔血(又是冇乜溫習),現在諗下點幫佢中文

happyheart 發表於 18-11-28 22:46
我就係冇唸過原來小一咁難!阿女幼園係happy school 但都有出去上中英數,我女吾喜歡寫中文字,寫得好慢, ...

我女也是,現在5年級一樣做功課做曬d時間,沒時間温書。原因也是一個慢字!

happyheart 發表於 18-12-1 02:22
謝謝你們有鼓勵性的説話。當然我會同佢溫習和配合補習,只怕她短期內未能發揮水準啫!到時再算喇! ...

我也明白你的心情,因我女也是一線小學而且女校。
每個小朋友發展唔同,只要她在學校讀得開心和有自信,相信成績慢慢好起來。
讀書成績唔好睇得咁重,人生路上還有漫漫長路,總有出路。
做媽媽都要放鬆下!一起努力。
唔好放棄,小朋友是自己,自己其實應該最清楚自己的女兒。
天主保佑!

你女學校有讀卷嗎? 要留意如果上學期有讀卷而下學期唔讀卷會更慘烈, 盡早教佢認讀題目.

shirley2014 發表於 18-12-1 22:44
樓主你小一就咁,如果小二更加令你驚,我女小一除左有次數學七字頭外,大多數八九十分以上,前提下冇乜點溫 ...

朋友,同道中人。
小囡小一,測驗考試前一星期溫習,基本上8 或9 字頭,

小二,第一次測驗,中閲全炒,其他7 , 8,9字頭。。。

真係心血少D都暈低

回覆 happyheart 的帖子

我有兩個小朋友, 由於性格能力不一樣, 兩個係讀不同小學.  細仔今年讀小一, 9月開學時我同仔講出我對他小一的期望.

1/ 抄齊手冊, 做齊功課
2/ 自己執書包
3/ 每日分享學校生活
4/ 願意溫習
5/ 默書, 測驗, 考試合格就可以 (有一次第二日有默書和測驗, 佢溫書溫到發脾氣, 我同佢講自明佢好努力, 但今次只係第一次測驗, 又撞默書, 盡力做就可以, 我可以容許你一次零雞蛋^_^)

上學期快完結, 抄漏手冊, 欠帶功課, 欠帶書, 默書唔合格, 測驗唔合格, 乜都試過.  我在伴讀, 陪讀, 傾計過程中見證佢每日都在進步, 這些比成績表上的數字更重要和令人珍惜吧.

crysta2l    發表於 19-1-24 12:20
ppmmbb    發表於 18-12-19 09:47

happyheart 發表於 18-11-28 22:46
我就係冇唸過原來小一咁難!阿女幼園係happy school 但都有出去上中英數,我女吾喜歡寫中文字,寫得好慢, ...
先攪清楚係唔識, 定係識但唔夠時間做
因為你都話佢寫得慢

慢既, 教佢先做寫少啲字既部份, 如MC之類, 唔好做成句寫既重組句子

回覆 happyheart 的帖子

我都好氣餒,唔知點幫佢。中數6字頭,英7字頭,常4字頭。佢態度係OK,但平時真係應付得默書功課,已經無時間預備其他野。大人返工都要抖下氣,小朋友跟本放學都無得抖。

回覆 ngokwan 的帖子

exactly,已經有有出去學中文都係閱讀理解全炒。今次小二考完好大打激。中常都炒埋。

回覆 ngokwan 的帖子

你女已好叻

只是小一上學期, 比D 時間她去適應 !

小朋友是可能發揮無限可能的

我小朋友在小一, 印象中小一, 只有常識測考是合格,其他全抄
默書除了第1-2次默, 之後未試過合格, 到改了加分制, 才合格 !

到現在小二
眼見他一路一路在進步中架 ! 雖然仍然未見家鄉, 仍是紅紅紅
但輸分不輸人, 有讀未為輸, 仍然有大把時間去進步空間 !

crysta2l    發表於 19-1-24 12:21

回覆 subb 的帖子

我地愁爆!吾合格要留級的

衣家程度難咗咁多,以6-7 歳嘅小童認知和專注,根本冇可能咁樣。真係好吾鍾意衣家啲學制。

happyheart 發表於 19-1-23 18:13
衣家程度難咗咁多,以6-7 歳嘅小童認知和專注,根本冇可能咁樣。真係好吾鍾意衣家啲學制。 ...

你當初揀神津都係鐘意佢程度夠啫⋯⋯為左學校,都要讀。

真係頂唔到,自然要走

bananaGi 發表於 19-1-23 19:51
你當初揀神津都係鐘意佢程度夠啫⋯⋯為左學校,都要讀。

真係頂唔到,自然要走

貪學校夠深,香港家長就是太多盲目的這樣想,得罪講句,係孩子痛苦的來源。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.