用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如轉校,有乜選擇
樓主: happyheart
go

如轉校,有乜選擇  

shadeslayer 發表於 19-1-26 11:59

In general 咁講,所有呢D和阿媽女人一樣,也無錯。重 ...

適當時候做適當事,呢句都係屬於“呀媽係女人” 喎,哈哈!

retriever 發表於 19-2-3 08:26
適當時候做適當事,呢句都係屬於“呀媽係女人” 喎,哈哈!

重好意思哈哈我。當然不是,你看不出分別?

阿媽「必然」是女人。

捱苦,不死掉,也「必然」可練得更好的抗逆能力。

教育上適當的事,在香港是否「必然」的適當時間做?

happyheart 發表於 18-11-27 22:58
小女小一,讀津女校,剛考完試成績好差,英文啱啱合格,中文吾合格,仲要好低分得30,數吾合格得50分。可能 ...

平時自己有沒有跟她功課?

有看過試卷她失分地方是什麼?

老師給你的意見是什麼?

現在的小學不少是吹毛求疵的,未必都是孩子的錯。看清楚問題,如果學校真不適合,勉強也沒幸福。

我返嚟喇!此年真是地獄生活,第二學期已經比我追到全部合格,最後學期中作差小小有58,但終於比我拉到全部合格。感謝老師們幫手追程度,各位媽媽和小朋友加油!

小小心得分享:如果睇開英文故事書就要轉中文喇!拆部首去認字和記字,訓練小朋友速讀和速寫(當玩遊戲學習),背造句功課的造句;都可以幫到提升中文。

持之以恆    發表於 19-7-12 18:18

happyheart 發表於 19-7-11 01:32
我返嚟喇!此年真是地獄生活,第二學期已經比我追到全部合格,最後學期中作差小小有58,但終於比我拉到全部 ...

恭喜!

我返嚟喇!此年真是地獄生活,第二學期已經比我追到全部合格,最後學期中作差小小有58,但終於比我拉到全部 ...

恭喜!謝謝分享
我都係呀,今年都好難捱,但仔每次考試都有進步,我地都好開心

Felix223 發表於 19-7-12 00:47
恭喜!

恭喜苦盡甘來,哈哈!

恭喜。 你這個方法我們也有用,阿仔已經斷絕英文書2年,中文仍在努力中。大家一齊加油.......

wongtw 發表於 19-7-12 16:15
恭喜。 你這個方法我們也有用,阿仔已經斷絕英文書2年,中文仍在努力中。大家一齊加油.......
...

唉,我女小一,中文好,會睇動物農莊,騎鵝旅行記果D書,但好驚英文書,掂都唔想掂,英文考試靠溫,都有9字頭,但唔肯講

回覆 十分鐘 的帖子

趁還細,找一啲有外國小朋友的公園去玩,或者英文玩樂班上下,玩玩下便會開口,到時便好辦了,阿仔的英文同普通話,大部份都是從遊戲中學會的。

wongtw 發表於 19-7-12 17:01
回覆 十分鐘 的帖子

趁還細,找一啲有外國小朋友的公園去玩,或者英文玩樂班上下,玩玩下便會開口,到時便 ...

好想識D外國家庭,互相教中文同英文,我小朋友中文真係被我教得好好。

wongtw 發表於 19-7-12 17:01
回覆 十分鐘 的帖子

趁還細,找一啲有外國小朋友的公園去玩,或者英文玩樂班上下,玩玩下便會開口,到時便 ...

好羨慕吖,我囡肯講就好了。

十分鐘 發表於 19-7-12 18:01
好羨慕吖,我囡肯講就好了。
如果是住在近20年來起的私人屋苑,會所裡面的兒童遊戲室應該是個好地方,基本上是聯合國,一有時間便入去玩2,3小時,小朋友熟識後便會一起玩,強身健體又能學懂語言,不過小一咁大個應該入不到BB場,要去兒童場玩。如果無,可以找私人屋苑的朋友借住戶證入去玩,我以前也有另兩個會所的住戶證,因為玩得多悶要轉場,大家交換地方玩。

中文真係不容忽視,識讀吾得於識解。媽媽們都仲要解埋。