用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如轉校,有乜選擇
樓主: happyheart
go

如轉校,有乜選擇   [複製鏈接]

回覆 shadeslayer 的帖子

人人對成績和態度的要求都唔同,邊可能滿足到全世界,做父母覺得ok就得。

回覆 IloveJJ 的帖子

咁你勸吓佢都好。希望佢仔捱到中學,佢媽見佢大個會收斂吓。

IloveJJ 發表於 19-1-25 10:38
我覺得佢害咗個仔,明明佢可以唔駛咁差,佢砌transformers 好叻,學奧數都叻,我覺得佢應該有啲特別才能, ...

佢可能同呀女有D似。佢如果出生於我的家庭,故事可能大不同。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

Jane1983 發表於 19-1-25 10:44

人人對成績和態度的要求都唔同,邊可能滿足到全世界,做父母覺得ok就得。

我覺得香港不少家長的學術要求太高太早,是痛苦的來源。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

父母係責無旁貸。我係精益求精的家長,唔係唔睇成績無所謂咁清高。但要求太高太早,恐怕係適得其反,destroy value,對小朋友無好處。
搵佢適合的土壤,日日用心教佢,啟發佢鼓勵佢,日積月累。無身體問題,你話咁都三科主科肥兩科,我就唔信。

IloveJJ 發表於 19-1-25 09:19
你嗰個係咪都要睇物理治療?
當年上協康眼動協調班op 察覺到弱所以叫我們上兩堂私中,教左點做之後就自己在家繼續做。其實之前有評估過都話大肌弱,不過有其他更弱的小朋友冇位比我們,我又冇繼續跟進

Elenalan 發表於 19-1-25 08:19
成個post你呢個comment最有意義  (我認我廢話多)! 同意態度培養,父母唔止要了解更要評估學校課程和 ...

俗話說:態度代表高度ma,marshmallow experiment 指出了自控能力的重要,既然iq 我控制唔到就退而其次玩 eq ,其餘個d閲讀習慣就阿媽係女人⋯

IloveJJ 發表於 19-1-25 09:28
...我朋友,個仔有專注力不足,但其實好聰明,但佢要讀SFA, 佢要用繩搏住嚟溫書,但都成績唔好。老師話佢唔守規則,咩唔留心、玩文具,其實同我仔咪一樣,但佢就日日為咗咁鬧仔。個細路返學返屋企都被人鬧,讀書成績又唔好。叫佢轉淺既學校又唔肯
真是以為這些情節睇戲先見到
與其係咁你朋友不如搵e生開藥

Jane1983 發表於 19-1-25 12:09

父母係責無旁貸。我係精益求精的家長,唔係唔睇成績無所謂咁清高。但要求太高太 ...

父母的責任,就是為未成年子女作出合適的判斷。

正常智力的孩子,有肥沃的土壤,農夫適心照料,應該長得很好。

一些現代家長的問題,是失去判斷摳苗助長定適心照顧的能力。

Jane1983    發表於 19-1-25 12:30

mcl203 發表於 19-1-24 14:31
幼稚園溫甚麼書?都無測考~~~

年輕人 你實在太年輕。

雖然學卷幼稚園,都要認字,都要識下數字概念,加數...

如果
個個字都認唔到,老師係會叫家長幫下手... 咁你算唔算溫下書?

bananaGi 發表於 19-1-25 12:34
年輕人 你實在太年輕。

雖然學卷幼稚園,都要認字,都要識下數字概念,加數...

明白,若加左D附帶條件~~~

MrBeast 發表於 19-1-25 12:21
俗話說:態度代表高度ma,marshmallow experiment 指出了自控能力的重要,既然iq 我控制唔到就退而其次玩  ...

其實相信大部分家長也有態度的要求,但態度,比學術更難攪,比閲讀更難搞。如果我當年一定要女兒抱著甚麼甚麼態度打球,讀書,她一定好辛苦。

態度,無得強求。

MrBeast 發表於 19-1-25 12:21
俗話說:態度代表高度ma,marshmallow experiment 指出了自控能力的重要,既然iq 我控制唔到就退而其次玩  ...

態度方面(我唔係講讀書態度),我覺得小朋友嘅自我中心和同理心發展真係好難去改變,好似有自己嘅進程,就算家長已出盡力,佢係未開竅就未開竅,但好易俾人(e.g.老師)誤會係態度問題。

IloveJJ 發表於 19-1-25 12:45
係呀!所以我覺得咩父母先係重點。
其實呢類小朋友係好需要父母花心思,你睇陳錦鴻個仔咪係囉!
...

所以呢d父母絕不會係冇準備和放養,要花幾多心思去陪伴成長。

IloveJJ 發表於 19-1-25 12:47
IC,咁你哋响屋企有無再做練習?有媽咪話因為太辛苦,所以佢細路都唔願意做。
我仲未去睇物理治療,掛住攪升 ...
要日日做先得架,不過其實只是每天幾分鐘,op/sp d有些練習可以好似遊戲咁,小朋友當玩就唔會覺辛苦,萬事起頭難,起初做少d易d的訓練,ok 然後先升lev
‹ 上一主題|下一主題