用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如轉校,有乜選擇
樓主: happyheart
go

如轉校,有乜選擇   [複製鏈接]

Elenalan 發表於 19-1-24 14:40
唔明你講乜喎, 教快/ skip係講緊上學期第一冊o既課程, 我咪話呢d係「之前幼稚園學過囉」。

學校唔o岩, 但 ...

對,官津學校唔應該假設每位幼稚園生有小一課程 1A上的知識。不作假設,便不會有 skip 1A上的問題。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 19-1-24 18:42
對,官津學校唔應該假設每位幼稚園生有小一課程 1A上的知識。不作假設,便不會有 skip 1A上的問題。
...

確實唔應該假設,所以我咪話唔啱囉。但我們是否要先修正呢個世界所有錯誤,先可以繼續呼吸生存?

MrBeast 發表於 19-1-24 17:50
但影響深遠,要盡早處理。
ps 曾經我都是pro happy kg, 但三年happy 換來6年痛苦,唔底啊
...

點解個個覺得讀 happy KG 就應付唔到小一?咁當然神津另計啦!
我隻仔係 happy KG 出身,初初上小一,係辛苦啲啲,但到依家小二,無咩問題喎。咁當然,將來升到高小的成績會點,現在言之過早。
我自己覺得初小果三年好重要,要培養仔女責任感,又要激勵佢地嘅鬥志。呢啲育成方法要靠父母長期支持、並肩作戰。
讀邊間KG⋯⋯過咗小一下學期,影響唔大。
天助自助者,  別再怨天尤人

mcl203 發表於 19-1-24 14:46
其實你知唔知EDB係有課程指引㗎?

小朋友可以有權唔讀KG你又知唔知?

官津用公帑,更加應該跟指引。隨便假設幼稚園生學術能力,繼而加深課程,不能接受。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

hkpapa852 發表於 19-1-24 14:37
現實係10個家長有9個都會低估中小既適應難度

家長低估中小既適應難度,定中小高估在幼稚園生能力?

mcl203 發表於 19-1-24 15:16
正常小學係會依EDB課程指引去教,係唔理你有無讀過KG,課程有包括就去教,甚麼KG教左可以skip,唔係化,KG ...

甚麼KG教左可以skip,唔係化,KG教左P1唔記得左就變成學障,又唔係化~~~

Xxxxx

所言甚是,我真係好驚訝,香港學校家長間依家係咁咩?如果唔係個別例子,惡性循環,香港孩子好慘。

shadeslayer 發表於 19-1-24 19:06
甚麼KG教左可以skip,唔係化,KG教左P1唔記得左就變成學障,又唔係化~~~

Xxxxx

有d小學仲要某些科目係教快一年!

Elenalan 發表於 19-1-24 15:06
知,所以我第一條發言已講除非小朋友冇讀KG
我之前已承認我對EDB指引可能唔了解,點會有「將自己認知正常 ...

既然有機會有小一生沒上幼稚園,咁官津全由公帑運作,為何要假設 1A上唔使教?

shadeslayer 發表於 19-1-24 19:27
既然有機會有小一生沒上幼稚園,咁官津全由公帑運作,為何要假設 1A上唔使教?
...

所以唔應該假設。咁仲繼唔繼續返學呢?

Elenalan 發表於 19-1-24 15:47
額.....你係咪諗得太極端呢? 我絕對相信學校,家校溝通一直良好,但我絕對相信人在江湖身不由己,學校都有 ...

乜一位受薪老師有權決定skip定唔skip定快教咩?

Xxxxxxx

我係針對學校。

Felix223 發表於 19-1-24 16:19
我又咁講,通常初小女仔會比男仔學野醒d,係通常,EK當然大有人在個仔係特別醒/定,讀書方面唔擔心,所以 ...

我女兒到高中才開少少竅。

MrBeast 發表於 19-1-24 16:43
香港學位是留比有準備的人,大家接受現實吧,另有高人講過:沒有唔得的學生只有唔得的家長 ...

留比有準備的人

Xxxxxx

這當然無錯,but does it mean we have to start “preparing” in KG?  We have to sweat over academic ability from the age of 5 or 6?

Elenalan 發表於 19-1-24 18:08
學校唔溫自己唔可以重溫咩? 定係為啖氣要企硬,由得佢「完全跟唔上」(我理解=唔合格)然後怨學校? 如果怨係 ...

梗係怪學校,skip 1A上梗係怪學校(官津),因為咁,追唔上被 label 為學障梗係怪學校。

Elenalan 發表於 19-1-24 18:45
確實唔應該假設,所以我咪話唔啱囉。但我們是否要先修正呢個世界所有錯誤,先可以繼續呼吸生存?
...

因為一些別人唔啱的事,判自己孩子「學障」,判自己孩子「學習問題」,又是否啱?家長有此心態,孩子好過嗎?

如果家長的態度是:

「孩子,學校 skip 1A上,不是你的問題,係學校要求高。孩子,我們一起努力趕上!」

咁係完全不同的心態。

Elenalan 發表於 19-1-24 19:30
所以唔應該假設。咁仲繼唔繼續返學呢?

首先確定立場,有正確心態,之後點處理,因人而異,因家庭而且異,因財政而異。

shadeslayer 發表於 19-1-24 20:25
因為一些別人唔啱的事,判自己孩子「學障」,判自己孩子「學習問題」,又是否啱?家長有此心態,孩子好過 ...

學障應該唔係自己可判斷吧?要做專業評估吧? 所以我第一條發言咪話冇讀KG和學障係exceptions 囉,又loop?

Elenalan 發表於 19-1-24 18:08
學校唔溫自己唔可以重溫咩? 定係為啖氣要企硬,由得佢「完全跟唔上」(我理解=唔合格)然後怨學校? 如果怨係 ...

係因為咁,被判「學障」,或「學習有問題」,才是問題。

mcl203 發表於 19-1-24 18:12
認真D講,個人經驗,其實真係要睇小朋友學習態度,和練馬師既經驗和功力,唔一定要狂操C谷。

自己小朋友 ...
處事態度的培養,也是準備之一,probably more important than 谷學術。
有次小朋友約了一班同學玩,其中一個留過班,我們沒什麼所謂,什麼人都玩得,但好明顯那位同學自信低。

升小一是很大的轉變,父母至少都evaluate 下學校課程和小朋友能力有什麼差異

楼主呢?

MrBeast 發表於 19-1-24 20:49
處事態度的培養,也是準備之一,probably more important than 谷學術。
有次小朋友約了一班同學玩,其中一 ...
同意呀~~
‹ 上一主題|下一主題