用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如轉校,有乜選擇
樓主: happyheart
go

如轉校,有乜選擇   [複製鏈接]

Elenalan 發表於 19-1-24 13:31
如果教快半年係指從未學過o既課程, 你o既意見係合理。
現在係講緊幼稚園有教過, 所以某d小學選擇skip (冇 ...

唔係之前學過乜,教快係小一課程有的書,預了時間教的,忽然取消,或極速跳過。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

hkpapa852 發表於 19-1-24 14:26
如果學中數讀英小, 或學英數讀中小, 結果一樣會好慘淡

其實妳地知唔知樓主小朋友讀邊間? 人地個間要求高係 ...

咁呢個係咪現實要考慮問題? 如果明知大機會讀中小,幼稚園階段唔好重英輕中

Elenalan 發表於 19-1-24 14:35
咁呢個係咪現實要考慮問題? 如果明知大機會讀中小,幼稚園階段唔好重英輕中
...

現實係10個家長有9個都會低估中小既適應難度

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

IloveJJ 發表於 19-1-24 14:34
幼稚園個名叫「持續性評估」,又或者「記憶遊戲」

你認為評估=測考?評估係唔使理㗎喎~~~

我哋真係唔知我小朋友知甚麼叫順序和倒序喎,評估報告都無話教過~~~

shadeslayer 發表於 19-1-24 14:32
唔係之前學過乜,教快係小一課程有的書,預了時間教的,忽然取消,或極速跳過。
...

唔明你講乜喎, 教快/ skip係講緊上學期第一冊o既課程, 我咪話呢d係「之前幼稚園學過囉」。

學校唔o岩, 但如果因為跳教一d學過o既課程, 就足以令小朋友「完全跟唔上」, 咁我只係覺得家長都有責任了解下問題所在, 會唔會係之前教育模式係完全放手, 唔理幼稚園學過d乜?

happyheart 發表於 18-11-27 22:58
小女小一,讀band one 津女校,剛考完試成績好差,英文啱啱合格,中文吾合格,仲要好低分得30,數吾合格得5 ...
要明白小一的課程, 深淺各校不一樣, 你間是BAND ONE就更有要求, 貴校小朋友我相信是有準而來的為多 (幼稚園是學術為要, 家長自教/外補), 你小朋友是HAPPY SCHOOL, 要追上其他同學仔一定很難.  我覺得不用咁快諗轉校.  你要睇下佢是否在進步中, 如果你要佢迎頭趕上, 一定要幫下你囡囡, 更不要只看分數.  你更要保持你囡囡的士氣, 她只不過起步慢過其他同學仔

hkpapa852 發表於 19-1-24 14:37
現實係10個家長有9個都會低估中小既適應難度

我係第10個,使乜理,唔得先算。用到宜家都係,有須要出聲找應對辦法

所以,佢可能一直有學障,我地唔知啫~~~

家長日又係得10分中,都係問吓佢係學校態度問題,上堂認真與否,有無須要我地跟進,成績,無問喎~~~

Elenalan 發表於 19-1-24 14:40
唔明你講乜喎, 教快/ skip係講緊上學期第一冊o既課程, 我咪話呢d係「之前幼稚園學過囉」。

學校唔o岩, 但 ...

其實你知唔知EDB係有課程指引㗎?

小朋友可以有權唔讀KG你又知唔知?

硬要將你既認知 變成 正常化? ~~~

mcl203 發表於 19-1-24 14:46
其實你知唔知EDB係有課程指引㗎?

小朋友可以有權唔讀KG你又知唔知?

知,所以我第一條發言已講除非小朋友冇讀KG
我之前已承認我對EDB指引可能唔了解,點會有「將自己認知正常化」? 理性討論,我眼光淺窄,當然只能根據自己有限認知發表意見。我又冇讀過名校,孩子亦本質平庸也有學障,當然冇你地咁叻,只能貼地d考慮現實問題。

Elenalan 發表於 19-1-24 15:06
知,所以我第一條發言已講除非小朋友冇讀KG
我之前已承認我對EDB指引可能唔了解,點會有「將自己認知正常 ...

正常小學係會依EDB課程指引去教,係唔理你有無讀過KG,課程有包括就去教,甚麼KG教左可以skip,唔係化,KG教左P1唔記得左就變成學障,又唔係化~~~

mcl203 發表於 19-1-24 15:16
正常小學係會依EDB課程指引去教,係唔理你有無讀過KG,課程有包括就去教,甚麼KG教左可以skip,唔係化,KG ...

正常小學....如果不少區內津校都有跳或快教,係唔合理,但家長都要自救,好過完全放手等學校去改變,講一句「唔係化」都冇用。

如果係忘記可以溫習,S兄話學習都係要不斷reinforced, 唔好等到「完全跟唔上」先去埋怨。可以怨,但我係現實派,等運到不如自己做嘢先。

從來冇話skip&快教喺啱,HK教育政策有幾多唔合理大家都知,但作為家長,我唔會等到孩子「完全跟唔上」先至做野,除非有其他難處,我以上意見只係針對完全放手派而又不能對結果從容嘅一班人。

Elenalan 發表於 19-1-24 15:28
正常小學....如果不少區內津校都有跳或快教,係唔合理,但家長都要自救,好過完全放手等學校去改變,講一 ...

咁你即係唔信學校,唔信老師既専業,事事要自己主導,要完全受控,要監察學校老師,要走在佢地既前端或並排而行,咁,好辛苦噃。提提你,呢D係你對自己小朋友既教學模式和理念,唔好視為必然既常態化啊!

mcl203 發表於 19-1-24 15:39
咁你即係唔信學校,唔信老師既専業,事事要自己主導,要完全受控,要監察學校老師,要走在佢地既前端或並 ...

額.....你係咪諗得太極端呢? 我絕對相信學校,家校溝通一直良好,但我絕對相信人在江湖身不由己,學校都有自己難處和限制,正如我問S兄一句,乜一位受薪老師有權決定skip定唔skip定快教咩? 理性討論,為口舌之爭太無聊。我冇視我什麼為常態,我只係提出我片面見解,而且啱定錯冇人知架。

IloveJJ 發表於 19-1-24 14:34
係呀!如果係的話,要用特別方法去教架!我大仔咪同你女好似既,佢咪專注力不足囉!
...

同意。
專注力不足嘅人如果無適當治療教導,後果可以好嚴重:
家母應該係嚴重專注力不足加輕度讀寫障礙。佢小時候上堂日日發夢,逢二進一,十六歲先至讀到小五。長大後完全不知紀律為何物,物品亂放,連裁縫都學唔識,只能做工廠同清潔等簡單工作。
因為唔太識字,完全無法自行處理交賬單同銀行戶口,我哋教咗佢十年,連阿伯手機都唔識用。
而家啲人生得少,下一代嚟講可能更多人唔生,家母呢類人(相信唔係一個半個) 如果無後代又自己無力自理(連求助都唔識)會好麻煩。

mcl203 發表於 19-1-24 15:16
正常小學係會依EDB課程指引去教,係唔理你有無讀過KG,課程有包括就去教,甚麼KG教左可以skip,唔係化,KG ...

上小一唔係個個可以即時適應,如果未能跟上,喺全級都大有人在,返開英幼,學的英數,真係未攪得掂中文數學的concept,不可以話家長/學生有問題,未上小一,家長未必知道點準備。畢竟小學漫長六年時間,變化很大,我又不覺得要過早準備和憂慮。如果吓吓要自己早教,咪更加令小朋友辛苦?

Elenalan 發表於 19-1-24 15:47
額.....你係咪諗得太極端呢? 我絕對相信學校,家校溝通一直良好,但我絕對相信人在江湖身不由己,學校都有 ...

教育小朋友,事事要有岩定錯,呢D咪係個人意願要成為他人必做既行為常態化囉~~~

我認為我KG教得淺,你唔可以話我KG教得深,呢個係標準~~~
我認為我KG教左,你KG唔教引致P1出現問題,係你有問題~~~
我小朋友出現學術進度有問題,咁,一定係我唔理佢,或者,我小朋友有學障~~~
我小朋友間小學原來教得深,咁一定係我有問題,我應該要完全掌握如你,搵間同你程度一樣既小學
我信學校老師専業,但我要100%跟進我小朋友進度,呢個係家長既標準
仲有乜個人標準可以常態化一下呢?~~~

Felix223 發表於 19-1-24 16:00
上小一唔係個個可以即時適應,如果未能跟上,喺全級都大有人在,返開英幼,學的英數,真係未攪得掂中文數 ...

所以咪個人標準去常態化囉,點解唔學我,學我一定無問題~~~
喂,你果位係公子,我果位係港女,點學呀~~~
原來,都係我有問題,標準化下要生仔~~~
‹ 上一主題|下一主題