用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如轉校,有乜選擇
樓主: happyheart
go

如轉校,有乜選擇   [複製鏈接]

shadeslayer 發表於 19-1-24 13:43
大人學野,也不一是學一次記得幾年,有邊個唔係考試識一百分,一個月後可能得90分。

咁難理解嗎?

我o既討論係根據「完全跟唔上」果個例子, 唔係90分vs100分。
我理解, 完全跟唔上, 應該係指「唔合格」。
如果當事人係將「合格」都等同「完全跟唔上」, 咁我冇野好講, 因為不是我本意。

mcl203 發表於 19-1-24 13:13
所以話你間KG係谷既系列囉,我地果間都算港島好出名㗎,睇番K3評估,都係去到1-12加數,1-10減數D簡單野。 ...

幼稚園講咁多學術,多餘的。阿女以前 K3寫「大,人,牛,羊」等字咋。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

mcl203 發表於 19-1-24 13:25
人地係入左呢D喎,唔通要我幫佢地改名?我指呢D咁富有經驗既小學,都係從基本開始教,唔會視學生係學障兒 ...

呢D學校,我看根本不著緊幼稚園生的學術,學壞手勢重衰。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 19-1-24 13:54
幼稚園講咁多學術,多餘的。阿女以前 K3寫「大,人,牛,羊」等字咋。

咪係,唔識跟唔上一D都唔奇,用上學障兩個字就用詞過火了,要考慮下家長感受~~~

shadeslayer 發表於 19-1-24 13:41
呢個世界,總有 B2/3 學生。個個以為自己孩子一定B1,個個谷,死谷的心態,係教育亂象的原因之一。
...

So true. 個個都以為自己個仔合b1 school

Elenalan 發表於 19-1-24 09:30
其實數學一上A係教順數、倒數、單雙數、數字組合、10以內基本加減等,我冇記錯呢d全部係幼稚園已教過(我女 ...
坦白講, 如果唔係小朋友讀小一, 我幾十歳人都唔知有個term叫順數同倒數

而且, 我認識幾間有幼稚園, 其實都唔會教呢D"基本嘢", 一嚟就埋牙教計加減

其實我都想知邊間幼稚園既幼小銜接做得咁好, 連呢D大人都可能未見過, 或者見過但可能成世都唔用既Term教俾學生

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

IloveJJ 發表於 19-1-24 10:17
樓主話幼稚園係Happy school,但有出去上中英數,咁其實已比好多人有準備,咁都咁低分,我會覺得佢女能力 ...

我幼稚園係放手... 無「溫書」呢樣野。都無補習。零準備入津小的。

津小普教, 我地都無學拼音就係學校教咩讀咩.....

直到現在。

回覆 Mrs.Luckycat 的帖子

冇錯!同埋到真正做落張紙會坳底。

subb 發表於 19-1-24 09:04
津小, 全個小學應該只可以留一次班咋喎 !
不完全是

EDB規定,官津小學只能"主動要求"學生留班一次, 但如果係"家長要求", 係無限制

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-1-24 14:15
坦白講, 如果唔係小朋友讀小一, 我幾十歳人都唔知有個term叫順數同倒數

而且, 我認識幾間有幼稚 ...

你問我幾十年前o既幼稚園, 我唔會記得自己有冇學過或幾時學。

但數序, 我冇記錯K2已開始教, 幾時開始教倒數, 我就唔記得係K2定K3(我講緊阿女果間學卷校)。

IloveJJ 發表於 19-1-24 14:20
不是特別吧?順數倒數係幼稚園課程有的,可你嗰間跳步先無教。

你係幼師, 你應該最清楚!

Elenalan 發表於 19-1-24 13:26
此風絕不可長! 同意!
但如果成個區o既津校都係咁上下(冇完全skip書唔教已經比較好), 你對津校o既家長有何 ...

每一個瘋狂谷的家長,正在助長風氣,受害的是無辜孩子。

敎育制度點可以滿足所有人?但盡力找合適學校,其餘是天意。

IloveJJ 發表於 19-1-24 14:17
佢學校無教快半年架!你有無睇過幼稚園同小一學既數學既程度?佢仲話幼稚園已出去學中英數,咁如果咁都唔合 ...
如果學中數讀英小, 或學英數讀中小, 結果一樣會好慘淡

其實妳地知唔知樓主小朋友讀邊間? 人地個間要求高係好正常

shadeslayer 發表於 19-1-24 14:26
但每一個瘋狂谷的家長,正在助長風氣,受害的是無辜孩子。

你講緊瘋狂谷o既係一個極端, 我講緊完全不理後果地放手亦係一個極端。
極端唔係問題, 個人選擇, 但不要苦了孩子, 不要預左孩子同樣承受大人o既壓力。

bananaGi 發表於 19-1-24 14:15
我幼稚園係放手... 無「溫書」呢樣野。都無補習。零準備入津小的。

幼稚園溫甚麼書?都無測考~~~

IloveJJ 發表於 19-1-24 14:28
唔好一聽到「學障」就咁驚訝!事實上有好多小朋友有學障,讀寫障礙、專注力不足,都可以叫學障,家長唔認清 ...

我正想講, 我個女都可能係學障, 而家問緊d職業治療師朋友, 睇下有冇得搞。
每個人都有唔同障礙, 唔出奇。
‹ 上一主題|下一主題