用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如轉校,有乜選擇
樓主: happyheart
go

如轉校,有乜選擇   [複製鏈接]

我真係冇特別貪間學校深,以前冇咁難的,只是我派位能夠入到的學校,它不是什麼神津只是我的母校,附近補習社幫幾間學校補習,她跟我說現在全香港啲學校都深咗好多呢!

希望大家能夠共勉之!

happyheart 發表於 19-1-24 01:10
我真係冇特別貪間學校深,以前冇咁難的,只是我派位能夠入到的學校,它不是什麼神津只是我的母校,附近補習 ...

宜家小學課程真係深,不過唔同學校嘅教學方式仲可以有得揀。同一本用書有唔同處理嘅方法。

妳的感受我完全明白,也是過來人。我家小朋友從前私補都幫唔到佢,又懷疑專注出了問題,也見了心理醫生。其實原因只有一個:課程,教學模式唔適合。

轉了校,也請了一個專注力的trainer在家教,要從新學習用另一個模式學習。

快點花時間研究下其他學校,最緊要看學校對學生的關顧,如何照顧不同學生不同方面的差異。

happyheart 發表於 19-1-23 18:08
回覆 subb 的帖子

我地愁爆!吾合格要留級的

津小, 全個小學應該只可以留一次班咋喎 !

lucyplus 發表於 19-1-24 08:10
宜家小學課程真係深,不過唔同學校嘅教學方式仲可以有得揀。同一本用書有唔同處理嘅方法。

妳的感受我完 ...
都係, 我女有D幼稚園同學,
只是一般2線小學, 但小一 數學1上A唔教,
一開始是1上B, 原因是1上A是幼稚園已教 !
加上她的女兒比較弱, 完全跟唔上

好彩, 我小朋友的學校不是, 慢慢去。。。
所以他在開學時, 比較順暢去陪養信心, 開心去讀 ! 

shadeslayer 發表於 19-1-23 20:43
貪學校夠深,香港家長就是太多盲目的這樣想,得罪講句,係孩子痛苦的來源。
...

係... 唔講直資,神津可以不考而入,

讀唔讀到就另一回事,跟唔上就走,小二又收大量插班換血keep 水平

subb 發表於 19-1-24 09:11
都係, 我女有D幼稚園同學,
只是一般2線小學, 但小一 數學1上A唔教,
一開始是1上B, 原因是1上A是幼稚園已 ...

其實數學一上A係教順數、倒數、單雙數、數字組合、10以內基本加減等,我冇記錯呢d全部係幼稚園已教過(我女係讀程度好淺的學卷幼兒園)。除非冇讀過幼稚園或者讀幼稚園時完全係玩嘅心態唔理學校教過乜,否則就算升小後呢幾課skip哂唔教,都冇可能話冇學過,如果因為呢幾課冇教而跟唔上進度,除非小朋本身有學障,否則我覺得家長都有責任(完全放養嘅後果),唔好只怪學校。

Elenalan 發表於 19-1-24 09:30
其實數學一上A係教順數、倒數、單雙數、數字組合、10以內基本加減等,我冇記錯呢d全部係幼稚園已教過(我女 ...

咁又未必,小一的數學是用中文,出的題目比英數更tricky ,有d小朋友數感係弱d,未必能即時理解到,不過家長肯花時間去跟,其實都唔會太大問題。

其實數學一上A係教順數、倒數、單雙數、數字組合、10以內基本加減等,我冇記錯呢d全部係幼稚園已教過(我女 ...

咁又唔好咁講,每個小朋友起步都唔同,小一上學期最緊要係適應小學轉變,開始用1A書可以幫foundation幾好呀。

讀書是一輩子的事,唔駛急。

lucyplus 發表於 19-1-24 10:06
咁又唔好咁講,每個小朋友起步都唔同,小一上學期最緊要係適應小學轉變,開始用1A書可以幫foundation幾好 ...

我地學校冇skip 數學一上A, 不過會好快就教完, 當溫習。我覺得如果學校skip 1上A, 家長都可以幫孩子溫番幼稚園教過o既野。如果幼稚園時老師冇反映過跟唔上, 即係冇問題啦, 冇理由一升到上到小學skip左1上A書, 就會搞到「完全跟唔上」。家長都應該要諗下究竟自己一直有冇關心孩子學習問題? 定係一向交俾學校就算?

雖是幼稚園教過, 但如果比較弱但"併不是學障", 都可以唔太熟唔太識 !
幼稚園升官津小學是幸運抽獎, 不是升中跟學術水平去派學校
來自不同學術水平幼稚園, 有高有底
點解小一上學期,唔可以鞏固學習, 快樂有信心學習下去,
而且

教育局都有此課程

!

至於家長有無放養, 我不是當時人, 併不知道, 也不主觀評論!

樓主,不如多點同老師溝通,大家找出小朋友弱處,從而去取長補短 !

老師也告訴我, 我小朋友是要教多次, 詳細一步步去教, 才明白的 !
我也要一步一步去解釋, 她才明, 有時真係教到嘔血也不明 !
就要請教老師, 老師也知道,有D一講,已經知他O哂咀,
要再教一教他 ! 

幼稚園,基本上是小朋友學習自理和群體相處的地方。只是某些幼稚園為了「省」靚招牌去吸引怪獸家長,加插小一上學期的學術。但仍有幼稚園不行這一套,例如我仔那間。我亦沒有因此在呀仔幼稚園階段用其他途徑催谷他。我可能便是你口中的「放養派」。數學.....就算一個K3學生已背熟乘數表,記熟二十位以內單、雙數,亦未必真正理解個concept。無怪乎咁多人講,啲細路去到小三(或小二下學期)成績變差。因為無得靠食本,最慘係家長以為自己啲仔女好叻。
天助自助者,  別再怨天尤人

Mrs.Luckycat 發表於 19-1-24 12:18
幼稚園,基本上是小朋友學習自理和群體相處的地方。只是某些幼稚園為了「省」靚招牌去吸引怪獸家長,加插 ...

你意思係你仔幼稚園沒有教「順數、倒數、單雙數、數字組合、10以內基本加減」?
因為我女係讀學卷校, 坊間評語係學術比其他同區校淺, 但都有教過以上早期數學。

我明白幼稚園基本上俾小朋友學習自理和群體生活, 但教育局出的指引, 都有包括早期語文和早期數學。
我沒有講過乘數表, 我女兒小一亦沒有計乘數, 亦唔識背乘數表, 亦沒有外補數學。我只係覺得如果幼稚園有教過o既野, 家長都有責任去了解一下孩子學習進度, 幫助孩子適應升小, 不應只倚賴學校。

回覆樓主:

樓主,你小朋友最近學習如何?有没有改善?

原來你都唔係好暸解KG和P1課程,你間KG係歸入頗谷小學,你間小學亦非依足EDB既指引教學,似乎,同你培育路向背馳噃,唔識係正常呀,唔係學障,或許係家長理解出現問題,0分~~~

如果要轉上一線小學, 可能要考全級頭三名, 不然的話可能連面試機會也沒有.

如要轉入三缐的, 你們又是否願意? 但三線的, 又是否想收一個成績不好的學生? 而三線的, 亦不代表功課會少.

可能要找出問題所在為上策.

bananaGi 發表於 19-1-24 09:14
係... 唔講直資,神津可以不考而入,

讀唔讀到就另一回事,跟唔上就走,小二又收大量插班換血keep 水平

家長無「貪佢夠深」的心態,神乜神物點會得呈?  家長點會送孩子去受苦?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

mcl203 發表於 19-1-24 13:00
原來你都唔係好暸解KG和P1課程,你間KG係歸入頗谷小學,你間小學亦非依足EDB既指引教學,似乎,同你培育路 ...

我可能真係唔了解, 所以我咪有疑問, 呢d唔係一早o係幼稚園就教哂? 我覺得如果有教, 幼稚園當時老師亦有評估, 有問題可以早d知道, 做d做好準備, 好過只靠學校。

學習係要不斷 reinforce 知識。如果無需要,書商為何不取消1A?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.
‹ 上一主題|下一主題